Понякога има новини, които веднага ни грабват окото и то по няколко различни причини. В тази ще ви разкажем за невероятно впечатляващ актьорски състав, който, което е по-интересното, се е събрал да разкаже история, за която повечето от нас не знаят нищо и се вълнуваме доста от възможността да разширим хоризонтите си и да научим нещо ново.

Предстоящият филм на Сам ТейлърДжонсън се нарича „Rothko” и ще разкаже за възхвалявания американски художник Марк Ротко, който трудно се е вписвал в каквито и да е рамки на изобразителното изкуство, но най-вече е определян като абстрактен експресионист. Ротко се самоубива през 1970 г., в следствие на което тогава 19-годишната му дъщеря Кейт е принудена да се бори със зъби и нокти с тримата уж близки приятели на баща й – професор по антропология, средно успешен художник и счетоводител, превърнал се в галерист, които са сформирали схема да разпродадат картините му за собствена облага.

Самия разказ ни звучи доста интригуващо на различни нива и наистина ще ни бъде интересно да научим нещо ново, особено пък за такава история, която е едновременно поставена в света на изобразителното изкуство и на правните борби. Но освен това Сам Тейлър-Джонсън е събрала впечатляващ актьорски състав, който да предаде историята. Започваме от там, че великият Ръсел Кроу ще изиграе Ротко – да, вярно е, че Кроу напоследък е доста „hit-and-miss“ с изборите си на роли, но той си е заслужил нестихващите ни адмирации  и винаги ни е приятно да го гледаме. В ролята на дъщерята Кейт ще влезе Ашлин Франчози от „The Nightingale”.

Към тях се присъединяват Арън Тейлър-Джонсън (естествено), както и прекрасните  Майкъл Стулбарг и Джаред Харис – ветерани „character actors”, които винаги е удоволствие да гледаме, тъй като и двамата обладават всяка една роля и я превръщат не просто в своя, но обикновено и в много повече от това, което е на хартия.

В проекта се включват и страхотни имена зад камерата като Колийн Атууд, която ще бъде дизайнер на костюмите, чиято работа познаваме от десетки произведения като „Слийпи Холоу“, „Чикаго“, „Мемоарите на една гейша“ и много други, и Джеф Кроненует – операторът на „Не казвай сбогом“. Всъщност единствената въпросителна в целия проект е самата Сам Тейлър-Джонсън, тъй като до този момент не сме били особено вдъхновени от нито едно нейно произведение (освен може би клипа на „I Want More” на Елтън Джон, но е възможно там просто да сме заслепени от Робърт Дауни Дж.) Въпреки това историята е повече от интригуваща и сме готови да дадем шанс на Тейлър-Джонсън, за да видим как ще ни я поднесе, особено пък с този разбиващ каст.

Ето какво казва режисьорката за проекта:

Rothko“ не е просто филм за един велик художник, а дори повече от това – неостаряваща история за правилното срещу грешното. Това е историята на Кейт Ротко и нейния път да опази страхотни произведения на изкуството от корумпираните мъже, които предават баща й и открадват картините му. Това е оправяне на сметките с мъже на властови позиции, които опитват всичко по силите си да разрушат наследството на баща й.

Сам Тейлър-Джонсън ще режисира „Rothko” по сценарий на Лара Ууд, адаптиран от книгата „The Legacy of Mark Rothko” на Лий Селдес. За сега премиерна дата не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *