Една от най-големите въпросителни на лятото е амбициозната фантастика „Валериан и градът на хилядите планети” на Люк Бесон, базирана на стартиралата през 1967 г. революционна поредица комикси „Валериан и Лорелайн” на писателя Пиер Кристин и художника Жан-Клод Мезиер. Ще може ли филмът да ни предложи нещо смислено като история и герои или ще имаме единствено красива и богата, но в крайна сметка биеща на кухо визия?

Най-новият финален трейлър ан „Валериан и градът на хилядите планети”, също както и всички останали реклами до момента, не е много успешен в това да ни убеди, че няма да станем свидетели на втори „Люси” или пък „Пътят на Юпитер” на Уашовски, но ние не спираме да се надяваме, че Бесон най-накрая ще намери себе си и ще ни предложи нещо в стила на „Петият елемент”.

Припомняме, че „Валериан и градът на хилядите планети” разказва за двама специални оперативни агенти на правителството, управляващо човешките територии, които са натоварени със задачата да пазят реда във вселената. Изпълнявайки мисия в интергалактическия град Алфа, те влизат в конфликт с неочаквани сили, които поставят живота им в смъртна опасност.

Вижте финалния трейлър.

Единственото, което искаме да отбележим като коментар е, че ако нещо в трейлъра ви прилича или напомня на някой друг фантастични филм, като, например, „Аватар” или „Междузвездни войни”, не бързайте да осъждате Бесон за кражба, защото и Джеймс Камерън и Джордж Лукас са черпили вдъхновение от комикса на Кристин и Мезиер. Всичко останало вече сме го коментирали.

В допълнение ви предлагаме по-подробен синопсис и няколко плаката.

През XXVIII век, двамата специални агенти Валериан и Лорелайн пътуват през време и пространство, за да защитават територията на човечеството и да поддържат реда във Вселената, което със сигурност е доста трудна задача. Валериан е класически образ – силен, смел, но със склонност да се подчинява на висшестоящите дори когато дълбоко в себе си знае, че те грешат. Разбира се, той е влюбен в червенокосата си партньорка Лорелайн. Двамата получават заповед да заминат в умопомрачителния интергалактически град Алфа, където съжителстват хиляди разумни същества от четирите края на Вселената. Всички те влагат талант, ресурси и технологии в името на добруването на разума – във всичките му форми и въплъщения. За съжаление, не всички на Алфа споделят този идеал – действието на невидими сили е на път да постави нашата раса пред истинска опасност…

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver11_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver7_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver10_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver9_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver8_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver4_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver12_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver5_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver6_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver2_xlg valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver3_xlg

Режисьор на „Валериан и градът на хилядите планети” („Valerian and the City of a Thousand Planets”) е  Люк Бесон, а в ролите ще видим Кара Делевин, Дейн ДеХаан, Джон Гудман, Клайв Оуен, Итън Хоук, Рутгер Хауер и Риана.

Премиерата е 21 юли 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 Comments

 1. Изглежда яко, но съм убеден че публиката няма да му отдаде заслуженото. Има опасност да се превърне в най-голямото финансово фиаско на Бесон.

  1. технически изглежда приказно, спор няма, но въпреки това наистина е почти обречен на финансово разочарование, съизмерим със Джон Картър фиаското. Но така се получава, когато вземаш за главни актьори в зверски скъпа и рисковеа спейс опера двама оперирани от каквато и да е екранна харизматичност дървени дилетанти, все едно излезли от наркоманска тийн драма.
   Дано да му е за урок на Бесончето следващия път… ако изобщо има следващ път.

 2. Aмбициозен и напомпан от престараване кич, който едва ли ще make-не някакъв difference – както финансово, така и художествено. Абсолютно ми е все тая дали ще гледам тоя филм… даже по-скоро не държа.

  1. Пич, в българския език имаме страхотни думи като „правя“ и „различно“. Защо си играеш да сменяш езика на клавиатурата?!

 3. Аз мисля да го гледам само заради яката визия, но очакванията ми са бая занижени 🙂

 4. Не знаех, че и Лукас е взаимствал от този комикс….
  Иначе трейлъра си е „Невидима заплаха“ + „Аватар“ + Джон от Марс oт всякъде.
  Обаче съм сигурен , че ще се накефя на това в I max-a

 5. Доста брутална (в добрият смисъл) и епична CG порнография си е, не може да се отрече.

 6. Щото е Бесон и щото лъха на Петият елемент ми е едно такова умилително като гледам всичко свързано с този филм. Яко ще бомбва навсякъде, но ще се гледа на кино с пуканки и бира.
  Впрочем трейлърът не е никак лош, много сносен кавър на Gangsta Paradise са намерили.

 7. Филма има зашеметяваща визия и ще е много красив.
  Но с това ще му се изчепят плюсовете……

 8. 40% мислих да не го гледам на кино. Ама този трейлър обърна нещата на 80% да го гледам

 9. Между другото срамота. Пиша ви черна точка. Никъде не отбелязахте с една кратичка новина, че Джеймс Бонд почина….

  1. Писнало им е да отразяват лоши новини

 10. Какво ви кара да мислите, че филмът ще е бокс офис провал?

  1. – прекалено скъп и амбициозен и изглежда повече като Jupiter Ascending, от колкото на Петия Елемент.
   – зверска конкуренция
   – главните актьори са отвратително miscast-нати
   – Бесон отдавна не е това, което беше
   – Публиката, особено американската, е станала доста взискателна и шарено CGI отдавна не е достатъчно за да я впечатли, трябва и харизматични главни лица ( справка успеха на Suicide Squad). Мина времето, когато всички охкаха и ахкаха по Аватар само заради шарениите.

 11. Първите ревюта пристигнаха и явно не са ми се оправдали опасенията, че филма ще е следващия Jupiter Ascending: https://www.rottentomatoes.com/m/valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets/
  И все пак сериозно се съмнявам да му се размине финансовия underperforming, най-малкото заради Новия Спайди, Новите Маймуни, все още силнata WW и почти сигурния Оскаров хит Dunkirk, че дори и Бейби Драйвъра.

 12. На мен много ми хареса. Европейски блокбъстър, имаме нужда oт такива. Множество страхотни творчески решения: невероятни дизайни, цветове, хрумвания и внушения. Убийствена Риана.
  Поне 8/10 за мен.

  P.S. Кара Делевин прави страхотна роля.

 13. Нищо европейско нямаше във филма – пълна имитация на щатските блокбастъри, независимо дали сорсът е френски или не-знам-си-там какъв. Вижда се обаче къде е отишъл бюджетът – визуално е супер, но като съдържание е страшен mess, който се опитва да бъде твърде много неща накуп. Не е пълна трагедия, но не е и добър филм, даже не е приличен. Кур за Люк Бесон, дано скоро се пенсионира и спре да ни тормози с претенциите си. По милост 6/10, но реално е за не повече от 5.5/10.

  PS Дейн ДеХаан и Кара Делевин са пълни дървета и тотален мискаст.