Преди пет години Ема Томпсън влезе в ролята на английската писателка Памела Травърз в биографичния филм „Спасяването на мистър Банкс”, брилянтно изиграна роля, която обаче остана недооценена от членовете на Академията. Сега обаче Ема Томпсън има всички шансове да получи (за пореден път) подобаващо място в редиците на добрите женски изпълнения на годината със следващия си филм – „The Children Act”, който беше показан на изминалия фестивал в Торонто.

The Children Act” е екранизация по романа на един от най-известните писатели във Великобритания днес – Иън Макюън, който след „На плажа Чезъл”, с участието на Сърша Ронан, продължава лично да адаптира собствените си произведения за екран. Режисьор е Ричард Айър, който има опит в изграждането на плътни и сложни женски образи на екрана. Дебютът му като режисьор е с телевизионната версия на „Вишнева градина” през 1981 г., където Джуди Денч влиза в ролята на Любов Андреевна, а сред най-добрите му филми се нареждат „Айрис”, „Записки по един скандал” и последно – „Крал Лир” на BBC. Освен Ема Томпсън в главните роли в „The Children Act” ще видим Фион Уайтхед („Дюнкерк”) и Стенли Тучи („Джули и Джулия”, „Дяволът носи Прада”, „Очи от рая”).

Вижте първия трейлър на филма, а веднага след него ще откриете и подробен синопсис.

Фиона Мей (Томпсън), позната в работата си като My Lady (както е официалното обръщение), е съдия в Семейното отделение на Висшия лондонски съд. Работата ѝ е на практика е да решава съдбите на множество непълнолетни деца и семейства (като това дали да разпореди „разделянето” на двама сиамски близнаци, знаейки, че единият ще умре).  Встрастена до краен предел в работата си, през годините Фиона все повече се отдалечава емоционално и физически от съпруга си Джак (Тучи). Нещата ескалират в момента, в който той признава, че иска да започне афера с друга жена. В същия този момент телефонът звъни и Фиона трябва да поеме следващия случай без да знае, че той ще се окаже повратна точка в личния ѝ живот. Младият 17-годишен Адам (Уайтхед) страда от левкемия и за да оцелее, е нужно да му бъде прелята кръв. Процедурата е немислима за младото момче, отгледано според каноните на свидетелите на Йехова. Объркана в хода на делото, Фиона престъпва закона и посещава момчето в болницата. Там между двамата се заформят емоционални отношения, далеч над обичайните за един съдия и малолетен. Срещата се оказва решаваща за съдбата на Адам и за личния живот на Фиона и Джак.

Животът е по-ценен от достойнството”. Това казва Фиона Мей в трейлъра на „The Children Act”. Кога обаче решаваме, че изречението трябва да се чете на обратно? Къде е границата, отвъд която вярата губи смисъла си? И как един страничен човек, по презумпция длъжен да бъде безпристрастен арбитър, може да отсъди какво да се случи с живота на непълнолетно момче? Критиците са повече от благосклонни към филма и особено към изпълнението на Ема Томпсън. Дали това ще бъде поредният „Спасяването на мистър Банкс”, предстои да разберем.

В добавка вижте няколко снимки и един плакат.

ема томпсън the-children-act-mg02-20180610 the-children-act-mg04-20180610 стенли тучи плакат

Британската премиера на „The Children Act” е на 24 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *