Покрай снимките на „Тъмната кула” (все още не можем да повярваме съвсем, че проектът наистина ще се случи след толкова години провалени опити) научихме за още една предстояща екранизация по роман на Стивън Кинг, която засега е едва на етап кастинг, но пък се очертава доста интересна. Става дума за ТВ драма от 10 епизода по „Мистър Мерцедес” („Mr. Mercedes”), която ветеранът Дейвид Е. Кели подготвя за AT&T – според The Playlist той ще е шоурънър и вече е написал сценария на първия епизод (не го наричаме пилот, защото сериалът вече е одобрен).

В главните роли в историята за пенсиониран детектив, който издирва психопат-убиец, ще видим Брендън Глийсън и Антон Йелчин и вероятно няма нужда да обясняваме кой в коя роля ще е. Въпреки че всъщност единствената информация засега е за присъединяването на актьорите, без да се споменават ролите им, не очакваме да ни изненадат с някоя рокада. Кинг нарича „Мистър Мерцедес” първия си „hard-boiled detective” роман и ако не сте го чели, може да добиете малко по-добра представа за героите на Глийсън и Йелчин от официалния синопсис на българското издание на романа (от „Плеяда”).

Залогът е висок. Времето – малко. Дали детектив Ходжис и двамата му съюзници (най-неочакваните герои, създавани от Стивън Кинг) ще попречат на психопата, възнамеряващ да погуби хиляди хора?

Зазорява се. Най-сетне мразовитата, мъглива нощ е свършила за стотиците безработни, строени пред Общинския център на западащо градче с надеждата да са сред хилядата, на които кметът гарантира работни места. Ненадейно от мъглата изниква сив мерцедес и се врязва в чакащите невинни хора. Загиват осем души, петнайсет са тежко ранени. Убиецът изчезва безследно.

Минават няколко месеца. Бил Ходжис, който неотдавна се е пенсионирал, прекарва дните си в гледане на глупави телевизионни предавания, а през безсънните си нощи мисли за многобройните случаи, които е разрешил, но най-вече за онзи, последния, при който у ударил на камък. Неразкритото престъпление не му дава покой, докато… Докато не получава писмо от анонимен подател, който предпочита да го наричат Убиеца с мерцедеса и заплашва да извърши още по-чудовищно деяние.

Ходжис излиза от депресията. Вместо да го тласне към отдавна обмисляното самоубийство, Мистър Мерцедес (както той мислено нарича психопата) придава смисъл на живота му.

Въпреки че много харесваме Антон Йелчин и Брендън Глийсън, в момента не можем да коментираме кастинга им, защото не сме запознати с оригинала и героите в него. Никак не ни харесва, че напоследък – покрай потенциални екранизации по Кинг – понякога ни се налага да признаем, че не сме чели този или онзи негов роман, а имаше време, когато нямахме пропуск. За съжаление, точно времето не достига (за „Тъмната кула” намерихме, разбира се), но винаги се опитваме да сме в час, а и „Мистър Мерцедес” ни звучи доста интересно, така че ще се постараем да я вместим в програмата, преди сериалът да се завърти по малките екрани. Имаме предостатъчно време и за следващите две книги от трилогията – „Finders Keepers” и „End of Watch”, защото премиерата на „Мистър Мерцедес” се очаква чак през 2018 г. Дотогава ще ви държим в течение с развитието на проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Много съм скептичен за сериал по Кинг. Особено след онова недоразумение по романа „Под купола“. Една чудесна книга, която тотално съсипаха. А като гледам и кадрите от „Тъмната кула“…