1000_AL_

Неочаквано, този мрачен, студен и снежен работен понеделник стана една идея по-хубав и приятен. Вече няколко пъти сме споменавали, че „Thelma” на норвежкия режисьор Йоаким Триер е сред най-очакваните заглавия за годината и адски много се надяваме да имаме възможност да го видим на голям екран. Е, по всичко изглежда, че желанието ни ще се сбъдне, при това не говорим за единична прожекция на някой от големите фестивали, а за редовно разпространение. Филмът присъства в репертоара на България Филм Вижън и се очаква (ако не се случи нещо непредвидено) да се появи в по-малките киносалони на 13 януари. Кажете „Алилуя“!

За да стане денят ни още по-хубав, The Orchard – щатският разпространител на „Thelma”, представиха началната сцена, примесена с част от отличните отзиви, които получи филмът. Много се чудихме какво да ви кажем за нея и в крайна сметка решихме да я оставим без коментар – да си я видите и откриете сами. Вижте.

Само ще припомним, че в своята същност „Thelma” е метафора за социалните догми и стигми и за сексуалното съзряване на едно младо момиче, травмирано от свръх-консервативния си, религиозен бекграунд. Повече подробности за историята може да видите в официалния синопсис по-долу, както и в новините ни до момента.

Телма е срамежливо момиче, което току-що е напуснало религиозното си семейство и малкия град, в който живее, за да учи в университета в Осло. Малко след началото на семестъра тя преживява неочакван и тежък пристъп в библиотеката и много скоро след това е силно привлечена от Аня – красива студентка, която отвръща на нейните чувства.

Телма все повече  и повече е завладяна от силните си чувства към Аня, които тя не признава дори и пред себе си, и в същото време пристъпите ѝ стават все по-тежки и чести. Когато става ясно, че те са симптом на необясними, често опасни, свръхестествени способности, Телма се изправя пред трагични тайни от своето минало и ужасяващите импликации произтичащи от силите ѝ.

Режисьор на „Thelma” е Йоаким Триер („Reprise”, „Oslo August 31”, „Louder Than Bombs”), който е сценарист, наравно с честия си партньор Ескил Вогт. В ролите са Айли Харбо, Окай Кая, Елен Дорит Питърсън, Хенрик Рафелсън, Ванеса Боргли, Андерс Мослинг и др.

Българската премиера е насрочена за 13 януари 2018.

tumblr_ovvn4iEEEg1roixiho4_r1_1280 - Copy

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *