С осем филма за 60 години творчески път, 87-годишният многостранен талант Алехандро Ходоровски отдавна се е превърнал в култова фигура на съвремието ни и макар понякога да го смятат за прекалено провокативен, той е истински магьосник в разказването на истории. И в случая нямаме предвид неговите занимания с психомагия и психогенеалогия – взирането в миналото и изчистване на натрупани травматични преживявания чрез специални терапии.

Самият Ходоровски се определя като „атеист-мистик”, а творбите му са авангардни (независимо от времето!) и изпълнени със „сюрреалистични образи в особено съчетание на мистицизъм и религиозна провокация”. Библиографията му с комикси стартира през 1966 година в Мексико и за момента последните издадени неща са от 2012 година. Именно в тази връзка се появи новина, свързана с поредицата „The Incal” – дело на Ходоровски и прочутия френски художник Мьобиус (Жан Анри Гастон Жиро, който си отиде от този свят през 2012 година), чиято работа предизвиква възторг не само у публиката, но и от страна на Фелини, Стан Лий и Хаяо Миязаки.

Аниматорът Паскал Бле предлага трейлър на адаптацията по „The Incal”, в който Ходоровски представя своята измислена вселена „Ходовърс” (комиксът е публикуван в четири цикъла между 1981 и 2014 година). В анимираната версия Бле разчита на съдействието на колеги аниматори за пресъздаване на атмосферата, позната от оригиналните творби на Мьобиус. Всъщност не бива да се вълнуваме прекомерно по адрес на трейлъра, разпространяван чрез Open Culture от личния Vimeo-профил на аниматора, защото това всъщност не е подготвян филм, а лична страст, която Бле иска да реализира. А колко ни се иска да можем да видим една цялостна история…

Историята проследява детектива Джон Дифул в един дистопичен свят, който се намира пред тотален разпад – животът на главния герой се променя из основи, когато той открива древния мистичен артефакт „The Incal”. Приключенията на Дифул ще го вкарат в сериозен конфликт с най-великия воин в галактиката – Метабарон и ще го изправят пред великите сили на Техноотците и Технопапата. Общо взето, всички търсят тайнствения кристал, който уж с магически свойства (или суперсили?!) ще оправи цялата каша, която е забъркало човечеството – познат сюжет, който (за жалост) все си остава актуален, дори и в днешния ден…

С ентусиазма на хора, които дълбоко уважават творчеството на Ходоровски и никога няма да прежалят неговата визия за Дюн (но пък някои от нас успяха да видят най-новия му филм „Endless Poetry”), екипът ни продължава да се надява някой от родните фестивали да организира негова панорама. Надяваме се още на kick-starter кампания за пълнометражна анимация на „The Incal”, защото „Endless Poetry” е реализиран именно по този начин.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. *Моебиус 🙂

    Благодаря зя трейлъра, дори да не последва филм. Чувал съм, че в The Incal имало много от неосъществения Дюн.

  2. Цената, която плащаме за гении като Ходоровски, е повече да се тийзваме от идеите им, отколкото да се дървим на реално завършени проекти.

  3. Моебиус е рисувал комикс за Marvel със сценарист Стан Лий за Сребърния сърфист и Галактус.

  4. Ха-ха-ха! Начев, ти верно ли това видео даде за пример?! Не се излагай, моля те! Ходоровски има зверски акцент. Намери нещо на френски, тогава ще говорим.