През 90-те години децата в Съединените Щати имат различни телевизионни забавления. Сред тях е и канала Nickelodeon, стартирал преди повече от 37 години. През 1993 година именно по него за първи път започва излъчването на приключенско екшън-шоу за и с деца, което носи името „Legends of the Hidden Temple”. Създаден от Дейвид Стенли, Скот Стоун и Стивън Браун, купонът включва един храм, в който са събрани изгубени съкровища, а техните пазители са тайнствени пазачи-маи. Водещ на програмата е Кърк Фог, който е и водач на отборите. Една гигантска говоряща глава – Olmec Head знае тайните на всяко от съкровищата в храма. Във всяко състезание участват шест отбора, съставени от по две деца (момче и момиче), които трябва да стигнат до историческите артефакти в храма след изпълнение на поставени им физически задачи и след като отговорят на различни въпроси от областите история, митология и география. Познавателна и приключенска идилия!

Вече стигаме до новинарския елемент в цялата поднесена информация – след около месец Nickelodeon ще се опита да поиграе с носталгията по отминалото време, като предложи на децата от 90-те (част от които сигурно вече си имат свои деца) филм „Legends of the Hidden Temple”. Обещанието е в него да присъстват всички елементи от играта, като се включат в приключенска фабула за три деца, които трябва да преодолеят множество препятствия, за да се измъкнат живи от древния храм.

Честно да си признаем, тази новина е поднесена в името на пълнотата на информацията, която се опитваме да представяме. Това телевизионно… нещо ни прилича по-скоро на случаен сбириток на елементи от „Мумията”, „Индиана Джоунс и храмът на обречените”, „Лара Крофт” и (тук може да добавяте всякакви филми, които се сетите…). При това „Legends of the Hidden Temple” се води телевизионен филм, което си е чиста обида по адрес на всички стойностни поредици, които предлагат много от телевизионните канали на щатска територия – грехота е човек да си губи времето с подобни псевдо-екшъни за деца, защото и у (най-)младите зрители трябва да се формира усет за доброто кино и нетърпимост към гротескно-изкуствените и пошли прояви на лош вкус.

Оригиналният „говорител” от името на главата Olmec – Дий Брадли Бейкър ще се чуе отново във филма (негова е единствената реплика в трейлъра), познатият водещ Кърк Фог също е на линия, а в актьорския екип са младите Изабела Монър, Колин Кричли и Джет Юргенсмейер. Според създателите на тв-филма приключенията ще започват още от Стъпалата на Познанието – входа към храма, ще се появяват зелената маймуна, червеният ягуар, сребърните змии и други (уж)познати детайли от деведесетарската игра. Nickelodeon планират и онлайн-игра, в която всеки желаещ ще може да се включи като някое от децата – и да изиграе различни ходове в опит да се приближи до заветната крайна цел.

Режисьор на „Legends of the Hidden Temple” е Джо Менендес („From Dusk Til Dawn: The Series”), сценарият е дело на Джони Умански, Зак Хиат и Алекс Рийд, а филмчето ще бъде излъчено по Nickelodeon в уикенда на Деня на благодарността – 26 ноември 2016.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *