Ама разбира се, че New Line Cinema подготвят екранизация по „Дългата разходка“ на Стивън Кинг, след сериозния успех на техния „То“ миналата година – от години чакаме филм по точно този роман на Кинг, който е едно от любимите ни произведения на автора. Смятаме, че може да се получи наистина невероятен филм, въпросът е, разбира се, кой ще се заеме с проекта и доколко ще се правят компромиси в името на боксофис доходите.

Сега научаваме, че Джеймс Вандербилт ще е сценарист и продуцент на „Дългата разходка“, чието действие се развива в не особено далечно бъдеще и разказва за ежегодно състезание, в което участват 100 млади момчета. Победителят ще получи каквото си поиска до края на живота си, а останалите 99 участника ще умрат. Правилата са прости – не спирай и не позволявай скоростта ти да падне под 4 мили в час. При нарушение получаваш предупреждение. При три предупреждения… вижте какво се случва в официалния синопсис на романа, издаден у нас от „Бард“:

Четирите карабини изтрещяха. Звукът беше оглушителен. Ехото прокънтя чак в отсрещните възвишения.

Ъгловатата, неравно подстригана глава на Кърли в миг се превърна в кърваво желе от мозък и тъкани, наоколо се разхвърчаха парченца от черепа. Това, което остана от него, се претърколи на пътя като пощенски чувал.

“Вече сме 99 – помисли си ужасен Гарати. – Деветдесет и девет бутилки бира наредени на стената и ако само една от тях падне… о, Боже… о, Боже…”

Години наред Франк Дарабонт се опитва да пренесе романа на Кинг (издаден под псевдонима му Ричард Бакман), но така и не успя и сега, след като правата му изтекоха, Вандербилт моментално е превключил на скорост. Според слуховете, той е огромен фен на „Дългата разходка“, иска да го екранизира от години и дори вече е имал подготвено предложение за студиото – буквално е чакал само подходящия момент.

джеймс вандербилт
Джеймс Вандербилт

Ние силно се надявахме Дарабонт, който като фен на Кинг адаптира „Изкуплението Шоушенк“, „Зелената миля“ и „Мъглата“, да ни зарадва и с „Дългата разходка“, но за съжаление, не се получи. Дано Джеймс Вандербилт не ни разочарова. Честно казано, на този етап не знаем какво да мислим за него – сред сценариите му са „Зодиак“ на Дейвид Финчър и „Белият дом: Под заплаха“, „Невероятният Спайдър-мен“ и продължението му, както и „Денят на независимостта: Нова заплаха“, което просто не е нормално. „Truth“ с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд е дебютът му като режисьор, но признаваме, че не сме го гледали, така че не можем да си направим изводи от него. Но останалите заглавия във филмографията му силно ни смущават, въпреки присъствието на любимия ни „Зодиак“.

Явно ще трябва да почакаме още малко и да видим кого ще изберат за режисьор от New Line Cinema, преди да се настроим подобаващо като надежди и очаквания. Засега само ще повторим, че чакаме екранизация по „Дългата разходка“ от много време и се надяваме да не останем разочаровани. Междувременно ще продължаваме да следим и останалите екранизации, които в момента се подготвят по Стивън Кинг – продължението на „То“, разбира се, „Гробище за домашни любимци“, „Томичукалата“, „Доктор Сън“ и какво ли още не.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

 1. Точно този роман е почти невъзможен за филмиране, целия филм ще бъде диалози и само диалози. Популярните романи на Кинг не стават за филмиране и не вярвам някой да успее за в бъдеще.

  1. + Размисли на главния герой.
   По съгласен не мога да бъда.

 2. Кинг така и не успях да харесам, но „Дългата разходка“ сякаш е съвсем различна. И на мен ми се искаше Дарабонт, ама… греда.

 3. От този роман и от ,,Сейлъм’с лот“ съм получавал кошмари.Доста добре написани произведения на Кинг,но както споменах само горните два са ми предизвикали кошмари.Трудно ще се филмира,,Дългата разходка“ и непрестанният тих ужас,който те съпътства докато я четеш.Това може и да е предсказание за по- ранно или по- далечно бъдеще.
  Някой чел ли е,,Спящите красавици“?Много ми е скъпа, пък и вече я купиха в библиотеката.

 4. ,,Спящите красавици“ е 28 лева с меки корици.Но аз свикнах да чета неговите( на Стивън Кинг) произведения, а и на други автори,които не мога да си ги позволя от библиотеката ни.Тя е сравнително добре снабдена, и ако няма новото издание,понякога се намират и по стари( като ,,Торба с кости“ например).Момичетата в библиотеката са отзивчиви и любезни.Намериха ми примерно ,,История на камериерката“ на Октав Мирбо-много добър роман,за циничният поглед върху живота на една обикновена камериерка,написана на учудващо жив и актуален и за днес език..Ще рече светът не е от вчера…..

 5. Не знам кой смята, че екранизацията на „То“ е успешна – сигурно тези, които не са прочели и една книга в живота си. Но все пак при него имаше шанс да се направи добре, докато „Дългата разходка“ според мен е невъзможна за филмиране. Ще бъде просто поредната холивудска боза, орязала и осакатила поредната ми любима книга. Много се надявам да не я снимат.