Всички спецове и кономани, които са успели вече да видят новия филм на майстора Вим Вендерс, в програмата на Венеция или на прожекциите в Торонто, се изказват деликатно, че в последните години документалните творби, които сме видели с неговия подпис, са далеч по-впечатляващи и вдъхновяващи, отколкото игралните. С „The Beautiful Days Of Aranjuez” Вендерс отново доказва преимуществата на триизмерното кино при разказ на драматична история, със съзерцателни детайли – подход, толкова далечен от 3D екшън патакламите, колкото нямото кино от Хичкок например.

Разбира се, във всеки свой филм Вендерс обръща изключително внимание на диалога – очевидно това е ключов елемент и в „The Beautiful Days Of Aranjuez”, в основата на който е пиесата на Петер Хандке. Един автор разсъждава върху разговора между двама герои, които той е създал, и наблюдава как те оживяват с всеки следващ удар на клавишите от пишещата машина. Ролите във филма са поверени на Реда Катеб, Софи Семин, Йенс Харцер; участва и Ник Кейв, на когото Вендерс е отдавнашен почитател и негови песни са включени в няколко от филмите на немския майстор – още от времето на „Криле на желанието”, та до ден днешен.

https://www.youtube.com/watch?v=5woOyeeridI

Преди да се оставите на медитативното усещане за спокойствие, което струи от кадрите на Вендерс в още няколко клипа, ви предлагаме официалния синопсис на „The Beautiful Days Of Aranjuez”, публикуван от фестивала в Торонто.

Действието на филма се развива в пасторална идилична провинция, в далечината се виждат кули от сградите на Париж. Вендерс отново разчита на 3D изображението, за да въведе своите герои и публиката в разкошен летен пейзаж. Шумоленето на лекия вятър и отронващите се пожълтели листа са естествен фон и преход между темите на разговора в градината, изпълнен с емоции и известно напрежение. Авторът на историята е в сенчестия кабинет зад верандата, наблюдава сцената през прозореца и споделя на себе си какво трябва да се случи между неговите герои, а те самите са ангажирани в разговора, който той описва. Соледад (Софи Семин), изключително аналитична и чеестна, споделя историите на многото си любови, от първите си сексуални опити до последните разочарования, а нейният партньор в разговора (Реда Катеб) се включва с уточняващи въпроси. Той насочва разговора от сериозния самоанализ към красотата на обкръжаващата ги природа, а авторът открива облегчение в песните на уникалния Ник Кейв…

https://vimeo.com/182913420

Все още няма официален разпространител на „The Beautiful Days Of Aranjuez” за територията на САЩ, но още през октомври и ноември филмът ще се появи на кино в Чехия, Франция, Словакия и Германия. Много се надяваме, предвид гостуванията на Вендерс у нас във фестивална атмосфера, че бихме имаме шанс да видим филма в триизмерния му блясък през март догодина, но тези мечти са само смели предположения!

По някакъв странен начин усещането да наблюдаваш действието в този филм ни напомня на „Шърли: Представа за реалност”, експерименталния филм на австрийския режисьор Густав Дойч, в чиито филм бяха „оживели” картини на американския художник Едуард Хопър… Откъсите, които виждаме от „The Beautiful Days Of Aranjuez”, действат като хипнотична покана за медитация, а и Ник Кейв… е несравним.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Елегантно, уютно, тихо, носталгично, съзерцателно, интригуващо прекрасно.