Може би покрай скорошния „Воевода” последното, за което искате да чуете, е нов български епос, но в живота трябва да се гледа смело към бъдещето, а и няма как да пропуснем първия тийзър на „Възвишение”, който излезе днес.

Филмът е адаптация по изключителния роман на Милен Русков, който доста харесваме. Вече ви представихме проекта, както и нашето отношение към него (смесица от слаба надежда и скептицизъм), но ето, че дойде време да видим няколко кадри от филма и да калибрираме очакванията си. Преди това обаче ви предлагаме да се запознаете с официалния синопсис:

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи (Филип Аврамов) и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!

Вижте първия тийзър:

Ами, не е никак зле. Честно казано, очаквахме доста по-скромни резултати. Визуално нещата са на повече от задоволително ниво. Не се сещаме скоро исторически български филм да е изглеждал толкова адекватно. Вече си казахме мнението за „Воевода”, който е като аматьорски запис на фона на този тийзър. От друга страна имаме едно наум и просто няма как да се надъхаме прекомерно. Притесняват ни патетичните възгласи и искрено се надяваме филмът да запази ироничното отношение на романа към времето и героите, които описва.

В заключение прилагаме част от официалното съобщение до медиите, в което може да прочетете допълнителна информация за продукцията:

Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм е режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица “Под прикритие” и редица други телевизионни проекти, а оператор е Антон Бакарски. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най–гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana”, Николай Ишков (“АВАНСЦЕНА”) и Дрийм Фактори.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. Прилича на беловата на „Възвишение“ 🙂

 1. Не изглежда зле, наистина. Само героичната музика не ми пасва особено добре.

  1. Даже изобщо не пасва според мен. Дано да се вземат мерки в това отношение, защото визуално нещата изглеждат много добре.

  2. Какъв е тоя хансцимерски инсепшън рециклаж.

  3. Малко е смешно във филм за рицари 20 човека да са рицарите.Музиката е нормална за такъв вид филми.

  4. Счупи ме. От петнадесет минути умувам над главоблъсканицата ти и не стигам до никъде.

 2. Ся не искам да звуча като шебек-сексист – обаче още от тези няколко кадри се виждат основни разлики като това, че злополучието с име Воевода се направи от жена, тук режисьор е мъж; героите тук са двама, но малко анти и пак мъже, там героинята е една, съвсем насериозно взела се и пак жена. Вярно, мноооооооо модерна, независима жена но….все пак жена.

  Надежда ни дават освен споменатите от гсин Касабов убави неща и интелигентните очи на героите тук…Дано да не е само вънкашна работа това (че то артистите нали това правят да се докарват на такива и онакива) …Колко малко ни трябва да се обнадеждим …В случая една минута и седемнадесет секунди…..Надеждата наистина умира последна ….

  1. Трябва ни драма където да се вижда как турците изнасилват, колят и бесят и народа се вдига на бунт.

 3. Оляляяя

  Няма нищо по-хубаво от драматична музика за фон на трейлър за историческа комедия. Аз си позволявам повече от пет стотинки надежда, дори смея да си представям, че ще е чудесна изненада във фолклорното ни кино. Ха дано!

 4. Изглежда добре, но липсва мащабност на филма.
  Най-хубава е музиката.

 5. Картинката е перфектна, музиката и на мен ми е ту мъч – като за някакъв мащабен холивудски исторически епос.

 6. На мен музиката ми рисува цялата картинка от сега – вече виждам как някой от ревюиращите тук вижда някакви горе-долу достойнства във филма на фона на пълните български лайна, тръгва мислено да му слага 7/10, после се замисля, че 7/10 е слагал на филми като (нека тоя бъдещ ревюиращ не се обижда, давам абсолютно хипотетичен пример) „Красив ум“ или „12 маймуни“, усеща се, че некси не е ок и тоя филм да е 7/10. Тръгва да дава 6.5/10, после си казва – ма то това е 7 реално, дай да дам 6, после се сеща, че 6/10 реално не значи добър филм и завършва с дипломатичното „6/10 е чудесна оценка за български филм предвид всичко останало, което „бг-киното“ предлага“ “ Някаква шега на края на ревюто и това е.

  Според мен от сега се вижда, че ще е трагедия на фона на прекрасната книга, но то това нищо не значи – на фона на книга много неща са трагедия. Може и да греша, разбира се, но отсега си казвам – над 6/10 няма да дам 😀
  Bg Киното толкова грехове е натрупало, че и с Оскаров филм да излезе – стартира с 3 единици назад минимум. Ама минимум.

 7. Пичове, нищо не се разбира от този трейлър! Добре, че е книгата! Кръсти трейлъра „Воевода“ и пак ще мине!

 8. Типично за български филм, нищо не се разбира от трейлъра… Дано да са успели да изведат уникалната философия в книгата. Тук изглежда доста патетично всичко.