The Dancer

Дебютният филм „The Dancer” („La danseuse”) на френската режисьорка Стефани ди Джусто е бил представен в Кан през 2016 година и се е оказал доста впечатляващ за публиката там. Още през есента на миналата година творбата е разпространена в по-голямата част на Европа, през 2017 продължава фестивалната му обиколка и разширяване на периметъра с Хонконг, Япония, а в края на септември – и Австралия и именно оттам идва неговият най-нов трейлър. Това е удобен повод да ви запознаем с филма, посветен на историята на чаровната и магнетична Лои Фулър – пионер в изкуството на танца от началото на ХХ век. В нейната роля влиза френската актриса и певица Соко, която се снима в киното от 2003 и издава музика от 2007 година, а миналата година точно преди началото на фестивала в Кан беше обявено, че е приключила връзката й с Кристен Стюарт (с която са били гаджета известно време).

Противоречива, предизвикателна, неконвенционална, изобретателна, извън всякакви рамки – такава е „новаторката” Фулър, една от първите изпълнителки на модерен и свободен танц, превърнала се в олицетворение на стиловете „Арт Нуво” и символизма в танцовото изкуство в самия край на XIX век. Вижте за какъв самоотвержен творец става въпрос!

Американската актриса и танцьорка Лои Фулър (рождено име Мари Луиз) е изключителен изпълнител, стартирала с танци във водевил и дори цирк, за да развие идеята си за симбиоза между танцовите движения на тялото и специалния фееричен костюм, с чиято помощ всяко нейно представление се превръща в уникално изживяване. С помощта на усъвършенстване на светлинните сценични ефекти, тя постига зашеметяваща игра между светлини, сенки и история, предадена чрез свободния танц. При желанието си да избегне имитатори, Фулър подава молба за патент върху своя „Serpentine Dance”, ала щатският съд й отказва това право под предтекст, че танцът е въпрос на импровизация и не разказва история – следователно няма какво да се патентова (прецедентът стои нерешен от 1892 до 1976 година, когато законът за авторското право се „разпростира” и върху работата на хореографа)!

Фулър решава да търси спасение и оценка на таланта си в Европа – посрещната е топло в Париж, започва редовно да участва в програми на „Фоли Бержер”, развива и адаптира костюма си и сценичното осветление, дори братя Люмиер заснемат едно изпълнение, което дава представа за нейния танц, при все че самата изпълнителка погрешно е смятана за Лои Фулър. Нейните преставления й печелят доста почитатели и приятели сред артистичните среди и хората на науката, като Анри дьо Тулуз-Лотрек, Огюст Роден, Мария Кюри и още много други. Фулър подкрепя други изпълнители като нея – например кариерата на младата американска танцьорка Айседора Дънкан, считана за основателка на модерния балет, стартира в Европа и благодарение на Фулър, която през 1902 година спонсорира нейни концерти в Будапеща и Виена. Във филма на Стефани ди Джусто Лили-Роуз Деп поема ролята на Дънкан, която е хем протеже, хем съперник на Фулър за вниманието на публиката. Страст, напрежение и танц в едно – какво повече може да искаме?!

MV5BMDIzMGI4NjQtMmQ1Yy00N2NjLTk1NzUtMWNjYTUxMmExMDYzXkEyXkFqcGdeQXVyMjgyNjk3MzE@._V1_SY1000_SX750_AL_ MV5BYzYwMGM3YmMtM2U0MS00NjMyLThiMTUtYjk5MTlmYzc1OTJhXkEyXkFqcGdeQXVyMjgyNjk3MzE@._V1_SY1000_SX750_AL_ MV5BYmIxMDg3M2UtOGRiMi00YzY5LWIwZWItMWU3ZjJlOWQxOTAwXkEyXkFqcGdeQXVyMjgyNjk3MzE@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_ LaDAnseusseposterbigimage599sv01a

В актьорския екип на „The Dancer” („La danseuse”) участват още Гаспар Улиел, Мелани Тиери, Франсоа Дамиен, Дени Меноше, Аманда Плъмър, Луи до де Лонкьоса и др. Режисьорката е работила и по сценария, заедно със Сара Тибо и Томас Бидгейн, като в основата му е романа на Джовани Листа. Ще ни е интересно да видим как са се справили „малката” Деп и темпераментната Соко – може пък да ни „огрее” фестивално, защо да не си почетаем?! Филмът се очаква да бъде пуснат в разпространение в избрани киносалони на САЩ от 1 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *