Ако бях „треки”, може би щях да съм доволна от третата стъпка на реинкарнацията, стартирана през 2009 година от Дж. Дж. Ейбрамс – същите любими герои и (вече любими) актьори се завръщат, все по-уверено и удобно ползващи образите си; има достатъчно шумотевица и космически преследвания, стрелби, екшън и раздробяване на „Ентърпрайз”; нещата съвсем не изглеждат овехтели, напротив – визуалният стил на новият прочит са запазени, всичко е лъскаво, CGI-нато и нагиздено, точно както си трябва. И общо взето нещата изглеждат прекрасни, ала… тук се намесва обективният поглед, който сваля камуфлажа и „оптимистичните” лещи, за да види какво се случва със „Стар Трек: Отвъд”.

Всъщност фактът, че не съм „треки” и не познавам нищо, ама нищичко в детайли от оригиналните телевизионни поредици и опити за пълнометражни филми в миналото (но съм гледала и двата нови филма, които харесвам!), ми дава едно огромно предимство: аз отивам в киното като непредубеден зрител и оценявам видяното безпристрастно, според очакванията на обикновената, „не-треки” публика. Нарочно или не, не съм следила трейлъри и подробности около новините за „тройката” – двете изключения бяха нелепата смърт на Антон Йелчин и коментарите по повод гей-ориентацията на Сулу. Отидох да гледам с чисто съзнание и общо взето без ясни очаквания. Знам само, че добрият спомен от „Пропадане в мрака” ми поддържаше едно приятно чувство на радостно нетърпение. Натъжих се, когато това усещане постепенно угасна – даваш шанс, захранваш с откъслечни забавни моменти или добри хрумвания, но колкото повече напредва разказът, толкова по-настойчиво си мислиш, че тази мисия на „Ентърпрайз” можеше да бъде много-много по-интересна. Какво става?

star-trek-into-darkness-enterprise
Кадър от „Пропадане в мрака“ – перфектна илюстрация на бързо спадащия ентусиазъм

След неуспешен опит да връчи чужда реликва на една от многобройните цивилизации в околностите, капитан Кърк и екипажът му се отбиват за кратко в база, чиято конструкция поразително напомня Ешер и сънищата в „Генезис”. Пренебрегвайки надеждата за кратка почивка, Джеймс се втурва презглава да спасява нечий чужд екипаж, попаднал на непозната планета в неизследвана мъглявина. Оказал се извън картографираните звездни територии, корабът е нападнат от огромен и безпощаден боен рояк, който буквално раздробява „Ентърпрайз”. Екипажът се изсипва на въпросната неприветлива планета, а междувременно става ясно, че атаката е контролирана от Крал – главният злодей на филма.

maxresdefault
Идрис Елба като злодея Крол

Той, разбира се, е уродлив хуманоид с подобие на костни образувания – съвсем в традицията на „Стар Трек” визиите – който задължително мрази човешката цивилизация, а заветната му цел е да докопа въпросната реликва от началото на филма и да я включи в някаква специална джаджа. Тя всъщност действа като ултра-усилвател и злодеят (а може би и всичките му сподвижници – това не става ясно) ще може да се „напие” с жизнените сокове на човеците около него – мания за величие, вампиризъм и стремеж към съвършено безсмъртие. След като нашите герои се озовават на планетата (без и за секунда да проучат климата!), тръгват на разходка по повърхността й (без проблеми с дишането!), а междувременно, след корабокрушението на „Ентърпрайз”, услужливо получават „античен” космически летателен съд в почти готов вид. Тогава вече са готови да се заемат с решаването на драматично-психологическите екшън-проблеми. Следват решителни спасителни действия в този отсек на Галактиката и дидактично-прочувствен финал с поучителни мисли, изречени от екипажа на фона на наново конструирания техен любим кораб. Разбира се, че има разкритие и развръзка, които нямам намерение да коментирам (само ще кажа, че има един уау-сърф-момент, който просто не бива да изпускате – това е може би най-красивата минута от филма!), но финалът също допълва разочароващия образ на филма, който остана у мен след края му…

star-trek-beyond-justin-lin-chris-pine
Джъстин Лин дава оказания на Крис Пайн на снимачната площадка на „Стар Трек: Отвъд”

