Алфонсо Куарон

Въпреки че сме големи негови почитатели, нямаме възможността често да пишем за проектите на Алфонсо Куарон, защото те обикновено отнемат дълго време. Преди близо две години съобщихме, че режисьорът ще се завърне в Мексико за следващия си проект. „Roma” ще бъде осмият пълнометражен филм на Куарон и първият испаноезичен от „И твоята майка също“ насам. Последният негов филм бе „Гравитация“, за който през 2014 г. мексиканецът грабна две статуетки „Оскар“ за най-добър режисьор и най-добър монтаж.

Детайлите за „Roma” до момента бяха оскъдни и знаехме единствено, че действието ще се развива в началото на 70-те години на ХХ век в Мексико сити и ще представлява хроника на една година от живота на семейство от средната класа. Филмът обаче е избран за централно събитие в 56-тото издание на филмовия фестивал в Ню Йорк (NYFF), където ще бъде прожектиран на 5 октомври. Оттам идва и първия официален синопсис:

В автобиографично вдъхновеният филм на Алфонсо Куарон, развиващ се в Мексико сити в началото на 70-те, ние сме поставени във физическата и емоционална почва на семейство от средната класа, чийто дух тихо и скромно е поддържан от обичаната икономка и бавачка (Ялица Апарисио). Кастът е еднакво великолепен, но истинската звезда в „Roma” е самият свят, разкриващ се на момента и изпълнен с живот – от внезапните живото-променящи събития до най-фините изменения в настроението и атмосферата. Куарон ни разказва епична история за ежедневния живот, докато плавно ни понася в едно мащабно кинематографично преживяване, в което времето и пространството дишат и величествено се разгъват. Заснет в поразително черно-бяло, филмът съдържа звуков дизайн, който представя нещо ново за киноформата. „Roma” наистина е творба на визионер.“

roma на алфонсо куарон

Малко съвременни режисьори успяват да се откъснат от механизмите на индустрията и да се завърнат към корените си след толкова универсален успех, какъвто Куарон постигна с последния си филм (повече от 700 милиона долара в световен мащаб и 7 награди „Оскар“). Аплодираме решението му и се вълнуваме за този проект още откакто разбрахме за него. Бляскавото ревю-синопсис от NYFF само утвърждава очакванията ни. Добавяме и думите на директора на фестивала, Кент Джоунс:

От началото до края бях абсолютно зашеметен от „Roma” – от художественото и техническо майсторство на всички замесени, от физическата мощ и гравитационната сила на изображенията, от осъзнаването, че гледам нещо магическо: история за случващият се живот, който е обгърнат в необятността и мистерията на самото си съществуване на тази планета. Филмът на Алфонсо Куарон е чудо.“

Roma” е първият филм на режисьора, който той заснема като оператор (подобно на „Невидима нишка“ на Пол Томас Андерсън). Освен това, той е сценарист, продуцент и монтажист на филма. За сценографията е отговорен носителя на „Оскар“, Еухенио Кабайеро („Лабиринтът на фавна“). Самият Куарон описва проекта така:

Изключително личен, озаряващ и трансформиращ… филмът, който винаги съм мечтал да направя. Мога да живея в чужбина, но главата ми винаги мисли за Мексико и като мексиканец постоянно знам какво се случва с родината ми. Завръщането ми в Мексико, за да правя кино беше необходимост.

roma-alfonso-img02-20180719

Netflix ще разпространява филма както в платформата си, така и по кино екраните. „Roma” трябваше да бъде показан на тазгодишния фестивал в Кан, но бе оттеглен след решението на фестивала да не прожектира филми, които са правени за Netflix и други стрийминг платформи. Премиерна дата след прожекцията в Ню Йорк все още не е обявена. Има голяма вероятност „Roma” да бъде част от конкурсната селекция на фестивалите във Венеция и Торонто, чиято програма се очаква до края на месеца.

В ролите ще видим Марина де Тавира, Даниела Деменса, Ялица Апарисио, Марко Граф, Нанси Гарсия Гарсия и др.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Е, това изглежда повече от страхотно – сто на сто ще е голям кеф.

  2. „Дел Торо ми каза, че определени филми са като кутия зърнена закуска с награда, защото когато си хлапе, трябва да изядеш цялата кутия, за да разбереш какво ти се е паднало. „Гравитация“ за мен беше тази малка награда и аз взех решението да я използвам, и да се завърна в Мексико, за да направя филма, за който винаги съм мечтал.“