Ако искате да знаете, Съветския съюз е все още жив… поне в спомените на шепа млади хора, които са решили да „посеят” в миналото семената на своята супергеройска история. И са оставили гордо „Soviet Union” да присъства в емблематичния надпис на англоезичното заглавие на филма „Guardians” – може би за да утвърждават някаква идентичност, връзка с историята, дистанциране от всичкии западни влияния?

Екипът на „Защитники” твърди, че е започнал всичко отначало, „от нулата”, че не се сравняват с Marvel и DC, че не са имали комикс, на който да се „опрат” – измисляли са си всичко сами. Остава да кажат, че и сами са си генерирали спец-ефектите – възможно е да им повярваме, защото тоталният „приказен” екшън изглежда… смешно. Вероятно една основателна причина е минималистичния бюджет (почти 6 милиона долара), с помощта на който амбициозните братушки се наемат да скалъпят достоен отговор на щатските блокбастърни мастодонти (за сравнение – „Отмъстителите” е направен с 220 милиона преди четири години). И че ще се спасява (отново) светът – това е ясно, че те единствени са способни да се справят със злото, че трябва да обединят усилията си … бла-бла-бла, и така нататък…

Предлагаме ви да видите един „подготвителен” трейлър (скучно-протяжен, който анонсира персонажите) и един екшън-момент с изпаднали в истерия азиатски войници, чиито картечни откоси не могат да уловят… неуловимия човек-вятър.

Чудно ни е как събираш сили и амбиция, за да работиш по подобен проект, при положение, че си наясно с мащабите на къщите-мейджъри на Запад, и че дори с подкрепата на цялата руска мощ не би могъл да направиш приличен екшън. Дали ще се повторим за визията, която наподобява онлайн-игра? А нима не е истина? Ще рискуваме да ви предложим още един въздългичък видеоматериал – подредени два „погреда зад кулисите” и наличните до момента трейлъри, от които (ако имате търпение да ги изгледате) ще разберете как са снимани част от сцените на човека-вятър (с дубльори в кадър), а също и сцените на Арсус-мечока (драстично връщане в миналото)… И като знаем как са направени например ефектите във „Възходът на планетата на маймуните” и „Зората на планетата на маймуните”, направо ни е жал за режисьора-продуцент Сарик Андреасян и компания!

За да не ни обвините в тенденциозност, ще споделим имената на замесените актьори, макар че те нищо няма да ви говорят и със сигурност не са били в тежест на филмовия бюджет с изисквания за „звездни” хонорари – Себастиен Сисак, Антон Пампучний, Санзар Мадиев, Валерия Шкирандо, Алина Ланина, Станислав Ширин. За момента злодеят само визуално ни намомня леко на Бейн, без да знаем нищо за него и не бихме искали да спекулираме излишно.

Набързо напомняме сюжета:

По време на Студената война програмата „Патриот” създава отбор супергерои, в който влизат членове от различни съветски републики: психопат с остри, извити мечове; майстор на телекинезата, невидима вещица и масивна, истинска мечка, която става опасна с картечницата. Заплахата е свръхестествена, а суперзлодеят е способен да спре или унищожи всички машини, очевидно в опит да завладее света. В продължение на години героите трябвало да крият своята същност, ала настъпят ли тежки времена – те ще покажат на какво са способни…

И за да завършим днешното отклонение в дебрите на руската кино-мощ, ще споделим, че още преди „Защитники” да е излязъл на екран в Русия (през февруари 2017), вече се планира… продължението му! Китайската дистрибуторска компания Turbo Films не само ще пусне на кино филма в безбрежната китайска шир (да не забравяме, че именно оттам дойдоха спасителните долари в боксофис сметката на „Warcraft”!) и по този начин ще му акумулира приходи, но и ще се включи в копродуцирането на продължение, заедно с руската компания Enjoy Movies. Всъщност „Защитники” ще бъде един от 34-те чужди филми, които Китай ще разпространява на кино през 2017 година.

Нищо чудно след някой и друг месец да се окаже, че и Щатите са решили да купят филма, дори само за да покажат на родните си зрители как се правят… евтини имитации…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

31 Comments

  1. Това което са направили за шест милиона, чифутите щяха да го направят за 60-80 милки, така че си е жив подвиг. Цялата „мощ на държавата“, а такъв смешен бюджет, пак гръмки изказвания и хейт. Че ще е тъп филма е ясно, но поне се вижда че и с малко кинти може да се направи някакъв гледаем екшън.

    1. Аман от русофили плюеши Запада и САЩ. Отивайте си в тъпата руска кочина и ни оставете да живеем нормално. А и за сведение – две трети от руската висша власт са чифути, чугун такъв!

    2. С 6 милки, ама държавна пара, с която имитират лошия Запад. Това ли е великата руска киноиндустрия? Че не си много умен е ясно, ама сигурно си и русуфилистик.

  2. Въпреки целия лъхащ евтинджос все още съм на мнение, че може да излезе подобаващ гилти плежър от хвърлящия чакъл Генерал Зод, ударения от Speed Force Зимен Войник и компания. Стига разбира се да не театралничат до болка като родните телевизионни пишман звезди… 😀

  3. На мен ми изглежда много добре за този бюджет, мацката също изглежда супер 😀 , а някой да знае коя е музиката от 1.07 мин 🙂

  4. ,,Нищо чудно след някой и друг месец да се окаже, че и Щатите са решили да купят филма, дори само за да покажат на родните си зрители как се правят… евтини имитации…“
    Не знам дали САЩ ще купят филма ,но един професор ми е казал ,че Русия се сравнява само и единствено със САЩ 🙂

  5. Ако САЩ направят римейк на филма, той ще бъде копие на една имитация, която плагиатства именно щатското супергеройско кино 🙂

  6. Повърнах в устата си. Руските духачи вместо да се опитат да създадат нещо интересно, пак имитират загнилата Цивилизация. После пак ще се чудят щом им се разпадна кочината.

  7. Изтървали сте да добавите най-готиния според мен трейлър/тийзър. – https://www.youtube.com/watch?v=Wjmwjw-OPUw

    Инак, коментара на автора си е супер тенденциозен и непрофесионален. Поне да се беше опитал да разясниш нещо около продуцента/режисьора, гледам руснаците си го хранят стабилно и въобще не тръпнат в очакване на този филм, и най-вероятно ще излязат прави.
    Но все пак, от това което виждам на трейлърите, определено има интересни и оригинални неща, личи си отвсякъде че бюджета е на абсолютния минимум за подобен тип филм, има потенциал да компенсира липсата на екшън с някаква интересна история, ама не вярвам да са си дали зор.

    Определено ми е интересно да видя какво са направили, до момента създава някакво усещане за нещо малко по-различно от типичните супергеройски бозички, ама от друга страна това са си просто трейлъри пълни с кадри и части сцени, дали са ги направили така че да са добре навързани, да имаме истиснко усещане за филм, за нещо едннородно, знам ли…

    А на автора съвсем добронамерено му препоръчвам, първо да пие една вода, да преброи до десет и после да вземе да редактира и допълни статията/новината, просто да го отрази професионално, никой не го кара да е става фен.

    Cheers

    1. За по-подробно разяснение по повод режисьора и персонажите препоръчвам да видите предишната ни новина по темата – смятам(е) за излишно да повтаряме нещо, което вече сме казали!
      Много благодаря!

    2. +1 за мнението за AMK. Безумно тенденциозно-написана хейтърска статия, в която няма 1 грам професионално мнение. Единствено грозно плюене.
      Някои от нещата в трейлърите изглеждат доста свежо, особено битката с „човекът вятър“. Естествено че няма да е нещо супер революционно и голямо, но предвид бюджета и опита – поздравления от мен. Бих го гледал.

  8. Важното е там да е непобедимата руска мечка.

    Нищо нямаше да ви стане, ако ни бяхте спестили тази „новина“. Не виждам какво има толкова за гледане тук – някаква помия.

  9. Айде и аз да се включа в мелето, че тука гледам прекалено голям ентусиазъм се вихри 😀

    Значи, руски филм с бюджет от 6 милиона долара (аз някъде прочетох, че няма и 5, но това не е от голямо значение) първосигнално се сравнява с най-епичните представители на жанра, разполагащи с приблизително 400 пъти по-голям бюджет. Екипът споделя, че „не се сравнява с Marvel и DC“ (което си е най-нормалното нещо на света, би трябвало да са луди да го правят), че „не са имали комикс, на който да се „опрат”“ (в което също не виждам нищо нелогично, предвид факта, че комиксите са си култура с чисто американски произход и в Русия дори да съществуват, популярността им със сигурност не е голяма) и че „сами са си генерирали спец-ефектите“ (което също е твърдение в което не виждам логика да се съмняваме, предвид факта, че руснаците си имат достатъчно добри компютърни специалисти, че да се налага ползват външни … друг е въпроса, че за толкова пари – толкова). Дотук нищо кой знае какво … ентусиасти са решили да направят опит в нетрадиционен за страната, но доста популярен в момента жанр.
    Като се вземат предвид някои кадри, включващи традиционните за руското кино танкове, разрушението на няколко от небостъргачите в Москва, съветската нишка в историята и не на последно място – човекът-мечка, чиято символика е повече от ясна, очевидно е, че филмът ще гони предимно вътрешен комерсиален успех (все пак бюджетът е едва 6 милиона, а потенциалните зрители 100-тина милиона), а международните трейлъри сякаш са повече за принципа „нищо не пречи да пробваме, пък който се излъже“. Дотук също нищо скандално, нагло или провокативно.
    В коментарите прочетох, че бюджетът бил държавен, което е също толкова вярно, колкото и твърдението, че българската „Мисия Лондон“ е държавна. И в Русия на същия принцип, както у нас, се предоставят субсидии, с уговорката, че едва 8 филма от 34 получават безвъзмездна частична субсидия (случаят с Защитники не е такъв), а останалите получават частично финансиране на принципа на безлихвен кредит.

    Порових се малко и открих, че самите създатели признават, че са ползвали за вдъхновение американските образци в жанра (в смисъл, никъде не претендират за изключителност), като са префасонирали формулата така че да бъде смилаема за местна консумация, а и допълнително е заложено да се гони задоволяване на патриотичния гъдел на руската публика, което предвид съществуването на герой като Капитан Америка също не е нещо необичайно, че и направо си е задължително.

    Изобщо, много шум за нищо, но пък прекрасен повод да си почешем езиците по вечната тема колко са некадърни братушките 😀

    1. Уф, сложил съм една 0 в повече при сравнението в бюджетите … разбира се, че не е 400 пъти, а 40 пъти по-голям бюджет …

    2. Ето на това дами и господа му се вика включване . 🙂 Утре ,по-точно днес към обяд , очаквам още поне 3-4 включвания 🙂

    3. Макс, не те познавам, значи няма и как да имам нещо против теб, но самия факт, че наричаш точно па руснаците „братушки“ ме кара леко да се съмнявам, че вониш на дементен русофилистицизъм. Не знам защо тези от вашата порода приемат всяка градивна критика към Русия като богохулство.

      Безлихвен кредит звучи като „малко бременна“. От модела на безлихвените кредити и държавните дотации видяхме до къде стигнахме. Погледни картата – да виждш фалиралите СССР или НРБ на нея??? Колкото и да не ти се вярва, киното също е пари и политика. Инвестираш 40.0 мил/пъти повече – печелиш над милиард/два. Нима сметките на американците да не излезнаха? С кинофондове и петилетки ли Холивуд е N1?

      Очакваме с интерес да видим, как този киноспазъм на руснаците да влезнат в 21 век, ще се представи в офиса. Без ирония му пожелавам успех. Крайно време е Холивуд да бъде изправен пред конкуренция. Вярвам, че „братушките“ с блясък в очите биха я изгладували. Особено, ако борят турци….опс, чекай, те пък пак си станаха приятели.

      Ех, а къде остана плануваната екранизация на великолепната аинтиутопия „Метро“ на Глуховски. Или неговото „Бъдеще“. Или руският фолклор. Или оригинална тематика, с което Мосфильм наистина може да бутне гадните американци.

      То и нашето кино било като руското. И това те утешава ли, пич? Сатър, ти ли си?

    4. ОМГ, Глуховски е признат автор и в USA ,a ,,Метро“ е постапокалиптичен шедьовър ,чел съм малко ,а играта съм е превъртял 🙂

    5. Няма абсолютно никакво значение колко струва продукцията и как е спонсорирана – тя трябва да се съди според целите й, а целите й са да имитира щатското супергеройско блокбастър кино. На ниво трейлър резултатът е насран, вероятно самата брадва ще е още по-тъпа, ако седнеш да я гледаш от-до. Затова хайде без снизхождения към примитивните „братушки“ – това ми звучи малко като израза „Абе като за български филм става!“… Ами, не – не става и заслужава да се пикае върху смотаната им уонъби комерс кинематография, докато не заслужат друго. Сволочи!

    6. ОМГ, аз също нямам съмнителната чест да те познавам, но като ти гледам малоумните словоизлияния със сигурност мога да кажа, че имам доста неща против теб, просто защото изпитвам вродена органическа непоносимост към прости хора. А ти си толкова прост, че дори не можеш да направиш разликата между градивна критика и изсрано от нечистоплътен гъз лайно. Обещавам ти, че собственоръчно ще ти изпратя по куриер в Хасково един мехлем против хемороиди, ако ми покажеш коя точно словесна диария в собствените ти коментари можеш да определиш като „градивна критика“ 😀

      И понеже наистина си интелектуален инвалид, ще се опитам да те пообразовам малко като ти обясня що е туй „безлихвен кредит“, та дано да успееш да си спечелиш свирка в махалата, използвайки някой път определението в хоремага. Начи, обяснявам като дете аутистче и съжалявам, че нямам възможност да ти го нарисувам – може да се изненадаш, но безлихвените кредити са кредити, които не съдържат лихва. Замислих се, ама не се сещам как да ти го обясня по-просто. Тоест, ако вземеш такъв кредит и връщаш точно тази сума, която си взел в срока, който ти е определен. Няма лихви, а понякога няма и такси. Целта на подобен род кредити е да се стимулира даден изоставащ сектор в икономиката, а в случая – в културата. Голяма част от оперативните програми в България, целящи стимулиране на дребния и среден бизнес са финансирани по подобен начин, а в зависимост от важността на проекта – и с чиста субсидия. Обичайно е кредитите да не покриват 100% от стойността на проекта, защото се предполага, че ако бенефициента вложи собствени пари, ще има и по-сериозен стимул да изпълни достатъчно адекватно проекта си и следователно да не си изгуби вложената сума. Капиш?
      Разбира се, в България има практиката да бъдат привличани средства чрез такива безлихвени кредити от ЕБРД (Европейската Банка за Възстановяване и Развитие), МФК (Международен Фонд Козлодуй) или от МВФ (Международният Валутен Фонд) и след това уж да бъдат разпръскани сред дребния и среден бизнес като нисколихвени кредити … ама това си е специфичната българска действителност и е съвсем друг въпрос, който те съветвам да не споменаваш в хоремага.
      Та, идеята ми е, че ако проектът ти е финансиран чрез такъв безлихвен кредит, подпомогнат и администриран от държавата, това не прави частната ти фирма държавна, нали така? Или ще възразиш?

      В по-горния си коментар съм се обосновал защо смятам за пълно малоумие всякакви русофобски заключения, изсрани с патос под тази новина и държа да си кажа, че не правя никаква разлика между патологичната русофобия и клиничната русофилия … и двете са аналогични симптоми на мозъчната недостатъчност, която болест (като гледам в коментарите) е доста широко застъпена и тук.

      А, забравих да кажа защо написах братушки без кавичките … ми много просто, дебиле малоумен, за да хвана точно такива нискочели шарани като теб 😀

    7. Бла, ти сериозно ли казваш, че няма никакво значение каква е стойността на продукцията?!? И какви са според теб целите на тоя филм … просто да имитира щатското супергеройско блокбастър кино или да формира комерсиален успех в една специфична пазарна ниша? Айде малко по-трезво, ебаси 😀

    8. С този малък бюджет ,филмът 100% ще има успех.Навремето Джеймс Камерън с приблизително толко пари ,направи Терминатор 1 🙂

    9. Ако ти сериозно си мислиш, че тоя филм няма пазарни претенции извън Русия, значи помисли пак. 🙂 Дори и да няма обаче – айде в името на спора да приемем, че няма: той изглежда нелепо дори и за вътрешен пазар, което е най-безумното всъщност. 🙂 Колкото до бюджета: не, не ме интересува за колко е направен и това наистина няма значение, когато оценяваш дадено заглавие. Ако изглежда зле, значи изглежда зле и това е. Наскоро гледах южнокорейския „Тrain to Busan“, който сигурно е направен за по-малко пари от „Защитники“, но това не му пречи да изглежда превъзходно. Мисля, че носиш вода от двайсети кладенец, само и само да оправдаеш един смотан и нефелен проект – не ми пука, че е от смрадливата Русия; пука ми, че не става за чеп. Добра аналогия е новата японска „Годзила“, която също е направена с космополитни амбиции, но смърди от далече – не бюджетът й е проблемът, а подходът (от една страна) и способностите на екипа (от друга), това е.

    10. Бла, ама какво значи „пазарни претенции“? Казвам, че основният таргет на създателите на филма е в Русия, а не извън нея, пък ако някой се излъже (както го споменах и по-горе) – супер. И разбира се, че изглежда нелепо … както и 90% от представителите на жанра (не можеш да го отречеш). И никога не съм твърдял, че филмът ще е шедьовър или дори, че ще е адекватна алтернатива на американските първообрази. Много ясно, че ще е нелеп, но пък за децата, особено за тези, които жадуват за своя си митология, ще е супер … не виждам никакви причини за беснеене по тая тема.
      А колкото до бюджета … ми едно е ако бяха вложили 200 милиона и съвсем друго е да са вложили 5. Бюджета отговаря до голяма степен на амбициите.
      Не аз, а вие носите вода от не знам си кой кладенец само за да представите отново вечното разделение между Изтока и Запада, което много пъти сме го говорили – не смятам, че е актуална тема. Сволочи, отрепки, духачи … ебаси и аргументацията 😀
      Може да се повтарям, но аз виждам някакви ентусиасти, които се упражняват в нетипичен за страната, но доста модерен в света жанр. Не рискуват с бомбастичен бюджет, не разчитат на големи имена и почти съм сигурен, че ще постигнат сериозен (вътрешен) финансов успех.

    11. Така е Благстър ,ама ако искаш да направиш мащабен филм ,си трябва и бюджет 🙂

    12. Оги, продължаваш да пишеш врели-некипели в опита си да бъдеш апологет на „братска“ Русия – не, 90% от супергеройските филми не само не изглеждат нелепо, а даже изглеждат великолепно; ако в едно нещо тоя жанр в САЩ е консистентен, това е зрелището, дори когато самите филми са булшит. Тук обаче говорим за продукция, която дори на ниво зрелище е нефелна, а причината не е в парите, които се инвестират, а в аматьорщината, както вече мнозина хора по-горе изтъкнаха. Не знам защо продължаваш да упорстваш и да си измисляш паралелни реалности. 🙂 Проумей следното: този шит щеше да е също толкова технически и естетичеки калпав, ако бяха наляли и 500 милиона долара. Иначе аз ентусиасти виждам и в България, но не съм тръгнал да оправдавам тоалетното ни кино по никакъв начин и снизходително да милвам бавноразвиващата му се тиква, а ти по линия на тези (баш) сволочи друго не правиш.

      PS Никой не отрича правото на тоя смотан филм да съществува; не отричай обаче правото ни да го наричаме с правилните думи: боклук например.

    13. Хахах, гледай сега, не се включвам тук за да защитавам с тялото си Русия (даже самият ти ме подкани да го направя, при положение, че изобщо не ми се занимаваше), а за да обърна внимание колко оцветени от предразсъдъци са коментарите тук. Ако филмът беше сръбски или унгарски (например) и разполагаше със същия бюджет, в никакъв случай нямаше да има подобни генерализиращи коментари, а дори можеше да има по някое „евала“ за опита, ако изобщо беше излезнал като новина. Ще кажеш „ако“ е мръсна дума и мирише, ама в случая и ти си позволяваш да правиш предположение как би изглеждал филмът, ако руснаците бяха наляли не 5, а 500 милиона 😛
      Още нещо, което ми прави впечатление … твърдиш, че това е продукция, която дори на ниво зрелище е нефелна, при положение, че до този момент си видял един/два трейлъра, а си спомняш, че на ниво трейлър дори и Warcraft изглеждаше малоумно. Има почти 5 месеца до премиерата, така че не виждам причина да се смята, че ефектите, а и зрелището няма да претърпят развитие.
      И, да, сигурен съм, че този филм ще е гротеска и според мен не заради нещо друго, а заради нищожният за подобен род филми бюджет и заради нищожният опит в жанра. Но, не знам откъде си вадиш заключенията, че руснаците били зле и естетически и технически, при положение, че едва ли си гледал скоро който и да е руски филм. Аз съвсем отговорно мога да заявя, че в един от последните руски филми, които наскоро гледах имаше сцени, които съвсем спокойно могат да си съперничат с някои от сцените в Пърл Харбър.
      Иначе аз със сигурност не преча на никой да твърди, че тоя филм ще е тъпотия, аз самият също смятам така, но по-горе в коментарите първоначално критикуваш не качеството, а самият опит, представен като тип плагиатство, в един типично американски жанр, при положение, че самите създатели са изтъкнали като основа вдъхновението си от американските комиксови блокбъстъри. По същата логика можем да сложим и същия етикет на всички спагети уестърни, нали така 😀

    14. Съвременен руски филм демонстрира зрелище като в „Пърл Харбър“, който излезе преди повече от 15 години? Уау. 😀

    15. Зрелището в „Пърл Харбър“ и в момента изглежда феноменално и смея да твърдя, че не се сещам за друг военен филм близките години, който да предоставя подобни кадри. Абе, много добре знаеш за какво говоря 😀