Без да искаме да се изтъкваме или да претендираме по някакъв начин, а просто да илюстрираме отколешната си любов, трябва да кажем, че сме фенове на иранския режисьор и сценарист Асгар Фархади още преди да придобие световна мейнстрийм популярност със страхотния „Раздяла”, за който спечели първия си „Оскар“ и един куп други престижни награди. Следим кариерата му с повече от голям интерес и предвид това, няма как да подминем най-новия му проект „Всички знаят“ („Everybody Knows“ / „Todos lo saben“).

Всички знаят“ е с участието на Хавиер Бардем и Пенелопе Крус и разказа историята на Лаура (Крус) и съпруга й (Бардем), които живеят заедно с децата си в Буенос Айрес. По повод фамилен празник те се завръща в родния дом на Лаура в малко селце извън Мадрид, Испания, но скоро неочаквано събитие превръща празненството в трагедия и семейството е принудено да вземе решения с тежки морални и психологически последици, които могат да разрушат тях и живота им.

Преди няколко дни стана ясно, че „Всички знаят“ ще открие 71-ото издание на фестивала в Кан (едва вторият испаноезичен филм, който има тази чест след „Лошо възпитание“ на Педро Алмодовар) и ще има право да се състезава за престижната „Златна палма“. По този повод получаваме и първия трейлър. Вижте.

Изглежда прекрасно, включително и Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, за чието участие (поради тяхната голяма известност) първоначално бяхме скептични. Историята на разпадащата се връзка и живот на обикновена двойка, изправена пред тежки обстоятелства, е тема, която често присъства с доста силен ефект в творчеството на Фархади, и на този етап няма абсолютно никаква причина да не смятаме, че „Всички знаят“ ще е поредният изключително силен филм на иранския режисьор. Остава да видим какви ще са успехите, които ще пожъне, и да стискаме палци да дойде на голям екран и у нас.

В допълнение вижте и няколко плаката.

плакат everbody-knows-javier-bardem everybody-knows-penelope-cruz

Режисьор и сценарист на „Всички знаят“ („Everybody Knows“ / „Todos lo saben“) е Асгар Фархади („Раздяла”, „Миналото”, „Търговският пътник“), а в ролите са Хавиер Бардем, Пенелопе Крус, Рикардо Дарин, Барбара Ление, Едуардо Фернандес, Рамон Бареа и др.

Премиерата е на 8 май в Кан, а на редовен показ филмът ще може да бъде видян от 13 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Дарин и Бардем изглеждат феноменално още на ниво трейлър. Филмът ще е нещо голямо. 🙂

  2. Стресиращи са уменията на този човек да пише и филмира тези (привидно) обикновени истории, които адресирайки проблеми на обществото и хората в Иран успяват да резонират и пред световна опублика. Поразително изживяване е всеки път когато до такава степен ръцете на режисьора не си личат. Гледаме как хора като нас неусетно се озовават в ситуации, чиито вътрешни и често неизговорени конфликти са изтласкани на преден план, за да променят всичко необратимо и завинаги. Интересно дали история извадена от какъвто и да е ирански контекст (за мястото на жените в обществото и семейството, или за ситуацията на иранските мигранти навън. или за навика да се избягва риска на всяка цена, или за религиозните и културни нагласи и последиците за отделния човек от всичко това) ще има същия дълбок заряд и личен ангажимент. Асгар Фархади е майстор и подозирам ,че пак е успял, особео предвид новината от Кан, но е интересно дали стои зад историята със същия личен ангажимент на режисьор на който му пука.

    ABOUT ELLY, филмът му преди A SEPARATION е нещо като personal favourite, защото съдържа всички елементи на световно признатите му последващи филми. Във всички тях Фархади успява да стори най-трудното: да ни ангажира лично с героите, докато разказва по максимално прост начин за някакви доста сложни неща.