Ned Dameron: Gerald's Game
Ned Dameron: Gerald’s Game

Покрай успеха на „Stranger Things” беше неминуемо да се засили интереса към 80’-те години и по-специално към творчеството на Стивън Кинг, който е основното вдъхновение зад осемте часа носталгична наслада (може да хвърлите едно око на епизода ни, посветен на сериала тук). Съвсем очаквано се заговори, че Кинг може да се включи като сценарист за втория сезон, а със задаващите се адаптации на „То” и „Тъмната кула”, може да се каже, че ужасът от романите му отново ще покрие света ни с мрак.

Щастливи сме да споделим новината, която изплува вчера във виртуалното пространство, че в Netflix вече се работи по едно от най-мрачните произведения на Кинг, а именно „Играта на Джералд”. Режисьор ще бъде Майк Фланаган („Oculus”), чийто предишен филм „Hush” Кинг сравни с „Хелоуин” на Джон Карпентър (не ни се вярва, разбира се). Ето какво сподели Фланаган за проекта:

„Ако сте чели книгата, разбирате колко много са препядствията, внедрени в историята. Не говоря за сюжетните предизвикателства. Отне ми десет години, за да намеря ключа към филмовата версия. Истинско предизвикателство е за спонсорите и дистрибуторите, които казват: „Да, много харесваме работата ти, харесваме и Стивън Кинг, но тази история, точно тази история”? Не знаеха как ще проработи, без да се преформулира, за да влезе в по-конвенционална структура – нещо, което аз не исках да направя.  Докато Netflix, поради успеха на „Hush” казаха: „Интересуваме се от това и бихме искали да го направиш така, както ти искаш”. Това елиминира напрежението да проверяваме филма и да проучваме демографските статистики, за да знаем кой ще го гледа –всички онези неща, които по принцип се правят, за да се изчислят печалбите. Сега мога да направя филма, който исках да направя. Надявам се съвсем скоро да започнем.

Майк Фланаган по време на снимките на „Oculus”.
Майк Фланаган по време на снимките на „Oculus”.

Супер! Ето такива неща обичаме да чуваме – повече творческа свобода и доверие в способностите на режисьора. „Играта на Джералд” е сред любимите ни произведения на Кинг. Ужасано ни допадат атмосферата и мрачната история, които наистина ще са сериозно предизвикателство за адаптиране, но виждаме достатъчно ентусиазъм и подготовка във Фланаган, за да му гласуваме доверие. Стискаме палци и при нови подробности, непременно ще ви информираме.

Междувременно ви предлагаме да прочетете официалната анотация на книгата:

Черната нощ на душата…

В един топъл октомврийски ден изтъкнатият портландски адвокат Джералд Бърлингейм и съпругата му Джеси отиват в лятната си къща до езерото Кашуакамак. Джералд е планирал уикенд, в който ще осъществи някои от по-необичайните си сексуални фантазии. Той закопчава Джеси с белезници за леглото, но този път тя отказва да участва в играта. От отегчителна ситуацията за нея прераства в кошмар, защото Джералд получава инфаркт и тя остава прикована за леглото в празната къща на пустия езерен бряг.

Това, което следва, може да бъде описано единствено от Стивън Кинг.

Окована и безпомощна, Джеси потъва в най-мъчителната „черна нощ на душата“. Решена да запази разсъдъка си и да се освободи, тя минава през ада на собствените си спомени и през най- ужасните си страхове, защото в къщата се промъква озверяло от глад куче, а нощем от тъмния ъгъл на спалнята я наблюдава зловещ, сякаш излязъл от преизподнята непознат.

 

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

 1. Това ми е сред малкото пропуски на Кинг, ама след тая новина обезателно трябва да го поправя.

 2. Една от най-безкомпромисните, брутални, полит-некоректни и мрачни книги на Краля.

  1. Полит-некоректни…. колко ми харесва тази дума…..

 3. Добра новина.А на Дийн Кунц няма ли да праат нещо , „Древният Враг“ го сравняват с ,,То“

 4. „Древният враг“ е велика книга и ужасно, ама наистина ужасно слаба екранизация („Phantoms“)

  1. Ми време е да направят нова и подобаваща екранизация 🙂 А това Phantoms ми е познато ,сега ще го скивам

  2. Гледам че има един ,къде прилича на Афлек 🙂

 5. Преди около 10 години бях гледал с приятели ,,Сомнамбули“ ,а книгата не е видях да е има някъде и изобщо има ли е преведена на БГ

 6. Няма книга „Сомнамбули“ от Стивън Кинг, филмът е по оригинален сценарий.

  1. Бре пъ ,откъде такива подробности знайш

  2. Понякога се чудя натурално ли си си такъв кретен или просто си най-гениалният трол на Земята 😀

 7. Изключително култов филм! Филм спектакъл на Карла Гуджино! Препоръчвам заедно с Мистър Мерцедес с титана Брендън Глийсън

 8. Почва силно, но след средата рязко пада надолу и дори доскучава. Към края нещата отидоха в меко казано странна посока… След финала мога да го оценя само като mess.

  Концепцията обещаваше минималистичен трилър, оказа се тюрлю гювеч от най-различни (и повечето излишни) елементи.