По някаква необяснима за нас причина сме пропуснали да обърнем специално внимание (споменавали сме го мимоходом) на едно от значимите заглавия за изминалата година, претендент на Чили за наградите „Оскар“ 2018 – „A Fantastic Woman” („Una Mujer Fantástica“) на режисьора Себастиан Лелио („Глория“, „Disobedience“). Премиерата на филма беше на 67-мия международен филмов фестивал в Берлин, където спечели и „Сребърна мечка“ за сценарий, дело на Лелио и Гонзалио Маза.

A Fantastic Woman” разказва за Марина и Орландо, които са влюбени и имат общи планове за бъдещото си. Марина е транссексуална сервитьорка и певица в нощен клуб, а Орландо е с 30 години по-възрастен от нея. Вечерта след партито за рождения ѝ ден, Орландо получава тежък пристъп и умира малко след като Марина го отвежда в болница. Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим. Близките и бившата съпруга на партньора ѝ считат отношенията им за ненормални и перверзни. И така Марина се бори за правото да бъде себе си – сложна, открита и фантастична жена.

Главната роля е поверена на Даниела Вега, която е транссексуална чилийска актриса и очевиден избор да влезе в кожата на Марина. И вероятно не е случайно, че критиците сипят суперлативи за изпълнението ѝ – многопластово, емоционално, експресивно. Вижте как се справя в официалния трейлър.

Себастиан Лелио, роден в Сантяго, Чили, прави своя голям пробив през 2013 година с великолепната си комедия „Глория“ (на която в момента подготвя римейк с Джулиан Мур) с участието на Паулина Гарсия в ролята на разведена жена на средна възраст, която се справя с гнева и романтичните си преживявания в неочакван за нея период. Режисьорът вече завърши и представи на фестивала в Торонто новия си филм „Disobediance“, драма за хомосексуалната връзка между две жени, която е в противоречие с ценностите на еврейската общност, в който централните роли са поверени на любимките ни Рейчъл Вайс и Рейчъл МакАдамс.

С това искаме да илюстрираме, че в творбите си Лелио обръща специално внимание на жените, техния вътрешен свят и неподозирана сила и чувственост (за което често е сравняван с емблематичния Педро Алмодовар) и очакванията ни за „A Fantastic Woman” също са в тази посока. И за да направим още един паралел с Алмодовар, новият филм на Лелио е изпълнен със сцени, които приличат на цветни сънища и сюрреалистични картини.

За финал вижте и официалния постер.

плакат

Силно се надяваме да успеем да видим „A Fantastic Woman” („Una Mujer Fantástica“) на голям екран, като единствената вероятност това да се случи е някой от родните фестивали да го включи в програмата си.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Не очаквам тъп филм, а нещо, което няма да е добро колкото поне други три от тазгодишните чуждоезични оскарови номинации.