Майкъл Крайтън
Майкъл Крайтън

Неповторимият Майкъл Крайтън ни напусна през есента на 2008 г., оставяйки зад гърба си солидно количество криминални, приключенски, научнофантастични и публицистични творби. Великолепни произведения на въображението като „Сфера“ и „Щамът Андромеда“, съчетаващи актуални технологични открития, дръзки научни идеи и иновативна фабула, се превърнаха във фаворити на няколко поколения, а киното и телевизията не само концептуално, но и търговски се промениха чрез неговите писания – бестселърите и блокбастърите му буквално заляха и трансформираха света (основно) през 80-те и 90-те години на миналия век. Затова сега сме адски развълнувани, че още един Крайтънов роман ще види бял свят – заглавието е „Dragon Teeth“, а историята около него е особено любопитна.

Кадър от филма „Щамът Андромеда“ (1971) на Робърт Уайз
Кадър от филма „Щамът Андромеда“ (1971) на Робърт Уайз

Може да сме филмов сайт, а новината да е литературна, но решихме да я отразим, тъй като сме сигурни, че „Dragon Teeth“ ще има изключително ярък кинематографичен потенциал, подобно на останалите художествени произведения на Крайтън. Да не забравяме също, че освен писател, той беше сценарист, режисьор и продуцент – на него дължим както един от любимите ни сериали („Спешно отделение“), така и един от любимите ни филми с роботи („Westworld“), че дори и един от любимите ни филми-катастрофи („Туистър“), които ca все базирани върху негови оригинални сюжети. Диноманията ни пък достигна страхотни висини именно благодарение на двете му най-известни книги („Джурасик парк“ и „Изгубеният свят“), а екранизациите на Стивън Спилбърг значително допринесоха за популяризирането на мезозойските твари в масовата култура (даже чакаме скоро по кината пето издание на франчайза).

Кадър от „Джурасик парк“ (1993) на Стивън Спилбърг
Кадър от „Джурасик парк“ (1993) на Стивън Спилбърг

Paзвълнувахме се покрай информацията за „Dragon Teeth“ не само защото с неистово удоволствие бихме прочели нов Крайтън, но и защото пак ще се потопим в динозавърска драма, макар и малко по-различна от очакваното. Сред екипа ни има хора, които буквално от десетилетия се надяват някой най-сетне да опише т. нар. Bone Wars и ето, че молитвите бяха чути – историческото събитие се случва в периода 1877-1892 г. и се завърта около враждуващите един с друг палеонтолози Едуард Дринкър Коуп и Отниел Чарлз Марш, които се юрват в бясна надпревара, използвайки всякакви средства, за да се доберат до колкото се може повече и по-разнообразни останки на динозаври. Откачената им и дори опасна фосилна треска е причина не само за изразходването на богатствата им, но и за агресивни, подмолни и користни деяния в процеса на епичното им съревнование, включително кражби, подкупи и саботаж.

Личният кабинет на Едуард Дринкър Коуп
Личният кабинет на Едуард Дринкър Коуп

При все че двамата са отговорни за локализирането и класификацията на изключително важни вкаменелости, битката им включва крайно недостойни прояви, взаимно оплюване и опити за дискредитиране, дори унищожаването на десетки кости в процеса на работата по изваждането им (Коуп и Марш са прибягвали до бая неконвенционални и скандални от съвременна гледна точка методи при разкопките, примерно употребата на динамит). От една страна, делото им е полезно (двамата откриват над 130 нови вида, сред които Triceratops, Camptosaurus, Torosaurus, Amphicoelias, Ceratosaurus, Allosaurus, Diplodocus, Stegosaurus, Camarasaurus и Coelophysis), но от друга – не чак толкова. Напрегнатото и варварско състезание за допотопните кокали коства репутацията на САЩ пред Европа и е възможен виновник за повреждането и погрешното описание на редица реални или потенциални находки. При всички случаи обаче конфликтът им е извънредно подходящ да бъде разказан пред публика – това се е случвало досега тук-там, но никога по начин, който да грабне по-сериозно внимание.

Отниел Чарлз Марш
Отниел Чарлз Марш

С предстоящата поява на „Dragon Teeth“ нещата ще се променят. В центъра е Уилям Джонсън (измислена личност), който чиракува първо при едната, а после и при другата от двете основни фигури на гореописаната свада. С разгръщането на образа Джонсън също се превръща в откривател, но и в герой, а текстът на Крайтън се лее, по думите на издателя Джонатан Бърам, „с типичния стил, изпълнен с редица вълнуващи обрати, запомнящи се персонажи и див авантюристичен дух.“ Шеpи, вдовицата на автора, открива ръкописа сред стотиците му файлове и като го прочита, веднага разпознава отличителните белези на похвата му – любовта му към миналото, прецизното проучване на детайлите и динамичното действие. Просто този път няма да се разхождаме из средновековни замъци или да оцеляваме в компанията на викинги, а ще усетим една почти уестърн атмосфера с конфликт, ситуиран из все още неопитомения щатски запад. Tвърди се, че „Dragon Teeth“ е отчасти инспириран от кореспонденцията на Крайтън с палеонтологичното светило Едуин Х. Колбърт. Ако не сте чували за Колбърт, само ще ви кажем, че научните му постижения са изключителни, дори се изкушаваме да ви натресем нърдията си, като ви предложим да изгледате едно видео, в което той обяснява теорията за континенталния дрейф, илюстрирайки я чрез седиментните залежи на Антарктида от триаския период, в които са открити останки от Lystrosaurus:

Dragon Teeth“ е предвидена за отпечатване през май следващата година, а ние сме готови да се обзаложим, че правата ще бъдат откупени от Холивуд в съвсем близко бъдеще.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. 100% ще има филм ,сега динозаврите са на мода 🙂 А някой 4ел ли е ,,Метро 2033“ фантастика на Дмитрий Глуховски

  2. Крайтън е ве-ли-кан. Дано наистина има филм по „Dragon Teeth“ и дано скоро го видим. 🙂