Филмът на Франсоа Озон, чието действие се развива непосредствено след края на Първата световна война, е един от филмите, които очакваме с интерес от програмата на „21-вия София филм фест“. Историята разказва за малко немско градче, където младата Ана всеки ден скърби над гроба на своя покоен годеник Франц. Той е убит на фронта във Франция. Един ден, малко след поражението на Германия, на гроба цветя оставя младият французин Адриан, като споделя на Ана (Паула Беер), че е стар приятел на споминалия се съпруг. След като го приема в живота си, помежду им се развива връзка, но Адриан крие тайна, която не знае как да сподели.

Вижте ексклузивния нов трейлър, който включва няколко нови кадъра от фестивалния:

Очевидно ни очаква любовна драма, но красивите монохромни кадри и фактът, че Паула Биър спечели наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добра млада актриса предполагат нещо по-специално, което ни се ще да видим.

Ето го и обещания постер:

плакат

А ето и една избрана извадка от интервю с режисьора, който обяснява защо е избрал филмът да е черно-бял:

В крайна сметка нашите спомени от войната са в черно и бяло. Сметнах, че това ще е добър начин да пренеса зрителя още по-дълбоко в историята. А и от естетическа гледна точка периодът, върху който се фокусира филмът, е период на тъга и страдание – не мога да си го представя цветен. После обаче личните ми предпочитания за цвят надделяха и реших, че въпреки всичко ще е добре да го използвам, особено на определени места. Дадох на момичето, което отговаряше за локациите в Германия, картини на Каспар Давид Фридрих за отправна точка. Тя откри страхотни места, които исках да заснема в цвят. Така че го използвах, за да „залея“ филма в определени епизоди, все едно животът разцъфва отново. Употребата на цвят е не толкова логическа, колкото емоционална.

Както вече споменахме, филмът ще е част от предстоящия през месец март „София филм фест“, чиято програма по дати ще се появи съвсем скоро.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *