Времето, наред със своята способност да се изнизва неусетно, носи преди всичко нестихваща съвкупност от трепетни настроения, докарващи понякога до откровена лудост. Носталгия по станалото. Нервност по ставащото. И нетърпение за предстоящото. През 1965 г. Боб Дилън пуска песента си „From a Buick 8“. През 2002 г. Холи Бери стана първата чернокожа актриса, спечелила „Оскар“ за най-добра женска роля, когато „Лило и Стич“ бе пуснат по кината, „Хари Потър и стаята на тайните“ шеметно поведе боксофиса, а „Властелинът на пръстените: Двете кули“ заедно с „Междузвездни войни: Епизод II – Kлонираните атакуват“ и „Спайдър-мен“ се превърнаха в едни от най-успешните филми, в света на литературата също се случи нещо. През 2002 г. бе публикуван и 46-тият роман на легендарния хорър майстор Стивън Кинг, носещ името „Буик 8“. 16 години по-късно, след много над 46-филмови и телевизионни адаптации на негови произведения, иде ред и на „Буик 8“ да се отправи към екрана.

Интересът към екранизации на творчеството на Стивън Кинг е лесно обясним – многомилионните почитатели, автентичният стил, задълбочеността и сложността на действието и героите, правдоподобността на историите, няма как да не привлекат дори и липсващите сетива на продуценти, режисьори и сценаристи. Макар и често очакванията да се разминават с направеното, рискът не е предпоставка за отказ. Лошо е, когато основният мотив са финансовите постъпления. В последно време успехът на „То“ от 2017 г. е и една от причините в следващите години да видим още от обичния ни мрачен свят на Кинг в затъмнените киносалони. Предстои и втората част на „То“, който вече се снима в Торонто, както и „Гробище за домашни любимци“. Задава се и „Доктор Сън“ (продължението на „Сиянието“), „Томичукалата“, „Подпалвачката“, „Талисманът“, „Дългата разходка“…

уилям брент бел
Уилям Брент Бел

Повод за известно притеснение в успешното реализиране на адаптацията на „Буик 8“ е и избраният от Ashok Amritraj’s Hyde Park Entertainment режисьор и сценарист – Уилям Брент Бел, работил и върху псевдодокументалния нискобюджетен хорър „The Devil Inside“, както и „The Boy“. Но да не прибързваме със заключенията.

Донякъде очаквано това не е първият опит „Буик 8“ да бъде екранизирана. През 2005 г. се обяви информация, че починалият през миналата година и легенда в жанра Джордж Ромеро се заема с тази задача. Самият Кинг тогава заявява, че е много развълнуван от това. Впоследствие друга хорър легенда, починала през 2017 г. – Тоби Хупър, поема щафетата, но поради финансови проблеми проектът така и не се осъществява.

Книгата не е сред най-известните и познати на аудиторията произведения на автора, но както е тръгнало, май всичко написано от него ще види свят на екрана. Действието на романа се развива в малко градче в Пенсилвания, където местната полиция от над 20 години пази мистериозен буик „Роудмастър“. Когато градът започва да бъде измъчван от странни и свръхестествени събития, се оказва, че буикът не е точно кола, а врата към друго измерение.

Ето и официалния синопсис от българското издание на романа:

Роман за човешкото любопитство към непознатото и необяснимото; за реакцията на един младеж на „нещото“, появило се няколко години, преди баща му да загине при нелеп инцидент. „Нещото“ е буик „Роудмастър“ и около него витае мистерия.

Западна Пенсилвания, 1979. Непознат мъж изоставя буика на бензиностанция и безследно изчезва. Пътните полицаи закарват на буксир „осиротялата“ кола в склад Б в местното управление, а когато започват да я разглеждат… зяпват от изненада.

Двигател има, само че нищо не му е наред.

Буикът е бутафорен, но… как тогава е стигнал до бензиностанцията?

През двайсетината години, последвали този ден, всеки, влязъл в склад Б., усеща надигането на страховита вълна, интуитивно долавя невидимото присъствие на нещо отвратително и ужасяващо.

Всъщност ужасите не остават само въображаеми. Накрая са съвсем реални.

От време на време в склада проблясват ослепителни мълнии, чува се зловещо бучене, температурата рязко спада, земята се разтриса… Всички си дават сметка, че буикът е много, много опасен, но упорито пазят в тайна съществуването му.

През есента на 2001 осемнайсетгодишният Нед, син на загиналия полицай Уилкокс, започва да идва в участъка, готов да се захване дори с най-неблагодарната работа. Скоро той става член на семейството на хората със сиви униформи. И те го посвещават в тайната… която скоро ще оживее в склад Б.

Друга книга на автора с подобна тематика (считана от някои за предшественика на „Буик 8“) – „Кристин“ – също има своя филмова версия под режисурата на Джон Карпентър („Нещото“, „Хелоуин“) и сценарий от Бил Филипс.

Информация за актьорския състав или премиерната дата все още няма, но ще следим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *