Шърли Маклейн отдавна се е превърнала в легенда и макар че не се е появявала много-много в роли последните години, винаги действа освежаващо и енергезиращо, когато я видим на екран. Тя започна десетилетието с появи в „Bernie” на Ричард Линклейтър и „Тайният живот на Уолтър Мити” на Бен Стилър, имаше епизодични появи в „Downton Abbey” и „Glee”, а през 2014 си партнира с Кристофър Плъмър в „Elsa & Fred”. Тази есен на екран в Щатите се появи „Wild Oats”, в който се вихри купон в компанията на Джесика Ланг и Деми Мур, а Шърли е вече на… 82! И продължава да изпитва удоволствие да работи с независими творци – доказателство е драматичната комедия „The Last Word”, която ще дебютира след месец в Сънданс.

Една успешна в миналото бизнесдама контролира безапелационно всички детайли от живота си – до такава степен, че решава да наеме професионален човек, който пише… некролози, за да подготви нейния… приживе. В ролята на писателката влиза Аманда Сейфрид, а режисьор на историята е Марк Пелингтън („Arlington Road”, „The Mothman Prophecies”, „Henry Poole Is Here”).

Когато на екран се появи актьор от „Златното поколение” на Холивуд – незабавно проличава класа! Каквото и да играе тази жена – прави го със замах, стил, супер-характерно присъствие, не можеш да сбъркаш кого точно виждаш на екрана! Като нищо може да се окаже, че в тази роля Шърли (до голяма степен) играе себе си – надали има толкова много хора, които да я мразят, но със сигурност е вбесявала мнозина през годините с упоритост, категорични решения и (вероятно) авторитарно поведение. Очевидно във филма героинята й решава да разчупи черупката (си) и успява да наклони везните в своя полза, а също и да промени до известна степен погледа към бъдещето на писателката на некролози, с която (неволно) стават приятелки…

Може да има очаквана развръзка и традиционна структура на разказа – абсолютно трезво съзнавам, че ако някой друг беше поднесъл подобен филм, надали щях да му обърна такова внимание, но след като в него участва любимата ми Маклейн, просто не мога да подмина факта, че тя отново е във вихъра си! Партнират й още Ан Хечи, Томас Садоски, Алана Убах, Адина Портър, Том Еверет Скот, Джоел Мъри, Сара Бейкър. Сценарият е дело на Стюарт Рос Финк. Премиерата на „The Last Word” е в програмата на Сънданс през януари, а по екраните в САЩ – от началото на март 2017.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *