21-вото издание на „София Филм Фест“ започва утре, а един от акцентите в програмата съчетава две, на пръв поглед несъвместими думи – бокс и романтика. “Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“ е дебютният пълнометражен филм на Юхо Куосманен, с който режисьорът спечели миналогодишната награда „Особен поглед“ в Кан и сега се готви за широко разпространение.

Предлагаме ви да се запознаете с историята:

„Лятото на 1962 г. Оли Маки ще се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Тръгнал от малко градче във Финландия и стигнал до бляскавата столица Хелзинки, боксьорът има всичко необходимо, за да постигне слава и богатство. Единственото нещо, което Оли трябва да направи, е да свали няколко килограма и да се концентрира. Само че има един проблем – влюбва се в Райя“

Ето го и трейлъра:

Не знаем за вас, но на нас ни е един от задължителните филми за гледане този месец и с красивата си черно-бяла кинематография ни напомня на още един очакван филм – „Франц“.

Предлагаме ви и кратък откъс от интервю по темата с режисьора:

„Беше 2011 г. Срещнах се с Оли и Райя в Кокола. Днес той страда от болестта на Алцхаймер, но все още помни миналото си. Разказа ми за този важен бой през 1962 г. и завърши историята си с думите: „Това беше най-щастливият ден в живота ми“. Усмихна се особено и това ме накара да се зачудя каква всъщност е тази история. Не знаех много за бокса, но въпреки това бях наясно, че ако се готвиш да се биеш за световната титла, трябва да си 100% фокусиран върху мача. Затова започнах да се ровя по-сериозно и осъзнах, че в разказа на Оли има много красиви и сложни детайли, които създават една уникална история. Чувал съм, че изкуството е в детайлите.“

В главните роли ще бъдат Ярко Лахти, Она Айрола и Еро Милоноф, а филмът ще бъде прожектиран в различни кина в София през месец март като част от „21 София Филм Фест“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *