B707_C017_0305BS

Може да е само някакво наше лично усещане, но ни се струва, че канадското кино не е от най-популярните у нас (а и по света). Разбира се, веднага някой ще даде за пример Дейвид Кроненберг, Атом Егоян или някое друго доказало се име, но ние говорим за доста по широк поглед от този върху личната филмография на един-двама конкретни творци.

Сега за първи път българските зрители ще имат шанс да се запознаят малко по-добре с канадската кинематография, благодарение на първите по рода си у нас Канадски филмови дни, които ще се проведат от 8 до 11 декември в Дом на киното в София. В рамките на програмата ще бъдат показани четири игрални филма, два документални, както и две анимационни подборки.

Повече подробност може да откриете в официалното прессъобщение по-долу:

ПЪРВИ КАНАДСКИ ФИЛМОВИ ДНИ В БЪЛГАРИЯ

Събитието се провежда под патронажа на заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева

Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и „Canadian Screen” предлагат на българската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни. Четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки могат да бъдат видени от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.

Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том МакСорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017-та. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.

“От многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години, вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста и студена водя, която тече на север от 49-тия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, сигурно сте прави!“, подчертава МакСорли.

Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.

В събота, 9 декември, Ушев е специален гост на проявата, като ще покаже за първи път у нас новата версия на „Сляпата Вайша“ във виртуална реалност, ще даде Майсторски клас и ще представи лично ретроспектива на най-интересните си и награждавани филми. Негова е и селекцията на канадски анимации, номинирани през годините за наградата „Оскар“, която е програмирана за неделя, 10 декември.

Панорамата се организира от Фондация „Арт офис“ и Дома на киното, с подкрепата на Държавния културен институт при Министъра на външните работи, Националния филмов център, Канадското посолство, Филмовия институт и Националния филмов борд на Канада, както и със специалното съдействие на SAMSUNG и VR Express.

CANADIAN FILM DAYS Poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *