ash-is-purest-white

Фестивалът в Кан и премиерите по време на най-авторитетния филмов форум в света все още се обсъждат като събития в мрежата – постепенно се появяват най-различни подробности, които допълват и обогатяват пъстроцветната мозайка от заглавия и автори. В конкурсната програма беше показана и романтичната криминална драма „Ash is Purest White” („Jiang hu er nv”), режисирана от Дзя Джанкъ. 48-годишният режисьор има дълга „любовна” история с фестивала в Кан още от началото на хилядолетието – там са показвани шест от десетте пълнометражни филма в неговата биография, като преди пет години печели наградата за сценарий, а през 2015 – наградата „Golden Coach”.

Новата история, която разказва Джанкъ, е изпълнена с напрежение, алкохол и жени, които не се колебаят да използват пистолет, когато е в ръката им. Трейлърът притежава своеобразен (заразителен) ритъм, а освен него ви представяме и няколко клипа от филма.

Главната роля в „Ash is Purest White” е поверена на Джао Тао – тя се превръща в младата танцьорка Цяо, която се влюбва в престъпника Бин (Фан Ляо). За да предпази любимия си от очаквано отмъщение, Цяо раздава щедро куршуми и разбира се – попада зад решетките. След като излежава присъдата си, тя излиза от затвора и се впуска в търсене на Бин.

Джао Тао и Дзя Джанкъ са отдавна заедно – и на снимачната площадка като актриса и режисьор, и в личния живот като съпрузи. Сътрудничеството им датира още от 2000 година с „Platform”, а също и с филмите „The Touch of Sin” и „Mountains May Depart”. Коментарите на критиците за ролите, които режисьорът пише за актрисата, са възторжени – заради нейната способност да се превъплъщава в героините и заради впечатляващото ѝ присъствие в кадър.

Филмите на Дзя Джанкъ присъстват в програмите на фестивали буквално от цял свят. Интересен факт от филмографията му е представянето на две негови творби във Венеция през 2006 година – едната в „Хоризонти”, където печели „Doc/It Award” и „Open Prize”, а за своя „Still Life” в основния конкурс режисьорът получава „Златен лъв”. През 2014 година бразилският режисьор Валтер Салес прави документален филм-реверанс към Джанкъ – „Jia Zhang-ke: A guy from Fenyang” в опит да разкаже за корените на китайския режисьор и изворите на неговото вдъхновение. Както казва самият Джанкъ, „до някаква степен киното е за зрителите, но в същото време е нещо много лично”…

плакат

Ash is Purest White” надали може да се надява на широко разпространение в много държави, но със сигурност тръгва на кино в Китай от 21 септември и във Франция от 26 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *