paterloo-20180625

Знайно е, че математиката е една от науките, която лежи в основата на самата структура на нашето битие. Вероятно и в света на киното съществуват константи – постоянни величини, които, подобно на математическите стойности, са неизменни във времето. Още от дебюта си през 1971 година британският режисьор Майк Лий присъства във филмовата реалност като автор, чиито творби безотказно приковават вниманието на критици и специалисти и често печелят престижни отличия.

Във филмографията на Лий има над 70 награди и повече от 100 номинации, включително седем за „Оскар“ – за 12 пълнометражни филма до момента. През 70-те и 80-те години Лий добавя и опит от работа по телевизионни проекти, а тази година телевизионната мрежа Amazon Studios е решила да застане продуцентски зад поредната му творба „Peterloo”, която се  очаква да излезе през есента. Във филма участват Рори Къниър, Максин Пийк, Нийл Бел, Филип Джаксън, Винсънт Франклин, Карл Джонсън и Тим МакИнъри.

Ето и първия му тийзър-трейлър, който не разкрива подробности от сюжета на филма, но представя тона на разказа и атмосферата – детайли, в които Майк Лий наистина е майстор!

Ако сте се съмнявали, че във фокуса на историята отново ще попаднат дребнички, обикновени хора – грешите. В „Peterloo” режисьорът изгражда атмосферата на Англия в началото на XIX век и разказва за протестите на хиляди жители на родния му Манчестър, които изискват кардинални промени в живота си и управлението на страната. След края на наполеоновите войни цяла Европа е изтощена и измъчена от непосилното бреме армиите да бъдат снабдявани с храна и боеприпаси.

Конкретният исторически епизод в „Peterloo” е едно от най-кървавите събития в историята на Англия, когато на 16 август 1819 г. кавалерийски части нападат безжалостно 80 000 души, събрали се на мирен протест на полето на свети Петър. Трагедията става известна с името на мястото и асоциирана с категоричната победа над Наполеон, премазан от британската и пруската армии – очевидно по подобен кървав начин е ликвидиран и мирния протест на обикновените манчестърски работници.

b3ce168ac28baa9628ba380ae3a3cdd6
Картина на клането, публикувана от Ричард Карлайл

UPDATE:
Премиерата на „Peterloo” ще бъде в програмата на 75-ия филмов фестивал във Венеция – ясно е, че няма как да „изпуснат“ нов филм на Майк Лий, а Amazon Studios вече са обявили пускането в разпространение на филма на 2 ноември във Великобритания и седмица по-късно – в Щатите, което си е съвсем подходящо време с оглед предстоящия „сезон на наградите” в края на годината.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Обещаващо! Като цялостната селекция на Венеция тази година.