Покрай предстоящата „битка на Чърчилите” с „Churchill” и „Darkest Hour” за пореден път коментирахме как Холивуд обича да произвежда по два (че и повече) филма на една и съща или близка тема, които пуска в доста кратък период от време. Сега отново имаме повод да говорим за този „навик”, като темата този път са атентатите по време на Бостънския маратон от 2013 г. Всъщност и това вече сме го обсъждали, но просто няма как да пропуснем да го отбележим пак.

След като по-рано тази година гледахме посветения на атентатите „Денят на патриота”, през септември ни предстои да видим и „Stronger” на Дейвид Гордън Грийн с участието на Джейк Джиленхол. За разлика от филма на Питър Бърг и Марк Уолбърг, който представяше събитията от гледна точка на служителите на реда, „Stronger” приема малко различен и по-личен подход, като показва какво се случва с един от пострадалите от експлозиите.

Малко по-подробно, „Stronger” е по сценария (част от Черния списък за 2015) на Джон Поломо, базиран на книгата на Джеф Бауман и Брет Уитър, разказваща за 27-годишния Бауман, който губи двата си крака по време на една от експлозиите. Основният момент във филма е как това събитие и последвалото внимание на обществеността се отразяват върху Бауман (Джейк Джиленхол) и превръщането му от обикновен човек в символ на героизъм и върху бившата му приятелка Ерин (Татяна Маслани), която участва в маратона по време на атентата.

Повече подробности вижте в първия трейлър:

Очевидно въпреки темата за Бостънския атентат, става дума за доста различен филм от „Денят на патриота” (който, между другото, не е чак толкова трагичен, колкото може да си помислите), което е добре. Изглежда, че Джейк Джиленхол прави поредната си отлична роля, подкрепян от Татяна Маслани, която е страхотна в „Orphan Black” и супер любимата ни Миранда Ричардсън. Надяваме се „Stronger” да отбележи и завръщането на  Дейвид Гордън Грийн към добрата форма, тъй като той отдавна не е правил наистина добър драматичен филм.

плакат

Премиерата на „Stronger” е 22 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Сигурен съм, че Джейк ще направи пак силна роля, но темата ми е тотално безинтересна с огромен риск за прекомерен мелодраматизъм.

  2. Ако промотираха филма по различен начин – да се съсредоточат върху историята на самия герой и въобще да не споменават терористичния акт, който накрая се оказва огромен TWIST за това как той е загубил краката си и т.н. щеше да е супер! За съжаление си личи как се мъчат отчаяно да вкарат хора в киносалона. Същото като с предния филм с Марк Уолбърг. Ще пропусна въпреки страхотните роли, които Джейк прави в последно време.