Холивуд винаги е имал огромно желания да екранизира всичко, което Стивън Кинг напише, и да събере някой и друг долар от верните му фенове, но след сериозния финансов успех на „То“ като че ли опитите за по-качествени филми се засилиха още повече и дори разочарованието „Тъмната кула“ не ги потуши. За съжаление, това, което наричаме „проклятието на Кинг“, продължава да тегне над екранизациите по негови творби – непрестанни опити, но повечето крайни резултати не са съвсем от калибъра на „Сиянието“ или „Изкуплението Шоушенк“. За няколко от предстоящите проекти сме писали, като на този етап един най-любопитните е сериалът „Castle Rock“ на Дж. Дж. Ейбрамс.

Най-новият кинопроект е екранизация по продължението на „Сиянието“ – „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“), който беше публикуван през 2013 (българското издание е на издателство „Плеяда“ от 2014). Няма да ви преразказваме сюжета – ако не се чели романа, достатъчно е да знаете, че главният герой е Дани Торънс, синът на Джак, който вече е пораснал и се бори с алкохолизма и свръхестествените си способности. Ако искате да научите малко повече, по-долу можете да прочетете официалния синопсис на романа. Засега не знаем подробности за планираната екранизация, освен че не е просто потенциален проект, а наистина се работи по нея, защото вече има режисьор – Майк Фланаган („Oculus“, „Hush“, „Gerald’s Game“).

майк фланаган
Майк Фланаган

Честно казано, не можем спокойно и компетентно да коментираме CV-то на Майк Фланаган, защото – въпреки че човекът има няколко заглавия зад гърба си – не сме гледали много от филмите му. „Oculus“ ни хареса и чуваме добри отзиви за „Играта на Джералд“ (пак по Кинг), така че имаме надежда за нещо прилично. Но романът „Доктор Сън“ не е романът „Сиянието“, Майк Фланаган не е Станли Кубрик и филмът „Доктор Сън“ няма да е филмът „Сиянието“ (да ни извини Кинг, който никак не харесва екранизацията на Кубрик – тук можете да видите нашето мнение по темата, ревюто ни пък може да прочетете тук).

От друга страна, всичко това не означава, че никой никога не бива да екранизира „Доктор Сън“, така че можем само да стискаме палци, че крайният резултат ще е нещо приятно. Надяваме се скоро да има интересни новини за кастинга, ще ви държим в течение, както и с развитието на евентуалната предистория „Overlook Hotel,“, която обаче май няма да просъществува. А сега, ето го обещания синопсис на „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“).

Хотел „Панорама“ отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението (дали само то?) го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимните алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба – озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела“ – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще ѝ помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

бг корица доктор сън

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Книгата има нужда от побутване към края при адаптацията, тъй като леко губи скорост, но пак си остава доста добър роман и достойно продължение на „Сияние“.

  2. Стивън Кинг ми е от любимите писатели, а в тоя жанр е най-добрият. Прочетох „Сиянието“ и който обича ужаси ще му хареса. А сега чета „Доктор Сън“… Хареса ми връзката между атентата над кулите – близнаци (11.09.2001г), усещането за това на главната героиня Абра и в същия момент главният герой Дан става трезвеник (и сиянието му се увеличава). Дан осъзнава, че във всеки човек има нещо животинско и всеки избира за себе си кое да е водещото : разумът или животинското.