Докато се чудех как точно да обясня какво не е наред в и със „Стар Трек: Отвъд”, мисля, че намерих отговора – Джъстин Лин. Той просто си е разкадровал екшъна, планирал е какви да са гледните точки в гонитбите и престрелките, дал е инструкции къде ще се ползват тотално общи планове и къде ще има „пресечка” с крупен план на Крис Пайн и сините му очи, или долен ракурс към дяволито-сериозната вулканска физиономия на Закари Куинто – и готово! С малко блясък и прецизност от CGI-отдела могат да се постигнат много неща, но не можеш да „генерираш” душа на филма… В сравнение с предишните две глави от новата история на „Стар Трек”-епоса, тук не виждаме нищо от героите – те присъстват, водят диалог, кютачат се или се стрелят – и излизат от всички ситуации (почти) без разлика в емоционалното състояние. Приятни епизодични изключения са Карл Ърбан (на когото са отредени най-забавните 3-4 реплики във филма) и Саймън Пег (оставаше пък и сценаристът да не знае как да „съживи” своя Скоти).

hsormoH2cTPRVc75sGMHgD-970-80
Екипажът на „Ентърпрайз” се изправя пред поредното препятствие

Неволно сравнявам злодея на Идрис Елба с антагонистите от предишните два филма, режисирани от Дж. Дж. Ейбрамс – личи си, че образът му не е написан така, че да му „пасне”, нито е имало опитен режисьор, който да извлече максимума от него като актьор. Жалко – за мен отива в графата „похабени” персонажи, подобно Бейн на Том Харди. Дръзкото ново попълнение в отбора на протагонистите София Бутела е доста декларативна, но пък приятно сръчна с джаджите и техниките за ръкопашен бой. Отново – с друг режисьор вероятно участието й в сюжета и взаимодействието с другите герои би било по-пълноценно. Опитът за продължаване на романтичните чувства между Спок и Ухура дори не е нужно да се коментира, присъства като задължителна „кръпка” в тъканта на екшъна. А на милия Крис Пайн му се пада най-тежката задача – да го играе шеф-диригент и звездата в главна роля в един обикновен епизод от галактическа сапунена опера.

015
София Бутела като приятно сръчната Джейла

Всъщност „Стар Трек: Отвъд” напомня на пътуващ театър, от онези в старовремските фургони – събрал е детайли (може би като закачка-намигане?) от всякакви екшън-комиксово-фентъзи-блокбъстъри, в който за съжаление не откривам нищо оригинално; актьорите играят рутинно познати роли без въодушевление; представлението е предвидимо до прозрачност. Публиката все пак спира и се заглежда, и то трябва да бъде изгледано, защото е преход, пореден епизод, брънка в отдавна конструираната верига „Стар Трек”, а за да дойде следващо приключение, това просто „трябва да си мине по реда”… Това е и основният проблем на този филм – той сам по себе си не е добър, защото е поставен и винаги ще се разглежда в поредицата. Шоу на колела (то е ясно, че ако правиш „Бързи и яростни”, няма начин чавка да не ти е изпила ума…), на което ще се радват die-hard-феновете на „Стар Трек” и на инат няма да си признаят, че „Стар Трек: Отвъд” не е добър като филм. За „ентъртейнмънт” може и да става, но дори и летните блокбастъри вече се стремят да бъдат нещо повече от това…

И тъй като вече изгледахме четирите най-очаквани фентъзи-екшъна за тази година, личната ми класация продължава да води „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”. След него се нареждат „Х-Мен: Апокалипсис”, „Първият отмъстител: Войната на героите” и „Стар Трек: Отвъд” като почти еднакво разочароващи – всъщност бих разменила местата на последните два споменати филма, което си е комплимент за „Стар Трек”! А най-забавното от всичко е, че ще го гледам задължително още веднъж – обещала съм на трима мои любими тийнейджъри, а обещанията трябва да се спазват. Ще използвам случая да затвърдя впечатленията си и да подскажа на (по-умните) млади поколения как могат и да не приемат безкритично всичко, което им предлага големия екран. Разширяваме границите… на възприятията!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

36 Comments

  1. Верно ли? Не знаехме…благодаря, че ни сподели, тази толкова пазена от всички тайна вселенска…:)

 1. Ако дадем ревюто на „Rogue One“ на някой „Star Trek“ фен, ще се успокоите ли?

  По темата, на мен „Стар Трек: Отвъд“ ми допадна – според мен е близък е до това, което феновете на франчайза очакват от „Star Trek“ филм.

  1. Безмислено е да даваш на някой не-треки кежуъл да интервюира Трек филм, посветен на 50-тата годишнина на франчайза по принцип… Beyond, по подобие на по-скоро злополучния Уоркрафт, си е правен от фенове за фенове и това си личи дори и от мостика на Ентърпрайз.

  2. Разбирам те, ама не е съвсем безсмислено. Понякога не-фен може да оцени доста по-обективно общите качества даден фенски ориентиран филм. Няма никакво значение какви препратки има към стари филми, сериали, игри, комикси и прочее, ако му куцат основните елементи. И Светли ревюира и предишния филм, как пък той и хареса?

  3. Предполагам предните са й харесали защото Ейбрамс може би има нюх как хем да угоди на фенмасата на съответен франчайз, хем на дженерал публиката поравно – получи му се и със M:I, и със Star Trek, и със Star Wars, въпреки политкоректния и скапан, фемили-френдли, копи-пейст сценарий. С две думи копира достатътъчно качествено великите режисьори от едно време и знае как да гъделичка и новото, и старото поколение. Щом си в еврейското лоби няма начин да не те научат на всички тънкости на занаята и кои струни да дърпаш… Явно на Джъстин Лин възможностите не му стигат, че да угоди на всички, но щом трекитата са доволни, значи работата е свършена.

  4. @Gogoto – ако това е „трек“-филм, посветен на 50-ата годишнина на франчайза – жал ми е и за поредицата, и за феновете й, защото не е достоен поклон към миналото. Както и Дринов отбелязва – няма значение в случая препратките, които аз може и да не съм уловила – важното е, че филмът като филм съвсем не е „УАУ“, каквото поредицата заслужава(ше). Няма да е толкова „злополучен“, като Warcraft (който сцепва боксофиса на изток) – и то именно защото феновете ще отидат да го видят 🙂

  5. Личи си как хал хабер си нямаш какво представлява спецификата на Стар Трек като зверски значим попкултурен феномен и че никога не е разчитал на „уау“ на първо място, че да си печели верни фенове. Запознатите с материята критици, а и фенове на СТ по принцип масово му дават положителни отзиви, тъй че си е свършил работата като филм съвсем както трябва. И да, ако трябва да си говорим направо Уоркрафта обективно погледнато творчески си е провал на едно ниво с Терминатор:Генисис, разчитащ предимно на фенско-нърдски гъдел и въпреки няколкото му добри аспекта, жалкия му американския боксофис го доказва. А всички знаем колко пари се губят по трети лица от международния боксофис, нали?

 2. Интересува ме как се е справил Саймън в ролята на сценарист, дали е написал добър сценарии . Иначе аз също от тези филми слагам “Лигата“ (extended edition ) на първо място, на второ “Отмъстителите 2.5“ , а “Apocalypse“ за мен е най-голямото ми разочарование след “Прометей“ и приходите го доказват …

  1. Ами не, за съжаление – мистър Пег можеше да се постарае повече, но основният проблем за мен в случая е Джъстин Лин…

  2. Well,

   Като вземеш предвид че Пег е ултра фен, сценарият е протюпиш за всичко, което може да се очаква в епизод на борда на uss enterprise плюс приятни хинтове към някои ретро истории. Проблемът, както Svetly отбелязва, е режисурата. Репликите често стоят статично, което би стояло добре на тихата телевизионна последователност, но с ускорената динамиката на филма, явно са съдържателно нелепи за необремененото от fandom и любов към starfleet комбаджа око.

 3. Аз пък бях негативно настроен към филма от трейлърите, но сега ми се гледа и даже очаквам да ми хареса.

  🙂

  PS Изредените в началото на ревюто заглавия не са фентъзи, а фантастика.

 4. Ревюиращата поставя тазгодишният „Батман“ на първо място. За мен нещата приключват до тук. С човек, който смята Батман Зората На Уотеевър за хубав филм няма как да се съглася, да уважа преценката или дори да се замисля дали „има право“. Стар Трек ми хареса, като за подобен филм (демек за guilty pleasure става).

 5. На мен ми хареса ,добър е.И не можах да позная ,че оня е Идрис Елба 🙂

 6. Като oбикновен кино любител филмът ми дойде адски средняшки. Съгласен съм със всичко написано в ревюто.

 7. В доста шеговит характер е написано ревюто, а поставянето на унищожения от критиката „Батман v Супермен“ (за X-Meн същото важи) на първо място е черешката на тортата. И при цялото ми уважение, авторът би трябвало да знае, че между фентъзи и фантастика разликата е като между земята и небето, а щом поставя, който и да е Стар Трек във фентъзито не съм сигурен, че трябва да пише ревюта на тема научнофантастични филми.

