В началото на април бяхме приятно изненадани от първата официална снимка от подготвяната от Матео Гароне предстояща игрална адаптация на класическата приказка на Карло Колоди – „Pinocchio“ („Пинокио“). Както казахме и тогава, Гароне трябваше да се захване с този проект веднага след приказния „Tale of Tales”, но впоследствие се прехвърли към чудесния „Dogman“ и ние си помислихме, че всичко е останало на ниво идея.

След като обаче научихме, че „Pinocchio“ не само не се е разпаднал, но снимките му текат с пълна сила, постоянно се ослушваме за новини около продукцията и ето, че вече имаме такава, при това важна – дебютирането на първия тийзър трейлър. За съжаление, той е на италиански и поне ние не разбираме какво се говори, но за сметка на това е кристално ясен по отношение на стила и атмосферата. Вижте.

Матео Гароне споделя, че неговият „Pinocchio“ ще бъде „хорър филм за цялото семейство“. Сигурни сме, че под това негово определение се крие нещо много повече от мрачната атмосфера, която виждаме в трейлъра (все пак е хубаво, че получаваме визуално потвърждение, че не ни очаква цветна приказка ала Disney – знаете, те правят игрални адаптации на анимационните си класики и „Пинокио“ също беше в кюпа), защото всеки, който е чел произведението на Колоди знае, че историята, макар и да свършва щастливо, предлага доста мрачни моменти (част от които виждаме и във видеото).

Като цяло, имаме надежда, че филмът ще е нещо повече от „style over substance”, какъвто беше случаят с „Красавицата и Звяра“ на Кристоф Ганц. Матео Гароне, който е един от най-любимите ни съвременни режисьори, вече ни е радвал с подобна качествена приказка – „Tale of Tales”, и вярваме, че за пореден път ще успее да ни впечатли. Иначе е факт, че стилистиката, комбинацията между реални декори, костюми и грим и компютърно генерирани образи изглежда най-малкото интригуващо. Общо взето, най-фалшивото нещо (за пореден път) е Роберто Бенини (да ни простят феновете му), макар че, трябва да признаем, той е по-малко дразнещ, отколкото очаквахме.

Режисьор на „Pinocchio“ („Пинокио“) е Матео Гароне („Гомор”, „Реалност”, „Приказка за приказките”, „Кучкар“), по романа на Карло Колоди. В ролите са Фредерико Иелапи, Роберто Бенини, Марчело Фонте, Матилда Де Анджелис, Джиджи Проиети, Роко Папалео, Масимо Чекерини и др.

Италианската премиера е на 25 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *