За феновете на анимационното кино едва ли е тайна, че вълшебниците от Pixar подготвят още от далечната 2012 г. проект, отначало именуван с дръзкото „Dia de los Muertos”. В буквален превод, това означава „Денят на мъртвите“. И макар да не става въпрос за шарен зомбокалипсис, развиващ се на територията на Мексико, „Coco” обещава да предложи нещо ново от студиото. Досега нямаше никаква информация за работата по „Coco”, но вече можем да ви запознаем с официалния синопсис, който разкрива голяма част за това какво можем да очакваме:

Coco” разказва историята за тайните музикални амбиции на 12-годишния Мигел (Антъни Гонзалес), който живее в оживено и шумно мексиканско село, но е потомък на фамилия обущари, които не понасят музиката. От поколения Риверас са забранили музиката, защото вярват, че са прокълнати от нея; както разказва семейната история, прадядото на Мигел изоставил жена си преди десетилетия, за да следва собствената си мечта да свири, оставяйки контрола над фамилията в ръцете на прабабата на момчето – Имелда (Рени Виктор).

Но Мигел тайно желае да улови музикалния си момент, вдъхновен от любимия си изпълнител на всички времена, починалия Ернесто де ла Круз (Бенджамин Брат). Едва след като разкрива невероятна връзка между себе си и Де ла Круз, момчето поема инициатива да се съревновава с известния певец и случайно попада в Земята на мъртвите.

Не след дълго, в този красив подземен свят Мигел открива душите на семейството си – поколения отдавна умрели, но все така жизнени предци, сред които и прабаба му Имелда. Получил възможността да обикаля Земята на мъртвите, Мигел избира да проследи самия Де ла Круз. Обединявайки усилията си с приятелски настроен (скелетен) призрак – мошеник, подвизаващ се с името Хектор и озвучаван от Гаел Гарсия Бернал, – момчето трябва да открие Де ла Круз, да получи благословията на семейството си да бъде музикант и да се завърне в света на живите, преди времето му да изтече.

Звучи като класическа road trip анимация в духа на превърналия се в еталон „Играта на играчките“ и чудесния „Отвътре навън“. Pixar неведнъж са доказвали, че тъкмо този тип истории прилягат най-добре на размаха им и разочарования в стила на „Добрият динозавър“ са по-скоро редки случайности, отколкото признаци за упадък или творческа немощ.

Осезаемо по-различният сетинг също ще бъде оправдан. Авторът на „Coco” – Адриан Молина, който е и сърежисьор, – твърди, че работата му със Солис, Авилес и Алкараз е била решаваща за автентичността на филма:

Страхотното в случая е, че когато се консултираме – или сам се позовавам на опита си като мексиканец, – създаваме дискусия относно какво означава празникът за нас.

Разбира се, това е част и от опитите на Дисни да създават истории, засягащи различните култури по света. На този етап всякакви притеснения биха били безпочвени – фабулата е интригуваща, а още по-освежаващ е и фактът, че „Coco” няма да бъде продължение. Преди да имаме възможност да видим анимацията обаче, ще гледаме „Колите 3“, чийто драматичен тийзър трейлър ви представихме наскоро.

Coco” се очертава да дебютира в киносалоните на 22 ноември, 2017 г.

COCO coco-img02-20161208 pixar-postp-dia-de-los-muertos tumblr_inline_nx7qpwvwll1s1v31t_540

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *