Неофициален concept art (Kurt Kaufman)
Неофициален concept art (Kurt Kaufman)

По отношение на дълго подготвяната екранизация на „Снежен крах” („Snow Crash”) на Нийл Стивънсън сме хем така, хем така – хем ужасно много искаме да я видим на екран, тъй като това е една от най-любимите фантастики на всички времена, хем не ни се иска да я видим окепазена. А предвид сложността и богатството на темите ѝ, „dumbing down”-ът за масовата публика е твърде вероятен, да не кажем неизбежен. Затова и не тъжихме чак толкова много, когато преди четири години – малко след като за сценарист и режисьор беше избран Джо Корниш („Attack The Block”), проектът бавно потъна в „development hell“.

Сега обаче отново получаваме развитие по темата, което идва директно от продуцента Франк Маршъл, който в интервю за Collider споделя, че Джо Корниш все още е начело и снимките на „Снежен крах” могат да започнат догодина:

Това е много, много добра книга, Джо Корниш я разработва съвместно с нас и се надявам да започнем снимки следващата година. Много се вълнувам за този проект… Историята е доста сложа. Действието се развива в близкото бъдеще и има много виртуална реалност. Има герой, който ходи напред-назад между това, което се нарича Метавселената, и Лос Анджелис, но сцените са фантастични и наистина дават възможност на Джо да покаже страхотното си въображение и да създаде няколко фантастични епизода. Нийл написа книгата през 90-те и ако проверите, ще видите, че тя изключително уважавана.

Ако не бяхме чели книгата, едва ли щяхме да се запалим от думите на Маршъл и да се ентусиазираме за предстоящия филм. Затова ще кажем за тези, които не са запознати: повярвайте ни,„Снежен крах” е наистина забележителна книга, разглеждаща огромно количество теми и идеи (лингвистика, религия, антропология, философия – това са само малка част от тях) и ще допадне дори на тези, които по принцип се отнасят скептично към фантастиката. Следователно има какво да очакваме и от екранизацията, така че може да стискате палци този път нещата да се развият до щастлив завършек.

Естествено, ще следим развитието на проекта паралелно с другата, наскоро обявена екранизация по Нийл Стивънсън Seveneves“, подготвяна от Рон Хауърд, и ще се надяваме да не я сподели същата съдба и да чакаме с години нещо да се случи.

Главният герой на „Снежен крах” Хоро Протагонист (fan art)
Главният герой на „Снежен крах” Хиро Протагонист (fan art)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

 1. Феноменална книга! За мен Стивънсън в гений! Не виждам как ще се пренесе на екран. Може би сериал би бил по-подходяща форма.

 2. Книгата бере прах у нас, но ще взема да я проверя най-сетне 🙂

 3. Да и втория сезон да е „Диамантената ера“. Ще почерпя ако стане. 🙂
  Любими книги са ми това. Жалко, че Стивънсън не го издават у нас. 🙁

  1. Нийл Стивънсън пише прекалено нишово, а у нас в тази ниша, за съжаление, сме доста малко хора. Аз все още се чудя, как издадоха „Слепоглед“ на Питър Уотс в България…

   На последната снимка: ХИро Протагонист

  2. За „Слепоглед“ са отговорни нашите хора Узумаки и Блажев. Бог да ги поживи! За съжаление втора част няма да я бъде. :/
   Мерси за Хиро тайпо-то! 🙂