Пътят на един филм от идеята до екрана не винаги е лесен и Уроци по немски – пълнометражния дебют на Павел Г. Веснаков (Денят на бащата, Дяволското гърло, Откраднат живот), е поредното доказателство. Цели шест години минават от замисъла до реализацията, а след това (по ред причини, сред които пандемията и скандали около звездата на филма Юлиан Вергов) още четири, докато най-накрая стигне до среща с широката публика по нашите екрани. 

Уроци по немски разказва за на Никола (Вергов) – притиснат от тежестта на своето не особено хармонично минало мъж, който работи и живее в България, но решава да замине за Германия. Преди пътуването той преосмисля живота си, в опит да обърне тази страница и да започне живота си отначало. Според официалната информация филмът „ни запознава с един антигерой, изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине“. 

Уроци по немски донесе на Юлиан Вергов наградата за най-добра мъжка роля на Международния кинофестивал в Кайро 2020 г., а филмът е сред 12-те претенденти за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“ на София Филм Фест 2021. Вижте трейлъра му. 

Ако сте гледали поне един от късометражните филми на Павел Веснаков, значи знаете какво може да очаквате от Уроци по немски – нито повече, нито по-малко. За нас филмът има известни качества (включително изпълнението на Вергов), но и доста негативи, характерни за повечето ни родни продукции. Като цяло, ако сте фенове на „панелния екзистенциализъм“ и стила на Веснаков в частност, едва ли ще останете разочаровани. Ето какво споделя режисьорът за филма си:

Аз разказвам история, която е вдъхновена от моя живот, моите страхове, вижданията ми за обществото, това, което харесвам и не харесвам в него. Филмът е много личен за мен, защото в него съм вградил себе си, с всички свои плюсове и минуси. Всичко, което съм преживял през последните 15 години, живеейки в България, определя съдбата на Никола и драматургичната структура на историята. С оглед на това, не съм привърженик на спекулацията, че дадена история е базирана на реални, истински събития – всички истории – документални или имагинерни за мен са истински.

Режисьор и сценарист на Уроци по немски е Павел Г. Веснаков. Оператор е Орлин Руевски, който е и продуцент, наравно с Моника Балчева. В ролите са Юлиян Вергов, Васил Банов, Елена Телбис, Станка Калчева, Меглена Караламбова, Стефка Янорова, Герасим Георгев – Геро и др. 

​Премиерата е на 23 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *