Фокусът върху събитията, случили се по време на Бостънския маратон през 2013 година, е толкова сериозен, че в момента имаме информация за три проекта с подобна тематика – единият е „Stronger” на Дейвид Гордън Грийн с участието на Джейк Джиленхол, който беше на второ място в „Черния списък” с нереализирани сценарии за миналата година; вторият е „Boston Strong” с участието на и продуциран от Кейси Афлек, а третият вече е готов и след месец-два ще се появи на екран. Това е филмът на Питър БъргPatriots Day”, в който – изненада! – главната роля отново е предоставена на Марк Уолбърг („отново” е предизвикано от появата на екран на „Deepwater Horizon”, филм на същия режисьор със същия актьор, като напомняме, че двамата са работили и по „Lone Survivor” през 2013 година).

Погледът към трагедията в Бостън през 2013 година, когато бомбен атентат става причина за десетки жертви и стотици ранени, е на полицейския сержант Томи Саундърс, който е в непосредствена близост до трагедията и в последващите дни се включва активно в издирването на заподозрените.

С най-искрени уважения към трагедията на хората, но не сме очаквали, че подобна тема може да получи толкова първосигнална „трактовка”. Трейлърът навява мисли за буквализъм и традиционен, линеен разказ, което не би било от полза за никой филм във второто десетилетие от 21 век, независимо каква е темата. И защо да не прозвучи версия на „America the Beautiful”, нали трябва да се подсили акцента, че случилото се е американска история… Колкото и подценяващо да звучи, този филм изглежда като типично „средняшко” творение, пригодено за посредствените способности на Марки Марк. Дано да грешим… Ето какво гласи официалният синопсис:

Patriots Day” е силна история за смелостта на обществото, което се сблъсква с ужаса от насилието. След неописуемия бомбен атентат по време на Бостънския маратон, полицейски сержант Томи Саундърс (Уолбърг) се присъединява към храбрите оцелели и следователите в непосредственото издирване на терористите – целта е да бъдат заловени максимално бързо и да не им се даде възможност да ударят отново. В сюжета са преплетени историите на спец.агент Ричард деЛаурентис (Кевин Бейкън), полицейския комисар Ед Дейвис (Джон Гудман), сержант Джефри Пъглийс (Дж.К.Симънс) и сестра Каръл Саундърс (Мишел Монахан). Тази сериозна и безстрашна хроника на събитията улавя напрежението в провеждането на една от най-сложните акции по преследване на заподозрени в историята на полицията и представлява ода за силата на хората от Бостън.

Един от най-оптимистичните детайли с информация около този филм е оригиналната музика – нейни автори ще бъдат лидера на „Nine Inch Nails” Трент Резнър и Атикъс Рос. Само ще припомним, че двамата спечелиха Оскар за саундтрака на „Социалната мрежа” на Финчър, както и Грами за саундтрака на „The Girl With the Dragon Tattoo”, тяхно дело е също и музиката към „Не казвай сбогом”, както и към „Before the Flood”.

Не бихме пропуснали да ви представим и един идеен постер, в който „stars & stripes” са в необичаен… вид.

плакат

В основата на „Patriots Day” е книгата на Кейси Шърман и Дейв Уедж „Boston Strong: A City’s Triumph over Tragedy”, а автори на сценария са самият режисьор Питър Бърг, Мат Чарман, Мат Кук, Ерик Джонсън и Пол Тамази. CBS Films and Lionsgate пускат филма на екран в избрани киносалони на Бостън, Ню Йорк и Лос Анджелис на 21 декември 2016, а в останалите кина ще може да бъде видян от 13 януари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *