Hacksaw

Ето че дочакахме и първия трейлър на „Hacksaw Ridge”, с който Мел Гибсън се завръща на режисьорското столче след осемгодишна пауза, последвала „Апокалипто” и кариерното му самоубийство с пиянските си антисемитски, расистки и сексистки изцепки. Ние обаче разделяме твореца от реалния човек и не съдим произведенията му на базата на политическите му позиции и изказвания, а на техните реални качества. А според предишните режисьорски филми на Гибсън сме доста ентусиазирани за този.

Напомняме, че „Hacksaw Ridge” е вдъхновен от действителни събития и разказва историята на Дезмънд Т. Дос (Андрю Гарфийлд), редник от армията на САЩ, който отказва да носи оръжие и да убива. По време на битката за Окинава през Втората световна война, Дос работи като медик и спасява живота на 75 човека, помагайки при евакуирането на ранените от фронта. Той е ранен от граната, а по-късно и от снайпер, за което е награден с медал за храброст – първият „noncombatant”, който получава тази чест.

Ето трейлъра.

За наше огромно съжаление не сме много доволни от видяното. Визуално нямаме забележки – някои кадри са като картини, но сантиментите ни идват малко в повече. Освен това леко сме разколебани по отношение на изпълненията. Андрю Гарфийлд е отличен и сме сигурни, че ще се справи, но за останалите не сме толкова обнадеждени – Тереза Палмър, Сам Уортингтън, Винс Вон…  Знаем, че доста от феновете на Гибсън ще се хвърлят в жестока защита, но това е положението. Искахме да се изкефим максимално, но просто не се случва.

Искаме да адресираме и липсата на каквато и да е кръв. Досега всички режисьорски проекти на Мел Гибсън са били изключително кървави, а тук няма такава. Хора хвърчат, изхвърлени от взривове, а не виждаме нито капка. Надяваме се това де е защото трейлърът е за по-широка публика (да се показва спокойно по телевизии и т.н.), а не да е творческо решение за целия филм. Според нас контрастът на човека отказващ да държи оръжие на фона на ужасите на войната би бил далеч по-силен, ако не са ни спестени сцените на брутално насилие, каквито несъмнено е имало – по думите на самия Гибсън, битката в Окинава е била с „най-висока смъртност от сраженията в Тихия океан”.

За финал ще кажем, че може и да не сме свръх доволни от видяното, но не сме загубили надежда за филма. В крайна сметка, той може и да е твърде сантиментален и евтин, но пак да е работещ. Нека не забравяме, че и в „Смело сърце” има сантименти в излишък. In Mel we trust! И стискаме палци.

jFhd4qjUKkSGcf42FaF_Hw

Режисьор на „Hacksaw Ridge” е Мел Гибсън, а сценарият е дело на Робърт Шенкан, Андрю Найт („Търсачът”) и Рандъл Уолъс, който е работил с Гибсън по „Смело сърце” като сценарист и по „Бяхме войници” като режисьор. В ролите са Андрю Гарфийлд, Винс Вон, Сам Уортингтън, Люк Брейси, Тереза Палмър, Рейчъл Грифитс, Нико Кортес и други.

Премиерата е на 4-и ноември.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

 1. Доста тъпо изглежда. Жалко, имах големи надежди и очаквания за тоя филм.

 2. Toчно тва коментирах с кънтовете преди малко – тоя филм е направен, за да убеди обществото, че Мел Гибсън всъщност е добър човек. 😀

 3. Не ми пука за изцепките му, всеки е правил простотии и е говорил глупости … Мел Гибсън Е добър човек <3

 4. На Мел Гибсън евреите му провалиха кариерата след „Страстите Христови“ ,за това ги е псувал

 5. Гибсън е машина. Обаче съм съгласен, не стои добре показаното тук. А и някак темата на филма не ми звучи убедително Гибсън да се захване с нея. Пацифизмът е достатъчно досадна и неработеща идея, а в ръцете не Мел Гибсън звучи по-нелепо от всякога.

 6. За да стане по-лошо, трябва да има и повечко религия. 🙂 Щото аз оставам с впечатление, че той е пацифист заради вярата си. Или аз нещо грешно разбирам?

  1. Точно заради вярата си е такъв, нали е адвентист от седмия ден. Правилно си разбрал и е нормално да има религия, щом реалният човек е бил такъв.

 7. Старият мноооооогоо добър Мел пак преподава на нискочелите лекции във филмова форма, но и както при Апокалипто – не стига мозъчния капацитет на всички да грокнат в пълнота.
  Но да се повтарят вкиснали глупотевини за „антисемитизма“ или“расизма“ на човека, който показа на профаните красотата на древните и застрашени днес езици като арамаик и мааиа таан, е не само примитивно, но жалко. Много жалко.
  А новия филм ще бъде добър, без съмнение, но смелостта на Гибсън личи в това да покаже нови неща в тематика където големи майстори уж трябва да са овършали вече преди него.

 8. Мakemake, ти не си просто тъп и досаден хомо-посерко, а истински цар на арогантните мозъчни джуджета. Ше ти еба майката, насекомо, иди си лягай, че ти настина гърлото от толкова духане.