Чарли Кауфман моменталически се наложи като един от най-любопитните сценаристи (и определено наш любимец) още с „Да бъдеш Джон Малкович“ на Спайк Джоунз и единствената ни забележка към него си остава, че по една или друга причина, чакаме с години за нов негов филм, независимо дали става дума само за сценарий или за режисьорски проект. Последния път, когато Кауфман седна на режисьорското столче, резултатът беше изключителният „Аномалиса“, така че чакането определено си заслужава, просто искаме да работи повечко и по-често да му се получават нещата. Ето сега например, въпреки че сме писали за няколко потенциални проекта, в крайна сметка в момента очакваме само един-единствен негов филм и то само като сценарист – екранизацията „Chaos Walking“ („Живият хаос“) по Патрик Нес на Дъг Лаймън с Том Холанд и Дейзи Ридли.

Затова сме толкова доволни от новината, че Чарли Кауфман подготвя нов проект, при това се очаква да е сценарист и режисьор. Отново става дума за екранизация, този път на трилъра „I’m Thinking Of Ending Things“ на Иън Рийд, който разказва за обмисляща самоубийство жена, която пътува с приятеля си към отдалечена ферма, където да се запознае с родителите му. След неочаквана отбивка, тя се оказва съвсем сама в изоставено училище и без много избор. За съжаление, не можем да намерим по-подробен официален синопсис (без спойлъри), но ровейки се в нета открихме сериозно количество добри ревюта и коментари за книгата. Сред описанията преобладават думи като „мрачен“, „грабващ“, „обсебващ“ и подобни, което ни навежда на мисълта, че Кауфман ще направи нещо наистина качествено. Нямаме търпение да видим точно какво.

И понеже в началото на тази новина споменахме колко сме недоволни, че все чакаме години за нов проект, вижте тази кратка извадка от интервю след премиерата на „Аномалиса“, в което Кауфман споделя защо се получава така и колко недоволен е самият той:

Разочарован съм, че [„Аномалиса“] получи страхотни ревюта, но нямаше финансов успех. Не ме кара да мразя филма, все още много го харесвам и се радвам, че го направихме, но когато Paramount го взеха, си мислех, че ще изкара някакви пари и ще помогне на кариерата ми. Не смятам, че навреди, но не допринесе някой да си каже „Ето, този човек си заслужава. Когато направи филм, хората го гледат“. А ревютата бяха невероятно добри. За „Synecdoche, New York“ бяха смесени – имаше страхотни ревюта, но някои хора никак не го харесаха. И затова можеш да разбереш защо хората не биха отишли да го гледат. А този път защо? Не знам отговора и никога няма да го разбера, но това е много изнервящо.

Честно казано, и ние не разбираме защо филм като „Аномалиса“ няма повече успех. Разбира се, няма как да се бори за някакви боксофис рекорди, но е наистина прекрасен филм и заслужаваше повече внимание. За щастие, в момента Netflix са готови да поемат всякакви рискове, така че очакваме „I’m Thinking Of Ending Things“ с огромно нетърпение. Ще ви държим в течение с развитието на проекта и се надяваме съвсем скоро да имаме повод отново да пишем за него.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *