Джоана Хог си създава собствена малка споделена вселена и ние можем само да се възхищаваме. Когато се завърна на екраните през 2019 с импресионистичната си автобиография „The Souvenir“, Хог се превърна в наш любим режисьор и всеки неин проект е по-интригуващ от предишния. Миналогодишният „The Souvenir Part II“ беше един от редките артхаус продължения, подбутвайки историята на Джули, която е аналог за самата Хог, към едно монументално, сюрреалистично житейско преживяване. Сега предстои да видим следващия й филм „The Eternal Daughter“, който ще разшири света ѝ по нови, неочаквани начини.

Вижте трейлъра от A24 тук:

Тук Джоана Хог отново работи с Тилда Суинтън, която изигра еквивалент на майка ѝ в дуологията „The Souvenir“. Самата Хог бе изиграна от истинската дъщеря на Тилда, Онър Суинтън Бърн, но „The Eternal Daughet“ се развива години по-късно и Джули явно се е трансформирала в майка си. Затова Тилда Суинтън ще изиграе двойна роля – режисьорът, който се колебае дали има правото да направи филм за майка си, и самата майка, вече стара, безсилна вдовица. Това звучи като особено мета, интроспективна идея, но Хог е решила да я изгради върху основата на един по-познат жанр – готическата история за духове.

Ето какво гласи синопсисът:

Един творец и нейната възрастна майка се сблъскват с отдавна заровени тайни, когато се завръщат в бивш семеен дом, сега хотел, обладан от мистериозното си минало.

Не можем още да сме сигурни каква ще е връзката между този филм и „The Souvenir“, но е ясно, че онези филми все още си остават един завършен диптих, a „The Eternal Daughter“ ще бъде по-скоро нещо като „разширение“ или епилог. В определен смисъл това наподобява подхода на франчайзовите „споделени вселени“, изградени от истории, които се развиват в един свят и могат да се възползват от елементи, въведени в предишни филми, но няма нужда да бъдат директни продължения.

The Eternal Daughter“ най-вероятно ще бъде сравнително самостоятелен филм, но всички ревюта от премиерата му във Венеция обещават, че ще развие тематичните хоризонти на предишните автопортрети на Хог, задълбочавайки се в идеята за спомените ни за миналото като част от въображението ни. В този свой експеримент Хог вече е успяла да надмине повечето модерни франчайзи и всеки неин предстоящ проект е голямо събитие в нашите очи. Само се надяваме да имаме шанс да го видим по-скоро в България, за предпочитане в кината!

The Eternal Daughter“ е написан и режисиран от Джоана Хог. Главните роли изиграва Тилда Суинтън, а останалият актьорски състав е запълнен от Карли-София Дейвис и Джоузеф Мидел.

Филмът ще получи ограничено разпространение в САЩ от 2 декември.

eternalposter_20221103

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *