Режисьорът Робърт Егърс беше удостоен с награда в Сънданс за своята работа по „Вещицата”, при това повече от заслужено. Преди две години дебютната му творба обиколи де що има фентъзи и хорър фестивали по света и обра призовете за независими и провокативни творби на доста престижни филмови форуми. И след като малката, изкусителна девойчица Аня Тейлър-Джой разцъфна още повече в партньорството си с Джеймс Макавой в „На парчета” на Шамалан, време е отново да се заемат двамата с Егърс с нещо, колкото шантаво, толкова и неизбежно в света на киното.

Става дума за римейк – в случая на прицел е „Носферату”, и за този проект е ставало въпрос тук още преди две години. Според Variety Тейлър-Джой е в преговори за роля във филма, продуциран от Studio 8, като Егърс се е ангажирал да напише сценария и да го режисира. Все още не е ясно кой ще влезе в ролята на Граф Орлок, чиято роля все още стои „отворена” за актьори с желание да се пробват във вампирската хорър история, в основата на която е немият шедьовър на Фридрих-Вилхелм Мурнау „Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens” от 1922 година. Със сигурност ще бъде трудно за Егърс да „изправи снага” до гиганти като Мурнау и Вернер Херцог (с неговия римейк „Носферату – призракът на нощта” от 1979 година), но „Дракула” на Брам Стокър е творба с безчет възможности за интерпретации. В случая с Егърс, особено след неговия чудесен прочит на колективния неосъзнат ужас във „Вещицата”, сме повече от ентусиазирани да видим крайния резултат, защото не се съмняваме в модерните подходи и образи на извечни теми, които режисьорът е готов да предложи.

Интересен факт е, че Крис Кълъмбъс и съпругата му Елеонор са продуценти на проекта. След като Тейлър-Джой се превърна в търсена млада звезда, Егърс ще трябва да се съобрази с (вече доста) натоварения й график, за да реализира идеята си да я включи в „Носферату” – тя в момента снима „X-Men: The New Mutants” във вселената на комиксите и също се очаква да се включи в „Glass” – продължението на „Неуязвимият” и „На парчета”, което подготвя Шамалан и в което ще участват Брус Уилис, Самюъл Л. Джаксън и Джеймс Макавой. Робърт Егърс уверено се включи в своеобразната нова вълна от млади и независими творци на качествени хорър-филми, затова очакваме неговия прочит на класиките с особен интерес и благосклонен поглед – нещо, което предлагаме по-рядко дори от свето причастие! Появят ли се новини – ще споделим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *