Да имаш в твоя нео-ноар филм мистър Дейвид Кроненбърг като актьор – това си е уникален шанс и супер щастливо стечение на обстоятелствата. Отдавна не сме споменавали легендарния творец и не помним да сме имали възможност да коментираме негови актьорски изяви, но в случая с „Disappearance at Clifton Hill” той се включва в третия режисьорски филм на Албърт Шин, който пише сценария заедно с Джеймс Шулц.

Трилър, изпълнен с напрежение, психологически акценти, визуални клопки за зрителското внимание (с известен „вайб” а-ла Дейвид Линч) – какво повече му трябва на човек, за да си отбележи този филм като „важен за проверка”? За доказателство прилагаме един клип от историята плюс трейлър. И не можем да се притесним (сериозно) от факта, че тази новина е малко старичка – междувременно филмът не е успял да стигне до нашите киносалони, нали така?

Disappearance at Clifton Hill” е дело на канадски възпитаник, с култов канадски режисьор в кадър, действието се развива край Ниагарския водопад – логично е някак си премиерата на филма да бъде на филмовия фестивал в Торонто. Така и става – представен е за първи път пред публика на 5 септември миналата година и получава номинация за най-добър канадски игрален филм. Основните роли в историята са поверени на Тъпанс Мидълтън, Хана Грос, Мари-Жозе Крозе (която много харесваме), Ерик Джонсън и култовия Кроненбърг.

Ето какво граси официалният синопсис:

Непосредствено след смъртта на майка си, младата Аби (Тъпанс Мидълтън), изпълнена с тревоги и несигурност, се прибира в родния си град край Ниагарския водопад – в разнебитения хотел, който някога е бил стопанисван от семейството й. Оказвайки се там, един тайнствен спомен от детството се завръща с пълна сила: какво се е случило с момчето, която тя зърва случайно в гората преди 25 години – и става свидетел на неговото отвличане?! Аби е решена да открие истината, но това ще я срещне с шокираща, отдавна погребана конспирация, дълбока колкото самите водопади… и мрачна като обиталището на нейните лични демони.

Зареден със сюрреалистична заплаха, този завладяващ трилър представлява психологически пъзел, който разкрива пластовете си в изпълнената с халюцинации плоскост между реалността и възприятията…

Звучи и изглежда претенциозно, предизвикателно и… настръхващо, не мислите ли?! Фактите обаче не са в полза на това кинотворение – разпространението му е сериозно ограничено, като една от причините за това е настоящата ситуация с показа на… всички филми. От самия край на февруари „Disappearance at Clifton Hill” е тръгнал на екран в ограничен показ в Канада и по киносалоните на САЩ, но при усложнената здравословна атмосфера в световен мащаб, такава специфично жанрова творба надали може да се надява на сериозни приходи. Но пък… един ден може да се превърне в култово заглавие, най-малкото заради актьорското участие на Кроненбърг в него.

плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *