По традиция София Филм Фест предлага едни от най-интересните филми от световната кино сцена, които иначе няма как да видим на голям екран, и е повече от сигурно, че 22-рото издание на фестивала, също няма да е изключение.

Вече научихме, че част от програмата ще бъде „Нелюбов” на Андрей Звягинцев, който беше номинирана за „Златен глобус“ и се очаква да получи номинация и за „Оскар“, а сега става ясно, че и друг много очакван от нас филм, „Проектът „Флорида” („The Florida Project”) на Шон Бейкър с Уилям Дефо, също ще бъде част от фестивал.

Повече подробности може да откриете в официалното прессъобщение:

Уникалният Уилям Дефо
в най-новия филм
на Шон Бейкър

„ПРОЕКТЪТ „ФЛОРИДА” през МАРТ пред публиката
на 22-рия София Филм Фест

Девет месеца след световната си премиера в Кан
филмът има в актива си повече от 45 награди
и още над 70 номинации.

Режисьорът Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти, между които уникалната нискобюджетна творба „Tangerine”, чиято премиера беше в Сънданс през 2015 година, е създал един „изпълнен с живот и искрена емоция филм, който може да ни научи на много неща”. Това е кратък цитат от множеството рецензии със заслужени удивителни, които се появиха в пресата непосредствено след премиерата на Проектът „Флорида” („The Florida Project”) в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан 2017.

Сценарият е дело на режисьора в съавторство с Крис Бъргок. Историята следва уникалната шестгодишна Муни и нейната „банда” приятелчета, чиято лятна ваканция е изпълнена с детски чудеса и приключения във време, когато възрастните наоколо преживяват доста житейски трудности.

Роден в Ню Джърси през 1971 година, Бейкър се дипломира в нюйоркския университет и дебютира през 2000 година с „Four Letter Words” като сценарист, режисьор и монтажист. Премиерата на втория му филм „Take Out” е в програмата на Сламданс 2004. „Prince of Broadway” (2008) се появява за пръв път пред публика на филмовия фестивал в Лос Анджелис, а световната премиера на четвъртия му филм „Starlet” (2012) е на фестивала SXSW и по-късно печели наградата Robert Altman Spirit Award. „Tangerine” (2015), продуциран от братя Дюплас, обира овациите на публиката в Сънданс, като авторът му там разкрива, че го е снимал изцяло на iPhone 5S с помощта на приложенията Moondog Labs и FiLMiC Pro и с асистенцията на Steadicam Smoothee Mounts. С 23 награди и 39 номинации, филмът се превръща в явление в света на независимото кино, гаранция за реализирането на следващи проекти.

Проектът „Флорида” („The Florida Project”) започва като звънец за събуждане в летен лагер и е може би най-увлекателното филмово начало в тазгодишната програма на Кан… На фона на лавандуловите полета и пухкавите бели облаци на Флорида три деца крещят едно на друго, като кулминацията е пронизителният вик „Свежестта на бъдещето!”. Този лозунг може да е зает от реклама за дъвки или от някой от многото лъскави билбордове, осветени по пътя за Орландо… Точно в този момент това се оказва главозамайваща глътка свеж въздух и дава тон за настроението в брилянтния, изпълнен с дух и настроение и сърцераздирателен филм на Шон Бейкър.

New Your Magazine (Vulture)”, Емили Йошида

ОЧАКВАЙТЕ още изненади в програмата на 22-рия София Филм Фест –

МАРТ е месецът на КИНОТО!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *