Макар лично ние да не бихме определили Мери Шели като „гений“, намираме за доста интересна новината, че трети сезон на сериала на National Geographic „Геният“ ще бъде посветен на авторката на „Франкенщайн“. Както знаете, първият сезон с участието на Джефри Ръш в ролята на Алберт Айнщайн беше изключително успешен и получи 10 номинации за награди „Еми“, както и номинация за „Златен глобус“, докато втори сезон с Антонио Бандерас в ролята на Пикасо ще се излъчва всяка неделя от 21:55 часа по National Geographic.

Засега е рано за подробности около актьорския екип на сезон 3, но не се съмняваме, че ще е на нивото на досегашните два. Засега единственото, което знаем, е, че премиерата ще е през 2019, което се разбира от кратичкия, но стилен тийзър, който National Geographic използваха, за да обявят третия сезон на „Геният“.

Ето какво казва един от изпълнителните продуценти Рон Хауърд, а малко по-долу може да видите и част от официалния синопсис, разпространен от National Geographic:

Мери Шели е вдъхновила много автори на филми със своя разказ за създанието, съживено заради болни научни амбиции, но малцина са успели да уловят нейните дълбоки разсъждения над обществото в мита, който е оставила след себе си. Малцина знаят за борбата ѝ с неравенството между половете, за другите ѝ творби, за влиянието ѝ върху други важни за историята хора и върху обществото като цяло. Целта на този сериал е именно да показва хора като Мери Шели, невероятния ѝ интелект, състраданието ѝ и смелостта ѝ и нямаме търпение да продължим успешното си партньорство с National Geographic и Fox 21 Television Studios.

Няма да обсъждаме избора на Мери Шели за тема на трети сезон, ще кажем само, че ни харесва как от наука сериалът се прехвърли към изобразителното изкуство, а сега към литературата. И да, има доста исторически личности, които можеха да са в центъра на трети сезон, но създателите на „Геният“ явно са преценили, че към Шели има достатъчно интерес в момента (наскоро видяхме един не особено добър трейлър на биографичния филм с Ел Фанинг), подходящо е следващите епизоди да са посветени на жена, а и животът ѝ е бил доста интересен за времето си и ще даде възможност и други известни личности да бъдат представени на малкия екран.

Ето го и обещания синопсис:

Шели е интелектуално дете-чудо и се вдъхновява от ранна възраст от творбите на своята майка с нестандартно мислене Мери Уолстоункрафт. Шели е решена да докаже, че жените не отстъпват на мъжете по интелект и творчески способности. Тя е една от малкото писателки, които се издържат от творбите си в началото на 18 век и пише разкази, ревюта и пътеписи. Има и значителен принос за написването на първата в света енциклопедия. Написва и шест романа. Във вътрешното обкръжение на Шели има безброй литературни и научни светила на онова време, сред който Лорд Байрон, Самюъл Тейлър Колридж, Мери и Чарлз Ламб, Хъмфри Дейви и Лей Хънт.

На 16 години Шели среща любовта на своя живот – поетът романтик, любител учен и все още женен Пърси Биси Шели. След като той ѝ отнема девствеността на гроба на майка ѝ, двамата са изгонени от нейния баща – радикалния интелектуалец Уилям Голдуин. Шели води много нещастен живот, в който губи три от четирите си деца. Много нейни приятели и членове на семейството ѝ се самоубиват, а тя надживява съпруга си, който се удавя в морето. В типично готически стил Шели решава да запази сърцето на покойния си съпруг след смъртта му.

Стилът на Шели е силно повлиян от големите научни открития и експерименти през 19 век. Учени като Луиджи Галвани, Джовани Алдини и Еразъм Дарвин – дядото на Чарлз, са важни фигури в живота ѝ. Историята на Франкенщайн е вдъхновена отчасти от една от най-важните научни теории на онази епоха – галванизма или изучаването на ефектите на електричеството върху мъртви тела на животни и хора.

Очакваме този трети сезон на „Геният“ да е значително по-интересен от „Mary Shelley“ с Ел Фанинг, за който вече споменахме, и със сигурност Мери Шели и обкръжението ѝ (не само Пърси Шели и лорд Байрон) да бъдат представени доста по-обстойно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *