За подготвяния нов сериалКлетниците” (Les Misérables) не сме писали (доста) отдавна – и нарочно решихме да се помотаем допълнително, белким излезе някакъв намек за тийзър-трейлър, ала не би… Ще трябва да се задоволим с първия поглед към Жан Валжан, Жавер и Фантин. Най-краткото обобщение в случая би било: „Изглеждат добре”.

Костюмите подхождат на епохата, смръщените вежди на бившия каторжник са адекватна част от изнурения израз тип „видял съм много злини в живота”, откриваме (неловък) опит да се прокрадне безутешна скръб в погледа на безпомощната млада жена, а представителят на властта уж трябва да излъчва сурова строгост и сила, но вместо това ни посреща добре маскирано безразличие. Не ни разбирайте погрешно – не искаме да кажем (непременно) нещо лошо за основните герои, представени тук; те може и да са изтипосани в костюми само заради рекламните снимки (можеше да щракнат поне и Гаврош, Мариус и Козет, че най-главният секстет да е пълен…), затова да изглеждат така… плакатно, но някак си подобни картинки не подхождат на сериозен проект, посветен на „Клетниците”.

les-miserables-lily-collins-fantine les-miserables-david-oyelowo-javert les-miserables-dominic-west-jean-valjean

И преди сме обяснявали подробно защо да се правят подобни адаптации често е нож с две остриета – от една страна е идейно да бъде представено в достъпен за „поглъщане” вид творчеството на гений като Виктор Юго, от друга – тази стъпка изглежда като кощунство, особено след страхотната екранизация на прочутия едноименен мюзикъл, и най-вече с не-достатъчно-вдъхновяващ актьорски екип. А изхвърлянията в посока „социална справедливост” и diversity на кастинга въобще нямам намерение да коментирам – когато нещо е нелепо, може да стане и отблъскващо, ако оправдания за него се търсят от девет дерета в десето…

Masterpiece Theatre обединяват усилия с BBC One за адаптацията на „Клетниците” по класическата творба на Юго в рамките на шест епизода. Освен Доминик Уест, Лили Колинс и Дейвид Ойелоуо, които вече видяхме в костюми, в сериала участват още Ели Бамбер („Nocturnal Animals”) в ролята на Козет, Джош О’Конър („God’s Own Country”) като Мариус, Ерин Колейман („Raised By Wolves”) в ролята на Епонин, Адил Актар („The Night Manager”) и Оливия Колман („Broadchurch”) като мосю и мадам Тенардие и още много други. Сценаристът на „Война и мир” Андрю Дейвис  е отговорен за пренасянето на майсторското повествование в сценариите на епизодите, а техен режисьор е Том Шанкланд. След като започват (постепенно) с рекламните официални визии, много е вероятно снимките да са приключили.

С адмирации към амбициите на творческия екип, застанал зад поредицата, но все още със скептичен поглед, вперен в бъдещето (очакваме видео-реклама, за да финализираме „присъдата”), ние все още си държим на обещанието да ви осведомяваме за всякакви новини – като например, че премиерната дата на пилотния епизод все още не е известна. We’ll keep you posted!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Хаха, WTF … Дейвид Ойелоуо като Жавер. Тоя същия селяндур игра крал Лир в една малоумна адаптация, оплакваше се, че черните актьори нямали същия хоризонт като Лео Ди Каприо и Райън Гослинг, и се хвалеше как казал на агента си да му търси САМО бели роли. Тия боклуци насила ще ни превърнат в расисти.

    PS: Лили Колинс е прекрасна <3

    1. абе, като хетйваш чернокожи, поне не ги бъркай. онова леке майкъл би джордан от крийд го беше казал това с приемането на роли 😀

    2. Damn, мислех ги за един и същи човек :/

  2. Жавер изпълнен от негър изглежда толкова неправдоподобно за епохата….Тази роля беше изиграна на такава висота от Джон Малкович в игралната версия,че едва ли някой ще се доближи скоро….Иначе сериала е добър,става за гледане…Костюми,декори и операторската работа са на високо ниво…