lux-prize-winner-2016-bg

Благодарение на Информационното бюро на Европейския парламент за България имаме изключителното щастие, директно от мястото на събитието – сградата на Европейския парламент в Страсбург, да обявим, че тазгодишният носител на филмовата награда „Лукс” на ЕП за най-добър филм е копродукцията между Германия, Австрия и Румъния „Тони Ердман”.

Вижте обявяването на победителя лично от председателя на ЕП Мартин Шулц

Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип.

„Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман”. Този филм, комбинация между мрачна комедия и забавна драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща й. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на едно застаряващо и свръх-конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях”.

„За десет години сто филма бяха промотирани в кината из цяла Европа благодарение на наградата „ЛУКС”, която даде гласност и отвори поглед към историята на Европа. С наградата „ЛУКС” много независими филмови студия и техните млади автори достигнаха публика в други страни благодарение на субтитрирането на 24-те официални езика на ЕС. Наградата подсилва разнообразието и богатството на европейското кино, неговите теми, чувствителност и езици. Залагането на и инвестирането във европейското кинематографично изкуство е една от ключовите стъпки в изграждането на „Европа на културата”, в която вярваме. Нашият ангажимент за бъдещето е да подсилим наградата, като изведем филмите финалисти дори и извън Европа, започвайки от страните от Средиземноморието.” – допълни Председателят на Комисията по култура и образование Силвия Коста (С&Д, Италия).

Филмът на режисьорката Марен Аде по-традиция бе избран лично депутатите в парламента в силната конкуренция на другите два финалиста – „Животът ми като Тиквичка” (Швейцария-Франция) на Клод Барас и „Като отворя очи” (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид.

И трите филма от финалната селекция на наградите „Лукс” са преведени на всичките 24 официални езика на ЕС и ще бъдат прожектирани безплатно в 28-те страни членки на ЕС, като идеята е „да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в избраните филми”. Филмът-победител ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Българските дати за прожекциите на филмите в София са 1, 2 и 3 декември.
„Животът ми като Тиквичка“ в Дома на киното
„Тони Ердман“ в Дома на киното
„Като отворя очи“ в Дома на киното

В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, „Като отворя очи” ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман” – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка”, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

Очаквайте ни скоро с повече подробности за програмата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *