Вдъхновяващо е, когато ставаме свидетели на нетрадиционни гледни точки към до болка познати събития от световната история. И тъй като много харесваме нетрадиционното излъчване на Килиън Мърфи, не може да не обърнем внимание на един сюжет от Втората световна война, в който се проследяват малко известни събития, свързани с чешкото съпротивително движение. В случая сме склонни да дадем „pass” дори на „сивия” Джейми Дорнан, неспособен да демонстрира дори жалко подобие на актьорска игра, заради екшъна, темата, Мърфи и режисьора Шон Елис, автор на късометражното бижу (и пълнометражната му версия) „Cashback”.

Anthropoid” разказва за едноименна операция в тила на немските войски, която трябва да реализират подготвените от англичаните и чешкото правителство в изгнание агенти Йозеф Габчик и Ян Кубиш (Мърфи и Дорнан), а задачата им е да убият обергрупенфюрерът на военния корпус SS, началникът на „Главно управление за имперска сигурност” и главнокомандващ нацистките сили в Чехословакия, генерал Райнхард Хайдрих. Те изпълняват задачата въпреки свръх-ограничените шпионски сведения, средства и амуниции, а тази операция променя много неща в Централна Европа в началото на 40-те години.

„Железният човек” Хайдрих е трети в йерархията след Хитлер и Химлер, като вероятно Хитлер е виждал в него свой приемник. Хайдрих е един от инициаторите на „окончателното решаване на еврейския въпрос“, координатор на дейностите по борба с вътрешните врагове на Третия райх. Историята около неговото покушение заслужава един напрегнат трилър, верен на историческата действителност и изпълнен с екшън-елементи – трейлърът не е от най-новаторските, но все пак няма да съдим за филма (само) по него. Ще се радваме, ако получим по-задълбочен поглед, за да оценим детайлността и вниманието на авторския екип към сюжета и епохата.

Освен Мърфи и Дорнан, в актьорския екип участват още Тоби Джоунс, Хари Лойд, Сам Кийли, Бил Милнър, Шарлот Ле Бон, Анна Гейслерова, Алена Михулова, Марчин Дорочински, Иржи Симек, Миш Бойко, Вацлав Неузил и Анджей Ролак. Ех, Прага…

Премиерата на „Anthropoid” е на 1 юли на фестивала в Карлови Вари, а на кино в Щатите ще се появи само месец по-късно – на 12 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *