Невъзможно е да хвърлите поглед върху кадри от филм на Андрей Звягинцев – и да не изпитате почти физическа болка. Всеки негов съвременник, който е почитател на киното, признава виртуозния му почерк и майсторството в изграждане на образи. Той е един от сериозните, силни гласове на съвременна Русия, и макар че филмите му предизвикват сериозни вълнения (най-вече у управляващите, които неизбежно се припознават в някои от героите), те са очаквани с трепет на всички авторитетни фестивални форуми по света.

Съвсем не е случаен фактът, че преди две години „Левиатан” беше номиниран за чуждестранен „Оскар” – сигурни сме, че и „Нелюбов” ще получи това допълнително международно признание, след като му бяха връчени наградата на журито в Кан, наградата за най-добър филм в Лондон, два приза на Европейските филмови награди, номинация за „Златен Глобус” и още десетки отличия в цял свят. Най-хубавото е, че само след два месеца и българските киномани ще имат шанс за видят филма на голям екран – в програмата на 22-рия София Филм Фест през март.

Много са международните филмови специалисти, които поставят „Нелюбов” в своите списъци с най-добрите филми за 2017 година. Причината не е само в драматичната история, но и в умелия поглед на режисьора към реалността – макар самият той да твърди, че не се занимава с „политическо кино”, във всяка сцена на лишеното от човешка топлота съществуване прозира ежедневието, безизходицата, тъжната празнота на съвремието в Русия.

Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с жестоки обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалиите на родителите си, Альоша изчезва…

Ролите във филма са разпределени между Мариана Спивак, Алексей Розин, Варвара Шмикова, Матвей Новиков, Дария Писарьова и др. Сценарият е съвместно дело на режисьора Звягинцев и дългогодишния му съавтор Олег Негин. Щатските киномани ще трябвя да потърсят в кои точно кина Sony Pictures Classics ще успеят да се „спазарят” да пуснат филма – ясно е, че от подобно кино никой не може да се надява да печели, нито в САЩ, нито в която и да е друга страна по света. Но въпреки това съществуването на подобни филми е една от важните причини да изпитваме задоволство – все пак имаме шанса да живеем (и то доста!) след раждането на киното като изкуство.

Разпространението отвъд Океана започва след по-малко от месец – на 16 февруари 2018, а ние ще чакаме церемонията по раздаване на Оскарите и веднага след това – фестивалните прожекции на „Нелюбов” през март в София!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Крайно време е да изместят SFF през януари, че нетърпението всеки път ми скъсява живота 🙂