Untitled

По принцип никак не обичаме да популяризираме слухове, но в случая става дума за проучване от сериозна финансова компания. И след като Disney успяха да „глътнат” Fox, няма да се учудим, ако съвсм скоро прогнозите на аналитиците от „Citi” станат реалност. Тази компания осигурява финансови услуги в повече от 160 държави, оперира с над 100 видове валута и има над 200 милиона клиенти и със солидната история и авторитет, които притежава, надали би правила предвиждания просто „от нищото”. Според информацията, която предлагат „Citi”, в момента се говори за евентуална сделка между Apple и Netflix.

Стрийминг платформата се превърна в изключително важен фактор за телевизионната и филмовата индустрия – с услугата, която предлага, и с реализираните проекти, с помощта на които навлиза в пазара на кинопроизводството и разпространението на оригинална продукция. Същевременно Apple са заложили бюджет от 1 милиард долара за създаване на оригинално съдържание. Анализаторите твърдят, че предстои предлагане на сделка за закупуване на Netflix – вероятността за това е 40%, тъй като Apple притежават и 252 милиарда долара в акции на фондове, регистрирани в офшорни зони, които според Business Insider компанията вече може да използва. До момента Apple не са имали опция да вложат печалбите си от чужбина обратно в Щатите заради федералния закон за данъците, но наскоро прокараното от президента Тръмп намаляване на корпоративния данък дава възможност за еднократно връщане на финанси в държавата, а Apple разполагат с доста сериозен ресурс, който все някога трябва да бъде усвоен.

Въз основа на всички налични данни, анализаторите от „Citi” са стигнали до заключението, че е много вероятно Apple да купят Netflix, като това ще им струва само една трета от финансите, които имат готовност да похарчат – ако решат да върнат в страната всичко наведнъж, с 10% данък върху общата стойност, те ще имат на разположение 220 милиарда долара. Карл Кауфман от „Forbes” обаче оспорва предвижданията за закупуване на Netflix със следните аргументи:

Apple вече са предвидили бюджет от един милиард долара за нова оригинална продукция, а най-голямата им покупка напоследък беше през 2014 година, когато купиха „Beats”. Защо да харчат 75 милиарда за купуване на Netflix? Това е ход на отчаяние, равносилен на вдигане на бяло знаме, и сигнал за сериозна организационна смяна на философията на компанията.

Всъщност за момента НЯМА истинска новина – нито Apple, нито Netflix са споменавали нещо, свързано с възможност за подобна сделка. Няма информация и за разговори между двете компании. Най-близкото споменаване на двете марки е в информационния поток по повод желанието на Apple да пуснат собствена стрийминг платформа, по подобие на Netflix, и по повод влагането на средства в оригинална продукция. Ще видим какво е подготвило бъдещето!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ако не ябълката, то някой друг със сигурност точи зъби. Нетфликс се идеална компания за покупка – евтини са, заради сериозният дълг, който имат, но пък имат вече изградена и наложена платформа с доволно клиентска маса. Дано бъдещите собственици не съсипят производството на сериали – определено имат добри попадения. Лично аз се надявам купувачът да не е плод, че тия идиоти ще опитат да затворят клиентите си в собствената им екосистема и достъпността на платформата рязко ще намалее.