Американска идилия
Американска идилия

По всичко изглежда, че поредицата от (относително) нелоши, но с нищо отличаващи се екранизации по романи на Филип Рот, сред които са „Portnoy’s Complaint”, „Елегия”, „Скрити белези”, „Принизяването”, най-накрая е прекъсната. Началото бе дадено с получилия отлични отзиви на тазгодишния фестивал Сънданс „Indignation” на Джеймс Шеймъс, а точката (поне съдейки по първия трейлър на филма) слага очакваният с доста голям интересAmerican Pastoral”, който бележи режисьорския дебют на Юън Макгрегър.

Филмът е създаден по наградения с „Пулицър” (и признат за едно най-добрите литературни произведения от последните 25 години) роман на Рот „Американски пасторал” и разказва историята на Симор „Шведа” Левов, американски бизнесмен с еврейски произход, чийто щастлив и обикновен животец през 60-те години на ХХ век е разтърсен из основи, когато любимата му дъщеря го шокира с акт на политически тероризъм.

Освен с режисурата, Юън Макгрегър се нагърбва и с изпълнението на главната роля – партнират му Дженифър Конъли и Дакота Фанинг. Вижте трейлъра.

През последните години поголовната употреба на всевъзможни варианти на „Mad World” във филми, сериали и реклами, превърна песента (или по-точно използването ѝ) в тотално клише, но трябва да признаем, че тук определено работи. Връзва ни се перфектно както с историята, така и с картинката, но бихме казали, че най-вероятно и без нея, трейлърът пак би ни допаднал – има приятен ритъм и визията е чудесна.

По всичко изглежда, че Юън Макгрегър се нарежда сред добрите актьори, притежаващи и съществен режисьорски талант. Разбира се, няма да е зле да изчакаме поне първите отзиви за филма, преди да правим подобни изказвания, а и много зависи как Макгрегър ще продължи оттук насетне – вторият филм е почти толкова важен, колкото и първият, но това е нашето усещане.

Припомняме официалния синопсис на романа:

Симор Левов по прякор Шведа е легендарен спортист от гимназията на Нюарк, който израства в следвоенните години на разцвет, за да се ожени за бивша Мис Ню Джързи, да наследи фабриката за ръкавици на баща си и да се пренесе в каменна къща в идиличното селце Олд Римрок. И тогава, през 1968 г., за един ден красивата американска мечта за благоденствие, граждански ред и домашно щастие завинаги изоставя Шведа. Мери, неговата обична дъщеря, се превръща от любящо, будно момиче в труден и изпълнен с враждебност и фанатизъм тийнейджър, способна на немислима жестокост. За една нощ Шведа е изтръгнат от лелеяния американски пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност.

„Американски пасторал” („American Pastoral”)

Режисьор на „Американски пасторал” („American Pastoral”) е Юън Макгрегър, а сценарият е дело на Джон Романо („Адвокатът с линкълна”) по едноименния роман на Филип Рот. В ролите са Юън Макгрегър, Дженифър Конъли, Дакота Фанинг, Моли Паркър, Узо Адуба, Рупърт Еванс, Дейвид Стратеърн и др.

Премиерата е 21 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Шайт, изглежда страхотно! Тея бедра към края ми излязоха малко отникъде, ама определено ще се следи проектът 🙂

  2. на мен ми влязоха чудесно. може би е време да прочета и книгата.