джени конър лена дънам
Джени Конър Лена Дънам

От известно време се коментира интереса на „големите акули” в киното към едно от най-обсъжданите и харесвани европейски заглавия от миналата година – „Тони Ердман” на режисьорката Марен Аде. И в други случаи сме споделяли колко не харесваме манията за „адаптация” на идейни филми в по-достъпен за англоезичната щатска (разбирай – тъповата, „ред-нек”) широка аудитория, но който има кинти, той поръчва музиката! Който не е свикнал/не може да чете субтитри, няма да види колко уникално-шантав, непосредствен и естествено забавен е Петер Симонишек в ролята на ескцентричния татко, преправил се с перука и изкуствени зъби в нещо… различно, само и само да е близо до дъщеря си, която – видно е! – съвсем не е щастлива…

Оригиналният филм, номиниран за Оскар, носител на пет награди на Европейската академия, на наградата LUX на Еевропейския парламент и на още десетки отличия от цял свят, още може да бъде видян на кино у нас, и съветваме всички, които не са сторили това – да побързат!

Та, да се върнем на новината – готви се римейк, и още преди няколко месеца споменахме, че в него вероятно ще участва Джак Никълсън (който каза, че се пенсионира, обаче ролята го изкушава) и Кристен Уиг. Според The Tracking Board в преговори за сценарните отговорности по проекта са влезли дуета от „Girls” – Лена Дънам и Джени Конър. Това са поредните имена, с които Paramount ще работи, след като ангажира за продуценти Адам Маккей и Уил Феръл, и специалистите твърдят, че двете много ги бива в писането на шантави комедии, което пък означава, че може и да не се „посвенят” да оставят голото парти като част от бъдещия сюжет?!

Извънредно много ни интересува кой ще бъде цанен да режисира тази авантюра, но подозираме, че по този въпрос няма да чуем коментари поне докато стане готов сценария. Току-виж Никълсън се отметне, или пък реши той да командва парада (макар че не му се е случвало от 1990, когато прави продължението на „Китайски квартал – „The Two Jakes”)?…

Времето ще покаже дали проектът ще го бъде и ще живурка немощно в сянката на оригинала или идеята ще изтлее още в зародиш. Ще следим за ъпдейти!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Вярно, че повечето пъти се получава посредствен и излишен римейк, но има и щастливи изключения от правилото, например друг филм с Джак Никълсън – The Departed. А и в случая немският оригинал, макар и интересен като идея и реализация, е далеч от съвършенството – изключително раздут, пълен с излишни или ненужно разтеглени сцени, на места по средата е откровено скучен, дори тегав за гледане. Същата история, събрана в по-компактен вид и с по-ярки сцени/образи + Никълсън, звучи обещаващо.

    Не ми звучи обещаващо обаче присъствието на Кристен Уиг. Не мога да я възприема в абсолютно нищо, в което съм я гледал. Винаги ми стои като извадена от посредствен скеч от SNL и механично пренесена във филм. Лена Дънам като сценарист също не ми вдъхва доверие. Но при всички случаи ще е интересно да се види какво се е получило.

    1. Е брат… Не сравнявай римейк, който го прави Скорсезе с римейк, който го прави… Все тая кой.

  2. Когото и да вземат да работи по филма, точно този римейк ми се вижда супер безсмислен. А относно Кристен Уиг – има доста хляб в нея, проблемът според мен е в подбора й на проекти. Тя не е точно актриса, а по-скоро комик-импровизатор. Луи СК например (който разбира се е няколко класи като комик над Уиг) неслучайно е с второстепенни роли в нещата, в които не е начело като продуцент, режисьор, сценарист, монтажист и т. н. Човекът си е преценил точно актьорските възможности.

    1. Ок, но мислиш ли, че Кристен Уиг ще изнесе цял сериал на гърба си – така както успешно го прави Луи? Щото аз не. Нямам нищо против женицата, но е влязла в едно изтъркано клише и го играе навсякъде – от СНЛ до филмите. Сори, не мисля, че е до избора й на роли. Твърде скечова е навсякъде.

    2. Сериал все още не е изнесла, но пък е номиниран за Оскар сценарист на филм, в който изпълнява и главната роля – така че спокойно може да се каже, че го е изнесла 🙂 А за да изнесеш такъв проект, значи не си съвсем лишен от талант, надхвърлящ скечовите ограничения. (между другото, и скечовете в SNL, все пак шоу на екран от 40 и кусур години, не следва да бъдат подценявани като комедийна форма)

      Относно Луи – по-горе съм написал, че е няколко класи над нея като комик (всъщност лично за мен той е категорично на първо място в съвременността и един от най-великите за всички време – лично мнение), тоест не се опитвам да я сравнявам с него по качество на комедията. Опитвам се да кажа, че той си има ниша, запълва си я отлично и не се опитва излишно да се прави на квалитетен актьор, какъвто самият той е признавал, че не е.

    3. Съгласен, SNL имат и много силни неща. Тъкмо вчера изгледах 5-6 скеча от серията Celebrity Jeopardy с Уил Феръл и се скъсах от смях 🙂