Джо Корниш ще екранизира „Снежен крах”

Снежен крах” на Нийл Стивънсън („Snow crash”), който е признат за един от най-добрите фантастични романи на всички времена (присъства и в Топ 100 на „Time” за най-добри англоезични романи от 1923 насам), е една от най-любимите ни фантастики и прочитайки го отново наскоро с удоволствие установихме, че въобще не е мръднал през последните десетилетия и направо не можем да повярваме, че са минали 20 години от първото му издание. Затова приемаме със смесени чувства новината, разпространена от Deadline, че за пореден път се готви екранизация и този път наистина има шанс „Снежен крах” да стигне до екрана, защото „Paramount” са наели Джо Корниш за сценарист и режисьор.

Като цяло не сме сигурни, че ни харесва идеята за екранизация на „Снежен крах” – от една страна искаме филм и ще го гледаме с 300, но за адаптирането на точно тази книга ще се наложи доста неща да отпаднат и имаме лошото предчувствие, че ще са по-сложните за масовия зрител и по-предизвикателните аспекти, а те са и най-важните. Като фенове на романа държим на лингвистиката, религията, антропологията, философията и, не на последно място, на чувството за хумор. Ако ще е само яка визия на Метавселената и малко он- и офлайн екшън… е, пак ще го гледаме, но ще е поредната затъпена екранизация, смляна на ситно за „обикновения зрител”, който просто няма как да е толкова тъп колкото смята Холивуд.

Да се надяваме, че Джо Корниш ще се справи с тежката задача. Нямаме кой знае каква представа за способностите му, защото още не сме гледали „Attack The Block”, но той е един от сценаристите на „Приключенията на Тинтин” и предстоящия „Ant-Man”, така че все пак му имаме някакво доверие – след като Едгар Райт го харесва и ние го харесваме. Освен това е отказал да режисира „A Good Day To Die Hard” и по една или друга причина се размина с „The Hunger Games: Catching Fire”, така че явно внимава с избора си на следващ проект.

Още е рано да се говори за кастинг на „Снежен крах”, но като че ли този път е изключението от правилото – струва ни се, че лесно ще се намерят готини актьори за Хиро, Уай Ти, Хуанита, че дори и за Гарвана. Ние най-много искаме да видим A-367 и колегата му В-782, познат още като Фидо, но се притесняваме, че кученцетата ще са първите, които ще отпаднат.

О, и ако се чудите какво означава изписаното по-горе и искате синопсис на роман, купете си книгата. Няма да съжалявате.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. „Attack the Block“ е страшно забавен, изглежда страхотно и нещото, което най-много ме израдва, са практическите ефекти. Хем искам тази екранизация да се получи, хем ми се струва, че ще стане същото като с екранизацията на „Невромантик“, която Винченцо Натали вече трябваше да снима, а всъщност все още нищо не се случва. :/

  2. Достатъчно ясно си го написал, ама все пак да я чета, а? Купих си я преди две години и някак си не и дойде реда.

  3. @clarke
    Даааам, следяхме го отблизо този „Невромантик“, ама нещо се разпърдяха нещата. Не че се учудвам. 🙁

    @AzUrAL
    И двете много ми харесват, но за мен „Крахът“ е много по-голяма. 🙂

    @suicidal
    Препоръчвам я, че и три пръста отгоре! 🙂 🙂 Много е добра, уникални теми разглежда. 🙂