 8. При по-дълбок прочит на ревюто виждам и странни неща от рода на въпроси за климата и дишането на тази планета. От това изглежда, че авторът не е гледал много внимателно филма, защото дори в тийзърче от преди седмица, Спок сканираше планетата от борда на Ентърпрайз и ясно я определяше като клас „М“, което ( за непосветените в Стар Трек,) ще рече годна да поддържа хуманоиден живот (човеци, вулканци и т.н.). Колко ли още неща авторът волно или неволно е пропуснал, което естествено е породило у него неразбиране и разочарование.

  Все пак приемам напълно възможността автора да не е харесал филма, това е въпрос на лични чувства и разбирания, но е по-добре всеки сам да го гледа и формира мнение, защото дори в сайт като RT Отвъд е на 85%, което означава, че критиката го приема като добър филм и дори малко-повече от това.

 9. Мен пък ми хареса. 🙂 Ако Into Darkness нямаше the internet sweetheart Бенедикт Къмбърбач, това щеше да е един от най-слабите ST филми правени някога. А в тази графата има солидна конкуренция.

  Основната сила на този филм е, че не повтаря сюжетни линии и идеи от предишни заглавия. И определено се чувства като нещо, което би видял в класически Star Trek филм. Ако зависи от мен, бих дал празни чекове на Саймън Пег и Дъг Джънг (Doug Joung) да продължат напред. Защото адски не ми липсваха простотиите на Кърцман и Орци, особено от предишния филм.

  Krall е далеч по-добре развит образ от KHAAAAANNNNN (версия Къмбърбач)!!!!!! А Идрис Елба е „убиец“ в малкото си сцени, в които играе без тежък грим.

  Актьорският състав е най-близкото нещо до великолепие, което вероятно ще получим някога. Актьорите работят чудесно един от друг. Кърл Ърбан определено е лепилото, което крепи останалата част от актьорския състав. Всяка сцена, в която се появява Bones, е злато. 🙂

  Единственият ми минус определено е недостатъчното осветление и лошата работа с камерата на някои моменти. Останалото беше добре/доста добре. Този филм определено е напредък в сравнение с Wrath of Khan, така де… Into Dakrness. 🙂 Мога и още да пиша, но няма сми.

  А да – видях, че някой горе спомена Warcarft. Ще бъда този, който ще го каже: Този филм е по-добър и от Warcaft. Много по-добър. Най-малкото защото сценарият позволява да има някаква последователност на причина и следствие. А и самите образи са далеч по-добре обяснени.

  И последно – за протокола: Как точно трябва да изглежда един филм, който „показва уважението си“ към своите далеч по-известни предци?

 10. Ревюто е напълно бесмислено и пълно с неверни твърдения. Девойката не само не е разбрала нищо от филма(той не е за кифли без никаква кинокултура) но има и наглостта да спори с дългогодишни фенове на Стар Трек – франчайза. По същество – Отвъд най -после е истински СТАР ТРЕК, такъв какъвто го знаят и обичат милиони. Уважавам Дж Дж Абрамс, ама милия някак не му достигна нещо и го биеше на римейки само с обърнат вид.Както и да е Джъстин Лин е напипал правилната формула,(самият той е треки) и напълно заслужено Парамаунт му връчиха договора за следващия филм.
  А и искам да питам девойката тя изобщо разбра ли мотивацията на героя на Идрис Елба. Смея да твърдя че това което той каза : „ветеран съм от войните с ромуланците и зинди“ е директна препратка към оригиналната вселена и само фенове могат да го разберат
  ПП. Дринов като си защитаваш своето протеже ставаш още по -жалък.

  1. Ами, казах си, че така и така съм жалък, що поне да не защитя другар. Трррт!

  2. Пхаха, баси образите има в тоя интернАт…

  3. Ах, благодаря – чувствам се проСВЕТлена 🙂

 11. Хоу хоу,

  аз много се изкефих, ама ще започна с гадориите.

  Ужасна режисура, ужасна камера. Ама много гадна камера. Едно на ръка че друсаше като запорожец по пътя за септември, второ че нямаше един с един ъгъл, които да бяха консистентни със сцените. До колко е вината на камерата вече не е много ясно, тъй като повечето сцени са юбер-cgiайнати във фона, но все пак.

  Все пак филмът е science fiction. Като такъв не само ти плакне окото с технологии отвъд съвремието, но и ти предлага футуристичната визия за урабнизация в извънплантерни условия. Колкото и да й прилича на Svetly на „Генезис“ (трябваше да спра и да помисля, преди да се сетя за кой филм иде реч), толкова рядко виждаме подобни концепции в научната телеизионна или кино фантастика, че само заради това си заслужаваше да се отиде на кино. Всъщност мен ме прати в Interstellar, но който – такато. Ако всички се сещахме за едно и също, вече щяхме да сме се телепатично самоунищожили.

  Добра шепа клишета, добър злодей – с „мания за величие, вампиризъм и стремеж към съвършено безсмъртие“, което обещание за добър Shang Tsung злодей, както и да го завъртиш, плюс прекрасна префинална бойна сцена с космически корабчета и яка музика.

  Да, това е сцената, с която ще я запомня тая история, защото е оригинално типичен стар трек и ти измива лицето с еей такава усмивка. Браво!

  7/10

 12. Нерде Генезис, нерде Стар Трек. Не моете да просветлите дори тийновчета от долния сегмент на тийн- категорията, щото дори сравненията ви ( не мога да го напиша освен с малки буквички) куцат като нещастно бройлерче оставено по милост да порастне. Все едно фен на самогонна водка да прави сравнение между коняк и порто и да дава оценки.

 13. На мен честно казано филма ми хареса, но не е най-добрият от тройката. Имаше си своите и хубави, и лоши моменти. Относно ревютомога да кажа, чеопределено сте имали и много по-скопосано направени no offence. Няма лошо автора да не е върл фен на поредицата, но поне да се беше консултирал малко с някой, който има представа от самата вселена на Star Trek, за да се получи обективно ревю. Live long and prosper, no hard feelings 😀

 14. Beyond разочарова и е на светлинни години от първите две части:
  1/ Героите – през цялото време имах чувството, че гледам Team america, а не Star Trek. Липсата на каквато и да било вътрешна драма или интрига, която да създаде характер, да преобърне света на героя и да го придвижи напред. Образите в този епизод са толкова кухи, че създават усещенето за евтин куклен театър. Няма и помен за нещо от ранга на „схватката“ между Кърк и Спок в първата част, която основно движеше сюжета; злодеят Крол е като съшит с бели конци в сравнение с образа на Khan, който до последния момент не преставаше да крие по нещо; бунтарството и интуицията на Кърк, които в първите две части спасяват Ентърпрайз и животи, тук липсва (ако не решим, че е достатъчно да следваме поп-културните модели за бунтарство, предполагащи носенето на кожено яке и карането на мотор); няма следа от дилемите, с които обикновено трябва да се справя Спок (правилно-логично; морално – практнично…). За сметка на това „любовната драма“ между него и Ухура вероятно успява да покачи напрежението само сред тийн-публиката. Жалките опити за хумор, когато д-р Маккой се опитва да се подиграе на тракинг дивайса-подарък, ми създадоха неприятното усещание за евтиния в стил Майкъл Бей.
  2/ Сюжетът – не видяхме нито един обрат, нито една изненада. Всичко мина „по мед и масло“ от началото до края, без дори едно истинско предизвикателство, което да постави на изпитание характерите. Пълната безидейност лъсва в момента, когато Крис Пайн се върти като муха без глава на някакъв мотор около половин час из лагера на лошите, докато останалите вършат работата.
  3/ Политическите послания, които са част от тъканта на Стар Трек (идеята за Федерацията, мира, ненамесата, отношението към по-неразвитите култури, „магията“) тук обидно са сведени до няколко абсурдни клишета. Сама по себе си идеята зад злодея е чудесна и можеше да бъде реализирана много по-успешно, ако Крол имаше някакъв план, различен от личното отмъщение, ако не беше просто сингъл плеър, ако героят му имаше капацитет да представи алтернатива на това, срещу което се бори.

 15. Филмът е поклон пред 50 години Стар Трек и най-вече пред Оригиналния сериал, дори не толкова първите няколко игрални филма. Затова обикновено харесалите първите два филма на Ейбрамс вероятно няма да им допадне много, защото те не бяха Стар Трек, а Междузвездни войни в лъскава Стар Трек опаковка. Даже героите нямаха нищо общо с истинските герои – Кърк беше безотговорен хлапак и елементарен женкар дори на моменти изглеждаше като глупак, Спок представляваше някакво буре с емоционален барут, което се възпламеняваше при всеки крив поглед и почваше да раздава юмруци или изпадаше в истерия и пародийни моменти като „Хаааан!“ и т.н.. Между двамата имаше някакъв изкуствен конфликт раздут до налудничави пропорции. Поне в „Отвъд“ от тези глупости няма и следа, а героите най-накрая се чувстват като себе си..

 16. Чета до тук и недоумявам всъщност един и същ филм ли сме гледали?!

  Не съм чел ревюто на дамата / ще го оставя за после/, но хора… Това е най-доброто от поредицата правено до сега и тия тъпотии за досадна камера, и смешни ефекти ги разправяйте на скротума в гащите ми.

  Този филм доказа 2 главни неща: Джъстин Лин е перфектен режисьор и по-голям от тъпото „Изгубено“ очилато еврейчеJ.J. и направи най-истинският и чувствен филм от поредицата. И второ: Не поверявайте нищо на очилаткото J.J. ,защото ще го опропасти. Да не повтарям като кое… 🙁
  Достойнствата на лентата мога да ги изброявам цял ден с кадър по кадър и да го обоснова. А относно работата на невероятния оператор Stephen F. Windon заснел най-добрите от поредицата Бързи и яростни, просто няма празно.
  Но това е истински Треки-фен филм и носталгията е интензивна, а препратките и намигванията – на всяка крачка. И то към сюжет е доста изненадващ и интригуващ с историята за отмъщението на изоставен военен отдавал живота си за другите и съумял да покори извънземен древен метод за да удължи живота си и тос единствената цел – отмъщение.
  Идрис Елба е феноменален и в тази си роля дори в повечето време зад маска. Така навремето ме впечатли с плътността на образа си в Пасифик Рим.Екипажа все така непринудени и отворени към непознатото. Там нещата са си това, което се очакваше.
  Но едно то най-втрещяващите неща бе посягането на една от светините – кораба Ентерпрайсис – толкова тотално заличаване с тази идея старият остарял свят и достигане до пълен предел и безизходност граничещо с 0% възможност за успеваемост. Това наистина бе тотално и на моменти не можех са повярвам на очите си че Лин е посмял да посегне на един от символите в поредицата-звездния кораб.
  Имаше толкова малки и тънки моменти, за които просто няма да ми стигне време да напиша или да се сетя, но още от самото начало с спокойният глас зад камера и така и завършващ въведе толкова човешки елемент, сякаш не гледаш елементарна фантастика, а предстои дълбока звездна драма.
  Също така визуално от години не бях гледал такова пиршество за сетивата,като например космическата станция Йорктаун, и звездото пространство, буквално спират дъха, а космическият екшън бе може би най-добре заснетият такъв за последните доста години и надминава прехвалени фантастики.

  А да не говорим за идеята с иноземната технология унищожила Ентерпрайсис и в самата идея достойна за една от най-великите фантастики правени някога. Беше невероятно пресъздадено.
  С този филм Лин доказа, че е способен да направи всичко в киното, а не да бъде заклеймен като Furious-мен и до там.

  Но реално този епизод е подчинен в голямата си степен на юбилея на самата поредица навършваща 50-тата си година и независимо от трагедиите по време на снимките, той бе довършен и представен подобаващо. Дори и най-заклетите фенове са доволни и споделят, това е като един голям епизод от оригиналната поредица.Сякаш не е свършвала. Какво по голямо мерило от това. Единствено „разбиращите“ тук се изказват неподготвени както винаги.

 17. Така е, никой и никога досега не е посягал на „светинята „Ентерпрайсис“. Никой и никога! Гениален ход от страна на виртуозния Лин. Този човек е в топ 3 живи майстори на екшъна. А идеята? Satyr73 е прав – достойна е за най-великите фантастики правни някога. Само „Трансендънс“ е по-велик. 3 дни след като го гледах не знаех къде се намирам – бях пометен от силата на тази идея. И нито един елемент от този филм не сме го гледали в предишните серии, включително и феноменалния злодей – не знам защо въобще се споменават паралели с Кан.
  ….
  Not!

 18. Тея са усвоявали бюджет като български кмет за европроект. 185 милиона долара за як SGI в началото и края, а по средата 20 човека масовка, 2 лоши, няколко наши и едни скали с мега евтин декор. Не съм доволен определено, а предните серии ми харесаха.