Къщите на книгите винаги са били сред любимите ни места – за приютяване, за разглеждане, за изследване, за работа, въобще – за живеене. Когато попаднем на документален филм, посветен на библиотека – нещата вече стават доста сериозни. Първо – трябва да има изключително интересна история, сюжет, достоен за подобен разказ; второ – трябва да разполага с огромно количество и разнообразен визуален материал и трето, но съвсем не най-маловажно – той трябва да е увлекателно композиран. Всъщност това може да се премести на първо място, защото колкото и интересна да е една история, ако е разказана по скучен начин – никой няма да й обърне внимание в днешния ден и в нашето време, когато всичко в света се оказва на един „клик” разстояние.

50 години след излизането на дебютния му документален филм, легендарният майстор на разказите чрез наблюдение на важните неща около нас Фредерик Уайзман, който е вече на 87 години и преди броени месеци получи почетен Оскар за своя принос към света на киното, представи своята най-нова творба „Ex Libris: New York Public Library”. Както е видно от самото заглавие, филмът е посветен на обществената библиотека в Ню Йорк, може би най-добре позната в света на киното като цяло от оригиналния „Ловци на духове”. Във филмографията на Уайзман присъстват над 40 творби, както и десетки награди – признание за неговата изключителна работа по съхраняване паметта на настоящето за бъдните поколения.

Да проследиш в почти четири часов филм историята и наследството на една изключителна институция, която не само съхранява знания, но е и център за различни инициативи и активности, е сериозно постижение, очаквано с нетърпение от почитателите на Уайзман. Той повежда зрителите в удивително пътешествие из коридорите и различните 92 клона, разпрострени наоколо в пет квартала. Библиотеката в Ню Йорк е една от най-мащабните институции, свързани с обучение и развитие на различни програми и инициативи в САЩ. За нейните съкровища се грижи всеотдаен и изключителен екип – изцяло посветени на работата си библиофили. Всеки е добре дошъл да проучва и използва безкрайните информационни полета, пълни със знание, събирано от цял свят. Обществената библиотека винаги е била място, към което хората се отнясат с почит и уважение, място за културен обмен и творческо вдъхновение…

Премиерата на „Ex Libris: New York Public Library” е в програмата на филмовия фестивал във Венеция, където преди три години Уайзман (във филмографията му са още „Blind, Ballet,The Garden, La Danse, Crazy Horse, At Berkeley, National Gallery”, „In Jackson Heights” и др.) беше удостоен с почетен Златен Лъв за своя принос към изкуството на киното. Най-новата му творба е филм, посветен на силата, която притежават къщите на книгите, и на тяхното величие – важното място, което заемат в ежедневието на толкова много хора.

Ex Libris: New York Public Library” ще бъде показан и в програмата на Торонто, преди продуцентската и разпространителска компания на Уайзман Zipporah Films да го пусне на екран в избрани киносалони от 13 септември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *