Холивуд често екранизира „Франкенщайн“ на Мери Шели, понякога с откровено трагични резултати, но разбира се, историята за създаването на толкова известното чудовище рядко получава същото внимание, въпреки че е достатъчно любопитна и популярна – една вечер лорд Байрон, Пърси Биш Шели, съпругата му Мери и още няколко от гостите на Байрън решават всеки да напише по един разказ „за призрак“ и крайният резултат от усилията на Мери е „Франкенщайн“. Животът на авторката е достатъчно интересен – отношенията ѝ с Пърси, кръгът от приятели, който се заформя, не една или две лични трагедии, и определено заслужава един качествен биографичен филм.

За съжаление, имаме чувството, че „Mary Shelley“ няма да е точно това, което ни се иска и което можеше да бъде. По-долу е първият трейлър, който ни остави безкрайно равнодушни, въпреки че „на хартия“ би трябвало да ни хареса, защото си падаме по биографии, особено в различни исторически периоди, и смятаме, че Ел Фанинг, която играе Мери, без съмнение е талантлива актриса. Нищо че това не си личи в рекламата…

https://www.youtube.com/watch?v=dSrOB8l-pOQ

Феминизмът въобще не ни притеснява, имайки предвид периода, в който се развива действието – сигурни сме, че Мери се е сблъсквала с доста предубеждения още преди да се опита да публикува „Франкенщайн“, а отношенията ѝ с Пърси са били доста сложни и това явно ще присъства във филма.

Но нищо от това, което видяхме по-горе, не ни навежда на мисълта, че „Mary Shelley“ ще си заслужава отделеното време, дали в киносалона или някой дъждовен неделен следобед пред малкия екран. Фанинг също не ни направи особено впечатление и въпреки извадените цитати в трейлъра (вероятно внимателно подбрани), досега не сме прочели някакви особено положителни ревюта след представянето на „Mary Shelley“ на фестивала в Торонто.

Вижте и един също толкова невпечатляващ плакат.

плакат

Режисьор на „Mary Shelley“ е Хаифа Ал-Мансур, а в главните роли са Ел Фанинг, Дъглас Бут, Бел Паули, Бен Харди, Том Стъридж, Мейзи Уилямс, Стивън Дилейн и други.

Премиерата е 28 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *