Първият отмъстител: Войната на героите” излиза на голям екран в ключов момент за комиксовото кино. Съвсем наскоро „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” се превърна в един от най-поляризиращите комиксови филми заради мрачната си визия и тематика, в която супергероите революционно се разглеждат и като убийци. „Отмъстителите: Ерата на Ултрон”, в който уж бяха заложени основите за сблъсъка между Тони Старк и Стив Роджърс, единодушно бе счетен за по-слаб от предшественика си „Отмъстителите” от 2012 г., но пък са безспорни попаденията на Marvel с „Пазителите на галактиката” на Джеймс Гън и „Завръщането на първия отмъстител” на братята Русо, познати до този момент единствено на почиталите на комедийните сериали „Community” и „Arrested Development”. Втората част от поредицата за Капитан Америка предложи един неочаквано концентриран екшън трилър с визуални заемки от Майкъл Ман и Браян Де Палма. Братята Русо имат изразен афинитет към шпионските филми, обясним с това, че баща им, върл киноман, ги въвел в света на 70-тарските трилъри с филми като „Френска връзка”, „Трите дни на Кондора”, „Тhe Parallax View”. Паралелно, двамата израснали и като големи почиталите на комиксите, в частност на Капитан Америка и на Сокола. Сега братята Русо заслужено заемат мястото на Джос Уидън като архитекти на Marvel Cinematic Universe (MCU) и в техните ръце са предстоящите два филма за Отмъстителите – „Infinity War: Part 1” и „Infinity War: Part 2”. Техен е и „Отмъстителите 2.5” или „Войната на героите”.

„Civil War” е сред най-значимите събития във вселената на Marvel (616). В света на комиксите този епизод разказва как американското правителството налага на всички хора със свръхсили задължението да разкрият самоличността си, за да могат действията им да бъдат подчинени на закона. Гражданската война води и до едно от най-шокиращите събития във вселената на Marvel: Спайдър-мен се лишава от тайната си самоличност.

Филмът „Войната на героите” се различава от първоизточника си и не следва докрай замисъла му относно идентичността на супергероите. Това разграничение е сюжетно обосновано, предвид факта, че повечето супергерои в киновселената на Marvel не крият лицата си, а и е естествено продължение на темите, заложени в „Завръщането на първия отмъстител” за необходимостта от надзор над действията на свръхчовеците.

Първоначалният замисъл за третата част на Капитан Америка е бил да се продължи изцяло сюжетната линия на Зимния войник Бъки Барнс. Впоследствие филмът се превръща в комбинация от този елемент и сблъсък между Железния човек и Капитан Америка.

Така „Войната на героите” се превръща в (поне) два филма – от една страна, продължава развитието на взаимоотношенията между Бъки Барнс и Стив Роджърс, а от друга, Обединените нации разчитат супергероите да съгласуват действията си с тях, като се изостря напрежението между Капитан Америка и Железния човек. Паралелно във филма място намира новият (инфантилен и нелеп) злодей барон Зимо, като за капак трябва да бъдат представени и няколко нови героя. Изневиделица „Войната на героите” прекъсва мрачния си тон, за да въведе Спайдър-мен в MCU.

Всеки има собствена представа за това как трябва да изглежда на екран Спайдър-мен. Някои са изградили впечатления за него от анимацията по FOX KIDS през 90-те, други са се запознали с героя едва във филмите на Сам Рейми. Така или иначе, Спайдър-мен бе една от най-ревностно пазените тайни на „Войната на героите”: той отсъстваше от почти всички трейлъри и рекламни материали, а гласът и костюмът му провокираха смесени реакции. Новата версия на Спайдър-мен сработва отлично напук на всякакви аргументи. Героят е пригоден перфектно за съществуването си в MCU: подобно на Kick-Ass, Питър Паркър е нещо като YouTube сензация, а отношенията му с Тони Старк са сред най-приятните изненади във филма. Новата, подмладена леля Мей е провокация, която също работи успешно в рамките на филма. Присъствието на Том Холанд като Спайдър-мен е истински свежа глътка въздух и неговите сцени са някои от най-интересните във „Войната на героите”, макар да не кореспондират визуално и стилистично с останалата част от филма. Филмът използва повече от правилно и втория си comic relief – Човекът-мравка, отново в премерени дози.

Войната на героите

Питър Паркър не е единственият герой, който „Войната на героите” трябва да представи на зрителите. Черната пантера на Чадуик Боусман също получава екранно внимание, но не е толкова визуално впечатляващ и въпреки че е вплетен в сюжета, пак стои като кръпка.

Подобно на самия Бъки Барнс, и „Войната на героите” се държи шизофренично. И подобно на „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” съдържа много несвързани помежду си сюжетни нишки: продължението на историята на Зимния войник, сблъсъка между Старк и Роджърс, машинациите на барон Зимо, представянето на Спайдър-Мен и Черната пантера и още доста неща. Понякога проблемите са и структурни, защото често във „Войната на героите” се отграничават 20 минутни сегменти, посветени на някой герой, в духа на работата на братята Русо в телевизията.

Разбираем е интересът на режисьорите към герой като Зимния войник, който заема централно място в криминалната поредица „Captain America” на Ед Брубейкър, от която братята Русо заимстват много.

И действително Бъки бе застрашителен в „Завръщането на първия отмъстител”. До момента, в който свали маската си и под нея лъсна физиономията на Себастиян Стан, който далеч не е притежател на завидни актьорски качества. Във „Войната на героите” Бъки Барнс е с промит мозък от Хидра; той може да е както „добър”, така и „лош”, което наистина подкопава реалистичността, на която братята Русо разчитат.

Войната на героите

За пръв път от много време насам образът на Тони Старк претърпява истинско развитие, благодарение на ретроспекциите и връзката с родителите му. Отсъствието на Пепър Потс в живота на Старк също е отразено оригинално. Базов и незадоволителен е начинът, по който братята Русо свързват Тони Старк и Бъки Барнс. Въпреки това, Железния човек на Робърт Дауни е сред големите предимства на „Войната на героите” и извън рамките на филма отеква репликата, че той просто не може да спре да е Железния човек.

От Marvel продължават да ни напомнят, че във вселената им има цял TV кът, посветен на агент Картър, който в действителност няма много фенове. На страната на Капитана е и Сокола, самото олицетворение на думата “sidekick” и нищо повече, подобно на Бойната машина. В претоварената персонажна система място и време заемат и отношенията между Вижън и Алената вещица, които се оказват значително по-скучни, отколкото филмът първоначално намеква.

Черната вдовица на Скарлет Йохансон заема страната на Железния човек, което беше счетено за неочаквано. Далеч по-неочаквано обаче е колко много екранно време получава Наташа Романоф, която е по-безидейна от всякога. Ненужно и незапомнящо се е и включването на Мартин Фрийман. За сметка на това всеки би искал да види повече от злодея Crossbones, който е като излязъл от сериалите на Netflix.

Братята Русо достигат нови нива с хореографията на екшън сцените. Те не само засрамват Джос Уидън, но и надскачат себе си от „Завръщането на първия отмъстител”. Основният минус на „Войната на героите” е, че конфликтът между Капитан Америка и Железния човек е достатъчно интересен сам по себе си и нямаше да е грешка историята за Бъки Барнс да продължи другаде. Така сблъсъкът между двамата супергерои щеше да е много по-концентриран, личен и значим. „Войната на героите” има много общо с „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта”: от основната тема, че супергероите трябва да отговарят пред някого за действията си, до недостатъците – резките преходи от сцена в сцена, неравното темпо, излишните персонажи. Филмът на братята Русо има редица качества, които щяха да го превърнат в доста по-оригинален, ако беше излязъл няколко месеца по-рано, но и сега намира място сред най-добрите филми на Marvel.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

59 Comments

 1. Ще го чета в сряда, не че кой знае какъв неочакван спойлер може да има, но ако може да ми кажеш, вярно ли е, че има 3 скрити сцени?

 2. И аз за да избегна спойлерите,че утре ще го гледам ама кажете колко са сцените на края на филма,една или две ?

 3. Има две такива сцени, едната прекъсва надписите, а другата е след тях.

 4. Хубаво ревю, Добре, че няма спойлери. Относно шегите във филма, каквито и да са те, са 100-пъти по-добри от елементарните и смехотворни такива на Дж. Уидън. Дано никога да не прави повече филми за Марвъл. (Нищо лично).
  А не разбрахме, каква ви е оценката за филма?

  1. Скротума ( не че е някакво мерило, ама е зверския хейтър) му дава 7, значи аз ще се го гледам 3 пъти на кино 😀

 5. Връщам се преди малко…….ами, типичният марвелски филм е. За някои това ще е супер, за други не. Аз лично не съм от отявлените марвелисти и MCU филмите са ми прехвалени.
  Това , на което съм наистина учуден е колко бездушен ми се стори филма – нямаше нито една запомняща се едмоционална сцена, нещо което да ти въздейства , дори нърдовете до мен си гледаха телефоните по-често отколкото трябва.
  Боят на летището, които някои описаха като най-добрата бойна сцена в комиксовото кино беше…… ОК. Ако изключим, че Вижън, Скарлет Йохансон и Вещицата не правеха почти нищо.
  Там където филма се проваля за мен е в мотивацията на героите – да, Тони Старк има такава, както и Кап, но повечето от второстепенните герои просто нямат такава, биха си по 2 тупалки и затвориха в океанския Алкатраз !?
  Имаше и добри моменти, Спайдър-мен наистина работеше в 95 % от времето, добри визуалнни ефекти и бойна хореография.
  Пореден марвелски филм, в който липсваше „злодей“. Един плюс за Даниел Брюл, като говорех за най-емоционална сцена – това е неговата, към края на филма.

  Ако трябва с едно изречение да сбия мислите си за филма:
  Avengers comedy and some drama with Tony and Cap.
  6/10

 6. За съжаление, аз съм склонен да се съглася с Пламен. :/ Вземете и една бомба: „Батман срещу Супермен“ ми хареса повече, въпреки, че в някои отношения „Героите'“ е по-стегнат драматургично.

 7. Dredd подкрепя качественото кръвопролитно филмово насилие!
  В CIVIL WAR шамари тип лицепочесване не правят (война) такова. Липсва първична ярост и дълбока омраза. Но, както знаете, след сбиване стават най-добрите приятелства : D
  Обосновката на Vision описва всичко кратко и ясно.

 8. Не съм съгласен с нито едно от мненията, особено с Начев. Гледах филма два пъти един след друг като втория път специално търсех дупки в сюжета и честно казано…за мен лично това е един перфектен филм! Не го казвам като робски фен на Марвел, а като обективен зрител. Всички забележки, които изчетох са nitpicks и имам чувството, че някои хора или не знаят как да се забавляват или са толкова вкопчени в идеята да видят супер-мега-гига мрачен филм, че забравят какво означава думата “ забавление“ и от кое студио идва филмът. Все пак, всеки с мнението си, но определно очаквах, че реакциите тук ще са подобни на тези от rottentomatoes, но уви…

  1. Няма нито една дума в твоят коментар с която да не съм съгласен. И аз като теб го гледах два пъти с идеята да намеря някаква дупка в сюжета и във филма като цяло, но историята, отношението между героите, диалозите са просто изпипани до край. В моята класация за любими филми на MCU се нарежда до The Winter Soldier, обичам начина по който братята Русо правят филмите на Марвел. Сериозни през по-голямата част, с достатъчна доза хумор и с чудесно развита история.

  2. @ Здравков
   Така е – наистина братята се справят великолепно със задачата да развият добре една история и да не оставят сериозни дупки в сюжета, които да те карат да се почесваш недоумяващо. Единственото нещо, което НЕ ми харесва в тяхната режисура е, че много често когато снимат екшън сцени камерата е прекалено близо до боя. Пример: Сега в Civil War когато Наташа се биеше с разни главорези в Лагос, камерата следваше нейните движения толкова бързо, че едвам се виждаше какво прави тя. Получава са ефекта shaky cam, който е много неприятен. Вместо да отстъпят 2 метра назад, за да може зрителя да види добре какво се случва – на нас ни се завъртат главите. Знам, че този ефект се ползва за повече реализъм, но на мен ми действа по обратния начин. И все пак …. това е до вкус – не е косур на филма 🙂 Дано наистина поддържат темпото и за Infinity War 🙂

 9. @Hail Hydra – Абе, не го казваш като „робски фен на Марвел“ ама точно това пръщи от коментара ти. 😀 И като спомена „развалените домати“ – четох днес няколко „ревюта“ в сайта. Ако някой някога пита що е то „двоен стандарт“, кажете му да посети именно него. И при тях се вижда fanboy-щината им. Съвсем исрекно ме отблъснаха и отказаха от филма няколко „фреш“ ревюта, като започват директно с плюенето по „Батман срещу Супермен“.

 10. А, бе, колкото и да не ви се ЩЕ, Железния и Америката го начукаха на Батмана и Супермена. Тва е!

  1. ти опроверга мнението ми, че всъщност DC фенбойчетата са по-крайни. Щото всеки успешен Марвел филм видиш ли, е щото публиката са прости типове, лесно залъгвани с евтини дъвки, докато гръмките Ди Ци провали, са по същата причина, проста публика, неспособна да оцени шедьовъра. А Марвелистите си траем.
   Ама ти сега като изнасили Батман и Супер мен, прати теорията ми по дявола 😀

  1. Не знам дали единици, но този филм е всичко, което един комиксов филм трябва да бъде. А заради Спайди, хората почти забравиха за Блек Пантер 😀

 11. Аз съм фен и на DC, и на Marvel! Даже от Марвел, любимците са ми Спайдър мен и повечето от Екс мените – герои, които с изключение (вече) на Паячко не са във MCU. Отбелязвам, също така, че се кефя и на Батман (един от най-любимите ми герои), и на Супермен. Сега, след тези думи, факта че Цивилната Война ми отвя чорапите и смятам, че това е не само най-добрият супер-геройски филм, а един от най-добрите филми, снимани евър, както и факта, че докато гледах BvS, исках да се разплача при всяка сцена с пропилян потенциал на тоя филм, прави ли ме Марвъл фен-бой? Оставям виe да решите!

  P.S. Недейте да изкарвате всеки човек, който просто се е насладил на един прекрасен филм, фен-бой на еди-коя-си-фирма! Тъпо е!

  1. Колко даваш на Batman v Superman: Dawn of Justice?

 12. 6-7 Макс! Сега, не казвам, че филма е тотална брадва, просто са искали да натъпчат едни от най-добрите истории за тези герои в един филм, като никоя от тях не е развита както трябва. От което, следователно, липсва всякаква емоционалност и съпричастност към който и да е от героите! Лекс лутър беше интересен, но прекалено странен, планът му издишаше от всякъде, абсолютна сценарна глупост. „Марта“ момента беше жалък (въпреки това, смятам, че е добра идея, просто не беше реализиран както трябва), да не говорим за Смъртта на края, която беше излишна и абсолютен провал като плот-дивайс, за да възпламени желанието на Брус Уейн да създаде Лигата. Направо, пишейки го това и сещайки се, наистина ме хваща яд на тоя филм. Поне да не бяха показали, че всъщност е жив накрая! Поне това.

  Мразя така да сравнявам филми, защото е неизбежно да те нарекат фен-бой, но при положение, че двата филма са толкова подобни, излизат почти бек-ту-бек и са на „конкурентни фирми“, няма как. Само че, за мен, просто няма място за сравнение. Сивил Уор ме навря в кълбо от всякакви емоции, каквито не бях изпитвал отдавна, докато BvS ме разочарова жестоко!

  1. По-скоро за Супермен въобще не трябваше да показват, че е жив (с пръстта накрая)- щеше да превърне смъртта в по-запомняща се. А че на всички е ясно, че ще се завърне, е друг въпрос.

  2. @Кристиян

   Много си ларж бре, завиждам ти;
   Аз гледах BvS отново оня ден (мотах се из един мол и реших пак да му дам шанс) и да си кажа правичката филма е ТОТАЛНА брадва. И сега, особено като го сложиш до другия филм, всичките му недостатъци светват – изпразнени от емоционално съдържание герои (че и глупави, на всичкото отгоре), самоцелен фен сървиз, несъстоятелен наратив, Hell, даже и екшъна, който аз харесах първия път, сега ми се стори супер бездушен, защото героите не работят; Супермен е мрачен и емо, Батман е по-мрачен и по-емо, и двамата са задници и конфликтът им е узсмукан от пръстите на краката
   на Лоис Лейн. Според мен ще стане като с Епизод 1 – първоначално всички фенове се страхуваха да кажат, че филма е тъп и не им харесва и трябваше да минат години, че да излязат от клозета; Бас хващам, че след две години, когато излезе новият Барман на Афлек (стискам палци, защото пропъртито ми е по сърце) и филмът е добър, всички ще си признаят, че царят е бил гол през 2016;

 13. Аз съм изразнал с филмите на Батман,Супермен и Светкавицата и ми бяха любимци.Тогава Марвел не бяха толко известни.Бях гледал Капитан Америка 1990 год ,ако не се лъжа и беше доста слаб, примерно в сравнение с Батман 1989 год. по-онова време.И явно след ,като Марвел са станали собственост на Дисни, оттогава започнаха качествените им филми ,като започнем от ,,Железен Човек“ насам нямат слаб филм. 🙂

 14. Към момента в Rottentomatoes оценката на общата критическа база е 94%. Личното ми мнение е, че е доста завишена, най-вече заради контраста с тотал щетата BvS. Според мен филма заслужава нищо повече от 7.5/10, но каквото -такова; Неминуемо е за човек да не сравнява този филм с BvS – двата филма работят със сходни теми и мотиви, излизат един след друг и т.н. Подобно на BvS и тук наративният ритъм се препъва, особено в първи акт и много основно звено, необходимо за подобен тип история (и подобно на гореспоменатата брадва на DC) не сравботва добре, а именно – ‘грандиозният’ план на злодея е съшит с бели конци и разчита основно на съвпадения; За разлика от BvS, обаче, тук мотивацията на героите е ясна и конфликтът произтича от това кои са те като персонажи, а не от не-дотам стегнатия плот; Основният конфикт между Роджърс и Старк е заложен още в първият Avengers и е логичен предвид тяхното развитие като герои от тогава до сега. И понеже героите работят (за което помага и факта, че са сетнати няколко филма по-рано) и драмата им работи. И понеже драмата работи, екшънът (а той е безобразно добър) има емоционално съдържание – не само се усещат залозите, но е и супер фън, когато иска да бъде. Летищната сцена сама по себе си слага в джоба си по мащаб и оригиналност всяка друга подобна сцена от Marvel вселената (няма какво да обсъждаме DC, струва ми се 😉 Когато екшъна трябва да е драматичен – е доста драматичен. Финалният бой ме държа на ръба през цялото си време, без излишна кръв и тежкареене от страна на героите. Новите кастинг попълнения и героите им са чудни. Не съм съгласен с Начев, че Черната Пантера не се вързва в наратива – според мен си влиза супер гладко и обосновано драматургично. Същото е и за Спайди, който пък е ултимативната версия на този герой. Марвъл безпорно чаткат от кастинг и т’ва е. Всеки герой има свои моменти, всеки има ясна функция и не е вътре само за фен сървиз; Балансирането на всички тези персонажи е безобразно трудно и сценарият на Маркъс и Макфийли (по всяка вероятност съблюдаван от костюмарите на Марвел), както и режисурата на братя Русо са много on point.

  Пак ще се гледа;

  1. Ще видиме братята как ще се справят с Отмъстителите част one .

  2. Много правилни точки. Особено много искам да изкоментирам финалната ти теза – хора, каквито и грешки в сценария, нитпикинг някакъв да правим, замислете се – Братята Русо и сценарния екип жонглират с 12 !!!!!!! героя, като успяват по някакъв магически начин да не пренебрегнат никой от тях, и колкото и малко екранно време да имат някои, да бъдат запомнящи се, че дори са успели да вмъкнат и кадърно написана фабула, някъде измежду другото! Дори и само този единствен факт, си е геройство!

   Искам да отбележа, понеже забравих по-рано, недоволството си от ревюто на г-н Начев. Не знам, човекът опериран от емоция ли е, какъв е, но да бяхте дали да пише поне някой, който е до някаква степен фен на подобен тип филми. Значи, не казвам, че трябва някой луд фен да пише ревюто, ясно е, че сте искали un-biased и колкото е възможно обективно мнение, но на моменти имам чувството, че чета сурова и бездушна критическа лекция за някоя Оскарова номинация! Не казвам също така, че всеки би трябвало да се впечатли, или да изпита някаква емоционална връзка с героите и случващото се, но автора, имам чувството, че нито е фен, нито е влязъл с особено желание да гледа този филм. Добра идея за ревюта на подобен тип филми е да се пишат от Благой, например. Смятам, че той е до голяма степен комиксов фен, но въпреки това умее да се аргументира обективно когато се наложи!

  3. Начев също е комиксов фен, макар и напоследък предимно да храни, а аз не писах за филма, тъй като нямах възможност да го гледам навреме… пък и съм повече следовник на ДиСи, отколкото на Марвъл.

  4. Кристияне, чел съм както Civil War (vol. 1 и vol. 2 от 2015), така и на Брубейкър комиксите за Капитан Америка, които са двете основни отправни точки за филма. Фен съм повече на Marvel, отколкото на DC. Но филмът, въпреки че е добър, не е по-добър от „Guardians of the Galaxy“, втория Капитан Америка, а със сигурност е по-малко „fun“ от първия Авенджърс на Уидън. Или?

   Не мога да муча от възторг на Civil War, въпреки че виждам, че много хора са искали точно това. Понеже вече сме в коментарите, ще вляза в спойлери:

   1) Бъки Барнс да убие родителите на Тони Старк е тотално out of nowhere, deus ex и откровено глупав и елементарен начин да вържеш двата героя!

   2) Ясно е, че трябваше да dumb-нат down Scarlet Witch от комиксите, която принципно е OP и може да променя реалността, но тя тука мятка само дребни червени светкавички. И това е. Отношенията й с Вижън са мега-интересни в началото, има нещо бащинско, човек си мисли, че прехвърчат и някакви любовни скри. Ами, не, оказва се далеч по-просто: Вижън следва заповеди, а тя просто избягва, и дотам.. Сигурен съм, че ще ги развият в бъдеще, но филмът можеше да мине и без тях и нямаше да загуби нищо, освен яката реч на Вижън.

   3) Блек Пентър, който толкова искат да ни го продадат като най-доброто нещо след хляба, всъщност е много базов герой, супергерой, който да представлява чернокожите, но е толкова първобитен, че ми стои като карикатура. И го вкараха в играта като убиха родител. Нечувано! 😀

   4) Барон Зимо тe хайпва, че има още 5 супервойника, само дето в края на филма ти разкриват, че… еми, не, няма ги, той ги е убил. Билд-ъп към нищото. Героят трябва да е новия mastermind, но Даниел Брюл е прекалено инфантилен и смехотворен в моите очи. Ето един по-гадничък барон Зимо, брат:

   http://cdn.collider.com/wp-content/uploads/2015/04/captain-america-baron-helmut-zemo.jpg

   Харесвам филма много, ще го гледам пак, оценката ми е много положителна, просто не мога да муча от възторг, когато съм видял както:

   1) Тази формула многократно
   2) Така и същите теми преди месец в Batman v Superman: Dawn of Justice, който въпреки че има подобни проблеми, на моменти ми хареса повече.

   Аргументът „12 герои на екран не се правят лесно“- никой не кара Marvel да бутат всички тези герои на едно място. Много комиксови филми се провалят именно когато набутат повече герои от необходимото- Spider-Man 3, X-Men: Days of the Future Past, Age of Ultron и тн. По-малко герои- по-концентрирана история. Видя се в Winter Soldier.

  5. @ Начев
   Няма да споря или да се опитвам да променя мнението ти, но искам само да вметна едно-две неща, които може и да си изпуснал.

   1) Още в The Winter Soldier бе показано, че Бъки е убил Хауърд Старк в сцената, когато Капитана и Наташа бяха при Зола и той им обясняваше историята на Хидра, така че не виждам как продължението на тази история в Civil War е out-of-nowhere. Напротив – те загатнаха нещо в единия филм и го доразказват в следващия 🙂

   2) И аз мислех, че ще получим Зимо от комиксите, и аз мислех до последно, че 5-те супервойника ще се бият с/у нашите, но честно казано, както развръзката с Мандарина в Iron Man 3, така и тук много се изкефих, че зрителя бе изненадан за пореден път и филма показа как един ОБИКНОВЕН човек с военни умения може да срине „една империя“ отвътре. Макар и с много сложен план, Зимо наистина успя да разбие Отмъстителите на парчета (на два лагера). Интересна концепция, която бе развита добре. Сега, дали трябваше този герой да се казва Зимо или някой си там е друг въпрос. Може пък да го доразвият в следващ филм – кой знае. Но за мен лично е супер, че финалняи бой бе съсредоточен между главните герои, а не срещу някакви супервойници, което щеше да е малко….банално 🙂

 15. Аргументът ми за многото герои, идваше да каже, че, наистина, никой не ги е карал да бутат героите там, но така или иначе като е направено вече, все пак са се постарали колкото могат да изцедят максималното от ситуацията и са успели. Малко хора биха могли (както отбеляза и ти самият)! Иначе, за повечето точки, които изброи, наистина и от твоя гледна точка, и от моя са доста субективни неща. Аз, лично, за някои от тях съм на противоположно мнение (като например това, че се изкефих на макс на Пантерата и смятам, че пасва перфектно и е реализиран страхотно), но както и да е. Идеята ми е, че тоя ти пост, много добре обяснява позицията ти и я разбирам по-добре, но просто нещата, които си изброил в поста са доста субективни, а в ревюто излизат като негативи. Не може така. Наистина ако съм мега-критичен, и аз може да приема, че врътката с Бъки накрая е малко мързеливо писане, но при положение, че за мене филма, като ЦЯЛОСТЕН продукт, работи толкова добре и е реализиран почти перфектно, бих казал, че това е нитпикинг, а не „сериозна критика, която смъква оцената с поне две единици“. Наистина, явно на мене ми е доставил много по-голямо удоволствие и може би малко ме заслепява това в оценката ми, но не мога да си кривя душата. Все едно да си лудо влюбен и да се стискаш нарочно да не го покажеш. Както казах, основната ми критика към ревюто ти е, че цялостно не се усеща тази любов, която казваш, че имаш към комиксите и героите а някакси ми стои като нарочно написан текст без чувство. Извинявай ако с нещо съм те обидил с предния или този пост, не съм искал, просто изразявам мнение, нали за това е комент секцията! 🙂

 16. Според мен филма Капитан Америка:Гражданска Война беше уникален и според мен няма никви недостатъци ама никви, и го казвам като много по-голям фен на Диси, така че забележете това и не искам спор с никого наистина но ще кажа само чя и на мен това ревю изобщо не ми харесва което го е направил този Нанчев и ревютата трябва да се пишат от хора,които са отишли да го гледат с кеф филма а не с отрицателно мислене,защото по всичко си личи че той не е имал нужната настройка и настроение.
  Това е от мен и последно да кажа аз съм тийн и съм на 15 години и от две седмици спестявах пари за да отида на филма още в четвъртък и го направих и мисля че филма се заслужаваше 13 те лв.

 17. Аз искам да кажа за паячо- в началото си мислех, че идеята да е тийн, няма да се окаже добра, но за първи път видях забавен спайдър-мен на игрален филм, който ме накефи (а и леля му също), а също и екшън сцените с него бяха много добри. Като си помисля,когато разбрах, че ще правят толкова скоро нов Батман с Бен Афлек след Нолановия, бях много скиптичен, но пък този мрачен прилеп и Бен Афлек за мен лично носиха целия филм. Сега си мисля че Warcraftooo ще бъде супер брадва, дано пък да не съм прав отново и всичко да ми хареса (а дано,ама на дали).
  За филма 7.9/10

 18. Филмът е ОК, по-става от едноименния комикс и оувърол заслужава положителна оценка, но за мен е (м)истерия как може подобна генерика да получи по-добри оценки от престъпно недооценения ВvS.

  PS Спайди беше много готин, но въвеждането му е ебаси кръпката… А, да: тийм Старк ол дъ уей. Не съм чел горните дебати и не мисля. Лека нощ, амигоси.

  1. То скапания копи-пейст дрисък Star War 7 получи оценки като филм на Скорсезе, ти очакваш това да се провали… Дисни нямат спирачки и дори и да пуснат 2 часа бял екран и пръдни зад кадър пак ще го провъзгласят за най-великото произведение на изкуството от Стенли Кубрик насам.

  2. На „Cилата се пробужда“ давам по-висока отценка, освен това ми беше емоционален гъдел от-до, докато третият „Капитан Америка“ ме остави равнодушен. Екшънът му обаче е жесток, макар битката на летището да страдаше ужасно от избора на място – не можеш да сложиш десет персонажа в толкова открито и стерилно пространство, да ги сбиеш, да акцентираш в/у едва половината… и да искаш да възприемем резултата като гражданска война. Не-ле-по.

 19. Имам чувството ,че вече всеки втори филм е с комикс герои.ЗА истинските фенове на комиксите може и да е бил интересен филма-но за наш’та компания филма бе объркан,нелогичен,съшит с бели конци сюжет,на места смешно детски.Ние знаехме предварително на какъв филм отиваме,но нещо не ни грабна-но има вероятност просто да сме се събрали идиоти.Поне децата се изкефиха(до 12г.).

  1. Нормално е ако не си гледал The Winter Soldier или Age Of Ultron да ти се струва объркан или нелогичен. И повярвай ми, не само децата до 12 години се насладиха на филма. Предполагам, че тези 102 критици в Rotten tomatoes с положителни ревюта също са до 12 години..

 20. не е вярно в зала 3 в четвъртък цялата зала беше препълнена и всички гледаха с удоволствие филма и се смяха на лафовете разбера се тва че ти мислиш така не значи че и другите го мислят.

 21. Както каза Узумаки, филмът е ОК. Моята оценка е 8/10 – не съм гледал BvS и не ги сравнявам. Наистина интрото за Спиндерман беше много бедно. Черната Пантера пък беше чук и добре че са му дали доста игрално време (дано соло филмът стане реалност). Като цяло за мен този филм беше повече Avengers 2.5, отколкото Капитан Америка. Ииии честно казано, не знам какво ще правят ако RDJ една сутрин се събуди и каже „Аз не искам да съм Iron Man повече“. Не знам дали си въобразявам, но сякаш беше малко отегчен в някои сцени – напомни ми Даниел Крейг в последния Бонд.

  Понеже гледам че не пазим спойлери, някой може ли да ми обясни първата end credit сцена в джунглата, каква беше статуята която показаха?

  1. Статуята, просто идваше да покаже, че са в Уаканда. Статуите са просто нещо като тотеми. Нали пантерата е уж святото им същество, което ги пази. Нищо кой знае какво. За мене лично, идеята и на двете енд-кредит сцени е да хайпнат, съответно за соло-филмите на Пантерата и на Спайди!

 22. За мен чуден Авенджърс 2,5. Хореографията беше чук и като цяло скрипта не беше чак толкова малоумен, колкото обикновено в Марвел филмите. Аз лично останах пределно доволен. Не споделям цялата радост около Спайди, обаче. Абсолютен патч и лишено от логика появяване. Само лелята е добра идея:))

 23. Аз доволен, хареса ми, а и не очаквах друго.
  Имаше в началото едни 20-на скучни минути, Crossbones се появи за неочаквано малко, Зимо през цялото време ми седеше като снайпериста от Гадни копилета. Скучноват блед тип. И от там насетне всичко беше чук. А, и забавените движения на Джаяънт мен ми дойдоха в повече, но като цяло се забавлявах с него.
  С капка фенщина 8,5/10

 24. Гледах го и аз. Струва ми се, че в този филм най-ясно усетих кое прецаква комиксовите филми напоследък. И не, не говоря изобщо за напъните да изграждат вселена, като претрупват всяка част със супергерои. Основната причина, според мен, е целият този политически булшит, който стои като някаква набързо скроена кръпка. Не знам правителството ли отправя съобщения към тълпите, или е просто претенция за улавяне на политическата действителност. Каквото и да е… не работи! Нито тук, нито при Батмана. Филмът започна чудесно, след което имаше едни 40 минути феноменална скука. Като усещане, това е най-дългият филм, който съм гледал от години (а на феста гледахме бела тар, ебаси).

  От друга страна бойната сцена между героите на летището беше ме-га. Толкова добре оркестрирана, с динамика и драматургична плънка. Спомних си как като малък си млатех играчките. Страхотен емпатичен шифт от капитана към тони. Изобщо последните 30-40 минути бяха супер. Дори злодеят, който изглеждаше нелепо през по-голямата част от филма, взе, че демонстрира някаква вътрешна мотивация.

  Оувърол 7.5/10 (не мога да кажа дали е по-слаб от Батмана, просто и двата страдат от едни и същи идиотски проблеми, онзи определено е по-смел и бих му дал една-две точки отгоре)

 25. Абе Касабов, вече за 4ти или 5ти филм пишем след прожекция в един и същи час, че сме присъствали. някой път трябва направо да се разберем да ходим заедно 😀

  Филмът ми хареса, беше си абсолютна забава. Ще направя паралел със Силата се пробужда по съвсем нямаш нищо общо с филмите параграф – втория го гледах 5 пъти за две седмици и честно казано и утре бих отишъл да го изгледам. Този бих изгледал задължителния втори път, но се съмнявам за повече или в поне близкото бъдеще. Хореографията на битките беше наслада за сетивата (или за тестостерона у мен), примерът на Касабов с екшън фигурките е спот он – просто се размазах от кеф. Уголеменият Ант Мен беше донякъде приятно намигване към олдскуул кино, каквото няма как вече да видим – трансформърите с тия размери са по-бързи и поврътливи от Спайдърмен. Боевете бяха наистина жестоки, Айрън мен и нехаресваният от мен като цяло Дауни Джуниър беше просто идеален – в не един момент огромният му талант блестеше във филм, в какъвто е трудно това да се случи евър.
  Проблемите за мен идват с тъповатата мотивация на няколко героя или поне слабото и представяне. Първи на пангара безспорно е Стийв Роджърс. Не съм огромен фен на Марвел и оставям възможността да има неща, които не знам, но за Капитан Америка показа доста неебателност и липса на каквато и да е емпатия към „невинните хора“ и тн. Бромансът му с Бъки еба майката на доста хорица и през целият филм не изглеждаше като човек, който наистина има някаква сложна адженда, а просто като нахакан, тъжно гледащ и тъп кон с капаци. Краят с тайната база и войниците там и тн – към подобни сюжетни нишки имам адски голяма непоносимост и тук специално за мен нещата се осраха откъм логика – пораженията за Авенджърите можеха да са доста по-големи, ако това включваше повече от тях, а не само Роджърс, Айрън Мен и Бъки. Чисто като пример – ако Вижън присъстваше на забиването на щита в гърдите на Айрън Мен – Капитанът щеше да си събира парцалите от половината Сибир.

  Но филмът ми хареса и на мен, кефче си беше и ще се гледа още един път.

  1. Какво им обясняваш на хората. За тях това е поредна бозиза, а Марта срещу Марта е едва ли не класика. Тук повечето най-спокойно заявяват, че са фенове на ДС и не им дреме дали Марвъл правят добър филм.

  2. Аз също съм фен на ДС и Батман срещу Супермен ми хареса адски много.

  1. Ето това е ревюто, което заслужава филма!

   Браво.

 26. Гледах го вчера и както подозирах – овърхайпнат до безобразие. Ставащ – да, но далеч от Зимния войник, който си остава еталон за добър MCCU филм. Имаше добри моменти като например хореографията на бойните сцени, Черната пантера, свежия Спайдърмен, който изненадващо не седеше като кръпка и още няколко, заради които си заслужава да се види на кино. Но лошите са далеч по-сериозни и непростими, от колкото ги изкарват. На първо място хуморът и one-liner-ите в такъв уж филм за социални проблеми просто седеше през повечето случаи крайно нелепо. На филма му се иска хем да надгради сериозния Зимен войник, хем да е забавен като Авенджърите и в крайна сметка се проваля и в двете. Битката на летището имаше своите силни моменти, но както каза някой това не беше никаква гражданска война, а приятелско сбиване и инерцията, която беше набрал от доста сериозното начало просто се изпари като пикня в августовски следобед. Добре поне, че крайната битка в пещерата малко позакърпи нещата и взе пак да ми пука за главните герои. Следващото – злодеите. Crossbones изглеждаше като потенциален злодей, до го бяха принизили до нивото на елементарен едноизмерен наемник със глуповат дрезгав глас. Зимо въпреки, че имаше силна мотивация за каузата си и трябваше да е някакъв гениален mastermind разчиташе на някакви уникални съвпадения и откровени безмислизми, за да постигне плана си. Поне при Лекс във „другия“ филм нямаше нужда на зрителя да се обяснява кое как е и защо, защото самия сценарий и актьорска игра го бяха обрисували достатъчно детайлно като неуравновесен психопат, от който може да се очаква всичко. Жалко, наистина, крайно време беше да има свестен Марвелски злодей след очарователния Локи. CGI-я на Iron Man на моменти беше като нещо, извадено от някоя YouTube самоделка и това ми направи впечатление още на ниво трейлър. Монтажа на моменти също сериозно куцаше, по подобие на Тhe Dark Knight Rises, предполагам на Blu-Ray няма да го има тоя проблем. И прочее, и прочее, но няма да издавам спойлери. В кратце филма е нищо повече от откровен пуканков гилти плежър с някои свежи момента и редица скапани, при които да не се замисляш особено и не бих дал пари да го гледам втори път, точно както и очаквах. 7/10 в най-добрия случай.

 27. Очевидно според изкукалите фенове на Марвел киното започва някъде около първият филм за Железният човек и Отмъстителите,и други филми за тях няма и не съществуват.Днес най-после изгледах ревюираният филм и ..нищо….3.5 от 10 по милост.Не ми се иска да обяснявам защо,но за мен пуканки киното никога няма да е кино ,защото не може да ме грабне.Да не се връщам много назад,но примерно един ,,Мост на шпиони“ бие по всички параграфи този филм, да не говорим за великолепната му сценография.Напомням че киното е изкуство, а комикс киното е поджанр,който винаги ще бъде като жълт вестник.Много купуван, но без нищо вярно в него.,освен датата.